7. Patricia St John -Urme pe zapada

436 8 2
                                    

 Patricia St John –Urme pe zapada- Patricia St John a fost o scriitoare crestina foarte indragita a Angliei. Pe toata durata vietii sale a lucrat impreuna cu fratele ei, ca misionara, asistenta medicala, ingrijitoare de copii, iar aceasta carte izvoraste din perioada petrecuta de aceasta in Alpii Elvetiei. Povestea mi-a atins sufletul, trebuie sa recunosc. Cartea este mai degraba o pilda, cu talc, strans legata de Biblie si Dumnezeu. Povestea este un indelung sir de povete pentru copii, menite sa-i faca mai buni, mai pozitivi, sa invete sa ierte, sa nu minta, sa isi deschida inima catre Isus etc.

Povestea incepe prin a ne-o prezenta pe Aneta, o fetita de sapte ani care ramane fara mama chiar in ziua de Craciun. Aceasta moare la nasterea fiului ei, Daniel. Ramasa singura fata din casa, Aneta trebuie sa aiba grija de tatal si fratiorul ei. Daniel este foarte iubit, iar Aneta face tot posibilul sa-l faca fericit. Viata lor decurge normal, cu bune si rele, cu tristeti si bucurii. Intr-o dupa amiaza, intr-o cearta cu vecinul Luca, Dani se accidenteaza foarte grav. Ura Anetei este fara margini si nu se da inapoi de la nimic pentru a-l pedepsi pe Luca:

{-Atunci de ce a ingaduit Dumnezeu ca Luca sa-i produca asa mare durere? obiecta Aneta. Bunico, eu il urasc asa de mult pe Luca, incat imi vine sa-l ucid, nu alta!

-Atunci tu nu te poti ruga pentru Dani, raspunse linistita bunica. Dumnezeu este dragoste si atunci cand noi ne rugam, ne apropiem mult de tot de dragostea Lui. Atunci ura noastra trebuie sa se topeasca exact asa cum se topeste zapada cand vine primavara si soarele straluceste peste ea. Lasa-l pe Luca in grija lui Dumnezeu. El rasplateste si binele si raul, totu-i descoperit inainte lui, El il iubeste tot asa de mult pe Luca ca si pe Dani al nostru.}

Aceasta ura o face total nefericita. Sfaturile bunicii sunt cele care o indruma si ii deschid mintea :

{ Aceasta inseamna ca Mantuitorul cunoaste inima noastra si vede ce este in ea. El a venit pe pamant si a fost rastignit pe cruce, purtand pedeapsa in locul meu si al tau, pentru toate faptele si gandurile noastre rele. El a inviat din morti pentru ca sa traiasca in tine ca sa alunge gandurile tale rele si sa aseze in locul lor gandurile sale bune si iubitoare. Este ca si cum un om ar bate la usa unei case intunecate si ar spune: -daca ma lasati sa intru inauntru, voi alunga intunericul si totul va fi frumos si luminos-. Insa tu stii ca, Mantuitorul nu forteaza niciodata usa nimanui. El intreaba numai daca poate intra. Aceasta inseamna a bate la usa. Tu trebuie numai sa spui –Da, Doamne Isuse, eu am nevoie de Tine si doresc ca Tu sa vii inauntru si sa locuiesti in mine-. Aceasta inseamna ca tu sa-I deschizi usa!}.

Cuprins de remuscari si marginalizat, Luca incearca prin nenumarate feluri sa-si rascumpere vina. Intr-o zi afla ca ar exista o posibilitate de a repara raul facut. Acesta face un gest extrem si neobisnuit, ajungand sa-si puna viata in pericol, pentru ca Dani sa fie din nou sanatos.

{Vreau sa spun ca daca tu iti oferi timpul din dragostea inimii tale ca tu sa faci ceva pentru prieteni-ce-i drept poti sa fii dezamagit- dar daca continui, vei gasi fericirea in daruirea dragosteI chiar daca vei fi iubit sau nu.}.

Cam asta este Urme pe zapada, o poveste ce trebuie citita de fiecare dintre noi, fie ca suntem credinciosi sau nu. In preajma Craciunului eu o vad ca o lectura ~must to read~. Stiti traditia de Craciun de la Pro tv cu filmul Singur acasa? Cred ca aceasta poveste s-ar incadra perfect in asemenea categorie. Presimt ca la mine in familie va ajunge traditie citirea acestei carti.

Pana data viitoare, spor la citit !

Maria!

RECENZII CARTI (citite -2019)Where stories live. Discover now