HZ.FÂTIMA(رَضِىَ اللهُ عَنْها) Annemizin Çeyizi

287 39 25
                                    

Hazreti Ebû Bekir (رَضِىَ اللهُ  عَنْه), Efendimiz (صَلَّى اللهُُ عَلَيْهِ  وَسَلَّمَ), yanına Bilâl ve Selmânı (رَضِىَ اللهُ  عَنْهما) da alarak doğruca Medine çarşısına çıktı. Hazreti Aliyle nikahı kıyılmış olan Hazreti Fâtıma (رَضِىَ اللهُ  عَنْهما) validemizin çeyiz eşyasını alacak, birlikte İmam-ı Ali (رَضِىَ اللهُ  عَنْه)'nin evine bırakacaklardı.

Cennet hanımlarının baştacı olan Hazreti Fâtıma (رَضِىَ اللهُ  عَنْها) validemizin ömrü boyunca kullanacağı ev eşyası da, bundan ibaret olacaktı. Bu çeyiz eşyasının parasını, müstakbel eşi Hazreti Ali (رَضِىَ اللهُ  عَنْه) vermişti. Bunun İslamdaki adı mehirdi. Bakalım Hazreti Ali (رَضِىَ اللهُ  عَنْه)'nin verdiği (dörtyüz dirhemlik) mehirle, Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) 'in muazzez kerimesi Fâtıma validemize nasıl bir Çeyiz eşyası alınacak; cennet hanımlarının baştacı, günümüzdeki hanımlara örnek olan saâdethanesini nasıl bir çeyiz eşyasıyla süsleyecektir?
Neden sonra İmam-ı Alinin evinin kapısına bir deve yükü olarak getirilen çeyiz (doğru adıyla cihaz) eşyası indirilmeye başlandı. Ashabın her biri hizmetin içindeydiler. Bu mutlu günün sevinç ve huzuru, her birinin mütebessim yüzlerinden okunuyordu. Dilerseniz, Hazret-i Ebû Bekirin seçip, Bilâl-i Habeşî ile Selmân-ı Farisînin yardım ederek getirdikleri çeyiz eşyasına bir göz atalım. 

Bunlar nelerdi? 
1- Üzerinde namaz kılınacak güzel bir seccade.

2- Üç adet üzerine oturulacak minder.

3- İçi hurma kabuğu lifleriyle doldurulmuş yastık.

4- Buğday öğütecek el değirmeni ile, su tulumu, su testisi, su bardağı,

5- Değirmende öğütülmüş buğdayın kepeğini ayırmaya yarayacak, yeni geliştirilmiş bir elek...

6- Elle örülmüş bir battaniye, havlu, üzeri yünlü deri, pösteki.

7- Sedir, yani divan.

8- Kadife yorgan...

9- Geliştirilmiş deriden mamul, yere serilecek sofra.

Hazreti Fâtıma (رَضِىَ اللهُ  عَنْها) validemizin bu cihaz eşyası, Hazreti Ali (رَضِىَ اللهُ  عَنْه)'in evine indirilip içeri alınırken, durumu seyreden Allahın Resûlü (sallallahu aleyhi ve sellem) , bunu onların çok göreceklerini, fazla bulacaklarını düşünmüş, ellerini kaldırıp, pırıl pırıl gözyaşı dökerek şöyle dua etmişti:
"Yâ Rab! Senin sevmediğin israftan çekinen bu insanlara, bu eşyayı hayırlı eyle!"
İşte cennet hanımlarının seyyidesi olduğu hadislerle sabit olan Fâtıma validemizin cihazı bu idi. O, bunlarla mutlu oldu. Bu eşyalarla ömrünü tamamladı. Bunlarla huzur bulup rahat etti..

Peki bizlerin evlerinde bulanan fazlalıklarda neyin nesi?

Genç kızların çeyizleri nasıl?

Ev mobilyası 25-50 bin lira değerinde evin heryerini kaplayan çeyizlere ne demeli?
.....

✔️ KISSADAN HİSSEHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin