Jelâtin Tehlikesinin ne kadar farkındayız?

73 11 0
                                    

Haberi birlikte okuyalım;
Domuzdan üretilen katkı maddelerinin birçok ilaçta kullanıldığını ilk olarak Danimarka gazetesi Urban, haberlerinde yer verdi. Aynı haber, bu ülkede Türkçe yayınlanan Haber gazetesinde de okuyucularına duyuruldu. Urban’da yer alan habere göre, üretilen birçok ilâçta domuz derisinden imal edilmiş maddelerin kullanıldığı ve Müslümanların bu ilâçları bilmeden kullandıkları bildirildi. İlâçta en fazla kullanılan katkı maddesinin ise jelâtin olduğu kaydedildi. Danimarka’da göçmenlere danışmanlık yapan kuruluşlarsa bu konuda doktorların hastalarına bilgi vermemesini eleştirdi. Danimarka Tabipler Birliği, hastaların ilâçların nelerden yapıldığını eczaneye sormalarını ya da prospektüsleri okumalarını önerdi.

İlâç sanayicileri, bu konunun tartışılmasını tehlikeli buluyor. Deli dana tehlikesine karşı, son yıllarda birçok ilâçta domuz derisinden imal edilen jelâtinin kullanıldığı belirtiliyor.

Doktorlar, hastalanan Müslümanların bu ilâçları kullanmamasından ve ölümlerle karşılaşılmasından endişe ediyor. Avrupa’da ilâçta olduğu gibi birçok şeker ve tatlı çeşidinde domuz ve helâl kesim uygulanmamış sığırdan elde edilmiş jelâtin ve benzeri katkı maddeleri sıkça kullanılmaktadır. Ürün ambalâjında katkı maddesinin ismi yer alıyor, ancak hangi hayvandan olduğu belirtilmiyor. Danimarka’daki Müslümanlar şimdi bu katkı maddelerinin kullanıldığı ilâçların haram mı, helal mi olduğunu tartışıyor.”

Problem, yalnız Danimarka’da mı? Hayır! 2 milyar Müslüman’ın yaşadığı dünyanın her tarafında aynı problem var. Türkiye’de daha dehşetlisi var. Burada âlimi uyuyor, hocası uyuyor, doktoru uyuyor, eczacısı uyuyor, düz vatandaşı ise haydi haydi uyuyor. Uyumayanlar ise çok çok azınlıkta kalıyor. Sesleri cılız çıktığı için de yaptırım güçleri olmuyor.

Biz bu konuyu, ülkemizde 1986 yılında “Gıda Raporu” kitabımızın ilk baskısında dile getirmiştik. Çeşitli kaynaklardan jelâtin hakkında bilgi verdikten sonra 1982 tarihinde Almanya’da jelâtin üreten firmalara sorulan soruya verilen cevaba da yer vermiştik. Jelâtin Üreticileri Birliği(Verband Fleischmehl Industrie e.V.)’nin yazısının Türkçesi ise şöyle idi:

“Sayın Bayanlar ve Baylar,

Bize bağlı Hugo Goebel firmasından, doğrudan doğruya cevaplandırılmak üzere kendilerine göndermiş olduğunuz yazıyı aldık.

Kesimde çıkan sığır ve domuz kemikleri gıda maddeleri kanununa uygun bir işlemle yağ ve et kemiği unu olarak ayrılır. Son zikredilen mamul karışık yem sanayine gider ve domuz, piliç ve sığırların beslenmesinde kullanılır. Hayvanî yağlar da çoğunlukla karışık yem sanayine verilir ve hayvanların beslenmesinde enerji taşıyan olarak kullanılırlar.

Yine kesimde ortaya çıkan deriler aynı şekilde gıda maddeleri kanununa uygun olarak işleme tabi tutulur ve jelâtin imali için ham madde olarak kullanılırlar. Bunlar da yoğurt, tatlı v.s. gibi birçok gıda maddesi imalinde kullanılır.

İmal edilen jelâtinin büyük bir kısmı ilaç sanayi ihtiyacı olan kapsül imalatında kullanılır.”

Burada konumuzun dışında olacak, lâkin önemli olduğu için iki firmanın daha cevap yazılarının Türkçelerini vermek istiyorum.

“Sayın Bay ………………..

Yukarıdaki sorunuza cevaben şunları bildiririz:    

Altın ayılarımız (Goldbaren) yemeklik jelâtin kullanmak suretiyle yapılmaktadır.

Yemeklik jelâtinin yapılmasında esas madde olarak tercihen çeşitli hayvan, domuz da dahil olmak üzere, kemik ve derilerinden yapılır. Jelâtin fabrikaları genellikle menşei karışık mamuller üretir. Tarafımızdan kullanılan jelâtin partilerinin yapımında domuz menşeli ham malzeme kullanılıp kullanılmadığı konusunda bilgi sahibi değiliz. Bu sebeple altın ayılarımızda domuz menşeli maddeler kullanılıp kullanılmadığı konusunda bir garanti vermemiz mümkün değildir.

✔️ KISSADAN HİSSEHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin