RESÛLULLAH'IN(ﷺ)İSİMLERİ

142 12 2
                                    

Resûlullah’ın (صَلَّي اللهُُ عَلَيْهِ  وَسَلَّمَ) isimlerinin pek çoğu övgü isimleridir. Şahsını belirten, tanıtan birkaç ismin haricindeki diğer isimler, onda var olan, methedilmesini icap ettiren birtakım sıfatlardan türetilmiş isimlerdir.

Hazreti Peygamberin (صَلَّي اللهُُ عَلَيْهِ  وَسَلَّمَ) hayatı boyunca yaptığı her hareket ve söylediği her söz, sahabe ve tabiin tarafından sonraki nesillere aktarılmıştır. O'nun (ﷺ) güzel ahlâkı kimi zaman bir sıfat mahiyetinde isim haline getirilmiş ve bunlara gerek Kur'ân-ı Kerîm’den gerek Hadis-i Şeriflerden ve gerekse Sünnet-i Seniyeden kaynak gösterilmiştir.

Resûlullah Efendimiz (صَلَّي اللهُُ عَلَيْهِ  وَسَلَّمَ)’e nisbet edilen isim ve sıfatlardan her birinde ayrı bir övgü ve sevgi motifi bulunmaktadır.

Örneğin O ﷺ mübarek insan bir “Yetîm” olarak dünyaya gelmesine rağmen “Emîn” olarak hayatını sürdürmüştür.

Kırk yaşlarında iken hem “Nebi” hem “Resul” olmuştur. Hayatı boyunca ümmetine İslâm'ı en güzel, en anlaşılır biçimde anlattığı için “Fasîh” olmuştur. Kolaylaştırıcı olduğu için “Müyessir”, müjdeleyici olduğu için “Mübeşşir” ismini almıştır.

İslâm’ı sevdirmiş “Muhib” olmuş, devletini kurup yönettiği, gazveleri sevk ve idare ettiği için “İmâm” ve “Muktedâ” olmuştur.

Zengin-fakir, kuvvetli-zayıf, akraba-yabancı ayrımı yapmamış “âdil” olmuş, kendisine kötülük yapanlara bile beddua etmemiş, onların doğru yola gelmelerini sağlaması için Allah’a (ﷻ) yalvarmış “Dâr” ve “Hâdi” olmuştur.

Her zaman en doğruyu söylediği için “Sâdık” olmuş, “Latif olmuştur. O ﷺ  Allah’ın (ﷻ) mi’raca yükselttiği "Habîb”i olmuştur. Herkese merhamet ettiği için “Sâhib-i rahmet” olmuştur.

O ﷺ “Fahr-i kâinattır". O ﷺ “Kân-ı şefâaftir". O'nun ﷺ isim ve sıfatları saymakla bitmeyecek kadar çoktur.

Kur’an’da Geçen İsimleri

Âlimlerce Resûlullah’ın (صَلَّي اللهُُ عَلَيْهِ  وَسَلَّمَ) isimlerinin bazılarının doğrudan veya dolaylı olarak Kur’an’da geçtiği bildirilmiştir:

Ahmed,
Emin,
Mustafa,
Müctebâ,
Beşîr,
Nezir,
Burhan,
Hâtem,
Resûlü’r-rahme,
Sirâc,
Tâhâ,
Münîr,
Sırât-ı Müstakim,
Yâsîn,
Hâmîm,
Abd,
Urvetü’l-vüskâ,
Kademü Sıdk,
Muhammed,
Müddessir,
Müzzemmil,
Nebiyyü’l-ümmî,
Nimetullah,
Hâdî.

Diğer Kitaplarda Geçen İsimleri

Resûlullah’ın (صَلَّي اللهُُ عَلَيْهِ  وَسَلَّمَ) ismi İncil‘de
Ahmed,
Baraklit (veya Faraklit),
Rûhu’l-Hak,
Rûhu’l-kudüs,
Sâhibü’l-kâbid;

Tevrat‘ta,
Ahyed,
Mütevekkil,
Muhtar;

Zebur’da,
İklîl,
Cebbar,
Kayyûm,
Mukîmü’s-sünne şeklinde geçmektedir.
(صَلَّي اللهُُ عَلَيْهِ  وَسَلَّمَ)

Bir hadis-i şerifte Resûl-i Ekrem (صَلَّي اللهُُ عَلَيْهِ  وَسَلَّمَ) Tevrat’ta geçen vasıflarını şöyle bildirmiştir:
Kulum Ahmed bütün peygamberler arasından seçilmiş bir peygamberdir. Mekke’de doğacak ve Medine’ye (diğer adıyla Tayyib’e) hicret edecektir.
O'nun ﷺ ümmeti her hal üzerine Allah’a hamdeden bir ümmettir.

✔️ KISSADAN HİSSEHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin