87. Geamantanul Hanei. Din ororile Holocaustului de Karen Levine

47 1 0
                                    

Geamantanul Hanei. Din ororile Holocaustului de Karen Levine

In martie 2000, un geamantan a sosit la un centru educational despre Holocaust, pentru copiii din Tokio. Pe exteriorul lui, scria cu vopsea alba: Hana Brady, 16 mai 1931 si Waisenkind – cuvantul german pentru „orfan".

Copiii care au vazut geamantanul au pus o multime de intrebari. Cine fusese Hana Brady? Ce se intamplase cu ea? Ei au dorit ca Fumiko Ishioka, custodele centrului, sa afle raspunsurile. Intr-o calatorie plina de suspans, Fumiko a cautat indicii in Europa si America de Nord. Misterul geamantanului a purtat-o cu 70 de ani in trecut, iar ea a descoperit cu oroare tragedia unei familii a carei viata fericita intr-un orasel cehoslovac a fost distrusa de invazia nazistilor.

Aceasta este povestea care a declansat succesul uimitor al Geamantanului Hanei. De la prima sa editie, in 2002, cartea a obtinut mai multe premii decat orice alta carte canadiana pentru copii din ultimii 30 de ani. A fost tradusa in zeci de limbi si a schimbat mii de vieti.

Am avut o perioadă destul de lungă in care am citit tot ce mi a picat in mana legat de perioada holocaustului si a celui de al doilea război mondial, dar pentru ca ma afecta emotional foarte mult, am renuntat. Acum câteva zile am deschis această carte din gresala pe aplicația de citit, si nu m am mai oprit până nu am dus o la final. Geamantanul Hanei este o poveste reală din vremea aceea. Este povestea unei fetițe evreice, spusă din perspectiva unei profesoare, care dornică să îi facă pe elevii săi sa inteleaga cat mai bine lucrurile ce s au intamplat atunci, pornește în căutarea poveștii din spatele acelui geamantan. Cartea se citeste super usor. Situația Hanei nu este cu mult diferita de cea a milioanelor de copii evrei uciși în timpul războiului, însă Hana a avut "norocul" sa aiba propria poveste. O poveste tristă, dar interesanta si numai bună de citit De oricine. M a emoționat. Am închis cartea si mi am imaginat cum ar fi putut fi viata Hanei daca lucrurile ar fi stat altfel. E un exercițiu greu, dar cred ca toti cei care vor citi, la final vor face acelasi lucru. Ii dau 4 stele.

RECENZII CARTI (citite -2019)Where stories live. Discover now