MUHARREM VE AŞURE

147 22 63
                                    

Fahr-i Kainât Efendimiz (صَلَّي اللهُُ عَلَيْهِ  وَسَلَّمَ) şöyle buyuruyor:
Ramazan ayı dışında tutulan orucun en faziletlisi, kendisine dua ettiğiniz Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzların dışında namazın en faziletlisi, geceleri kılınan nafile namazlardır.” (Müslim)

Alimler, Efendimiz (صَلَّي اللهُُ عَلَيْهِ  وَسَلَّمَ) ’in Muharrem ayını “Beytullah”, “Halilullah” gibi, Allah lafzına nispetle “şehrullah: Allah’ın ayı” olarak adlandırılması, onun ne kadar değerli ve faziletli olduğunun göstergesidir, demişlerdir.

Bir kişi Rasul-i Ekrem (صَلَّي اللهُُ عَلَيْهِ  وَسَلَّمَ)’e gelerek:
“Ey Allah’ın Rasulü! Ramazan ayı dışında oruç tutmam için bana bir ay söyle!” der.

Efendimiz (صَلَّي اللهُُ عَلَيْهِ  وَسَلَّمَ) de;
Eğer ramazan dışında bir ay boyunca oruç tutacaksan, Muharremde tut. Çünkü o Allah’ın ayıdır. O ayda öyle bir gün vardır ki, Allah tövbe edenlerin tövbesini kabul eder.” buyurur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned)

Ebu Osman Nehdî (رَحْمَةُ اللهِ عَلَيْه) diyor ki: “Sahabiler şu üç on güne çok önem verirdi: Ramazan’ın son on günü, Zilhiccenin ilk on günü ve Muharremin ilk on günü.”

Efendimiz (صَلَّي اللهُُ عَلَيْهِ  وَسَلَّمَ) başka hadiste,
Ramazan ayından sonra oruçların en faziletlisi, Allah’ın ayı olan Muharremde tutulan oruçtur.” buyurmuştur. (Müslim)

İnsanlık tarihinde önemli bir gün
Muharrem ayı, haram aylardan olması, kamerî ayların ilki olması gibi sebeplere binaen faziletli olmuşsa da, o aya asıl değer katan unsur, bu ayın onuncu günü yani Aşure günüdür.

“Aşûra” Arapça bir kelime olup “on” manasına gelen “aşere”den alınmıştır. Ve genel kabul gören kanaate göre de ‘Aşure Günü’ ismini buradan almaktadır.

Tarihte aşure gününe tesadüf eden pek çok hadise olmuş ve bugünün önemine değer katmıştır. Bu sebeple bazı arifler, bu güne ‘on’ anlamına gelen ‘aşure’ denilmesinin nedenini, Cenab-ı Hakk’ın bu günde on peygamberine bazı ihsanlarda bulunması olarak izah etmişlerdir.
Şöyle ki:

1. Hazreti Adem aleyhisselâm’ın tövbesi aşure günü kabul olunmuştur.

2. Hazreti İdris aleyhisselâm ’ın göğe çıkarılması bugün olmuştur.

3. Hazreti Nuh aleyhisselâm ’ın gemisi bu günde karaya ulaşmış, Nuh aleyhisselâm da şükür için o gün oruç tutmuştur.

4. Hazreti İbrahim aleyhisselâm aşure gününde doğmuş, kendisine bu günde Halilullah sıfatı verilmiş ve bu günde Nemrud’un ateşinden kurtulmuştur.

5. Hazreti Yakub aleyhisselâm ’ın gözleri bu gün açılmıştır.

6. Hazreti Yusuf aleyhisselâm bu gün kuyudan çıkarılmış, yine bu günde zindandan kurtulmuştur.

7. Hazreti Eyyûb aleyhisselâm tutulduğu hastalıktan bu günde sıhhat bulmuştur.

8. Hazreti Yunus aleyhisselâm balığın karnından bu gün çıkarılmıştır.

9. Hazreti Süleyman aleyhisselâm ’a muhteşem saltanat bu gün verilmiştir.

10. Hazreti İsa aleyhisselâm bu günde doğmuş, yine bu günde göklere çıkarılmıştır.
(Taberânî)

Aşure günü meydana gelen olaylardan biri de Hazreti Musa aleyhisselâm ile İsrailoğulları’nın Firavun’un elinden aşure günü kurtulmasıdır. Aşure günü bunca sevindirici olaya sahne olmakla beraber, başta sevgili Peygamberimiz (صَلَّي اللهُُ عَلَيْهِ  وَسَلَّمَ) ’in torunu Hazreti Hüseyin radıyellâhü anh ve Ehl-i Beyt’ten pek çok kişinin hicri 61, miladi 680 senesinde, Kerbela’da 10 Muharrem’de şehid edilmeleriyle bütün müslümanlar için gönül yakıcı, vicdan sızlatıcı bir zaman dilimi olarak tarihe geçmiştir.

✔️ KISSADAN HİSSEHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin