8. Jo Nesbo-Omul de Zapada

291 6 0
                                    

Jo Nesbo-Omul de Zapada -a 7a carte din seria detectivului Harry Hole, este un roman politist cu mult suspans si elemente macabre, avand in centrul ei un personaj principal plin de demoni proprii. Cand eram convinsa ca am descoperit deja toti autorii ce scriu romane politiste bune, uite cum m-am lovit (dintr-o gresala-frumoasa gresala, adevarat) de norvegianul Jo Nesbo. Nu am stiut ca Omul de zapada face parte dintr-o serie, dar nu m-am simtit deloc ca si cand n-as cunoaste personajul, sau mi-ar fi scapat cine stie ce detalii din cartile anterioare. Cred ca sunt genul de carti ce pot fi citite individual. (acum voi face in asa fel incat sa gasesc si restul ca sa fiu sigura).

Cartea insumeaza 480 de pagini si nu se citeste deloc usor, pentru ca traiectoria povestii se plimba pe mai multe fronturi. Actiunea de fapt este una simpla, insa modul de expunere este usor alambicat.

Harry face toata cartea, chiar daca este inconjurat de numeroase personaje. Nu este prea iubit de cei din jur din cauza problemei evidente pe care o are cu alcoolul. Este tata vitreg pentru pustiul fostei sale iubite (pentru care inca nutreste sentimente) si este un tip foarte perseverent in meseria sa.

Despre ce e vorba mai exact ?

Mai multe femei, casatorite si cu copii sunt date disparute, ulterior acestea fiind gasite moarte - sub forma de oameni de zapada. Crimele Omului de zapada se petrec doar cand cade prima zapada, iar ucigasul isi alege drept victime sotii infidele, transformandu-le, literalmente, in oameni de zapada.

(Treaba asta mi s-a parut foarte sumbra si infricosatoare. E clar ca trebuie sa fi bolnav sa decapitezi o femeie si sa-i folosesti capul, pe post de cap pentru un om de zapada.)

Harry deduce imediat ca se afla pe urmele unui criminal in serie, in momentul in care face legatura intre disparitii si biletul anonim pe care il gaseste in cutia sa de scrisori.

~In curand va veni prima zapada. Si atunci el va reaparea. Omul de zapada. Iar cand zapada va disparea, el va fi luat pe altcineva. Ce ar trebui sa te intrebi este asta: Cine a facut omul de zapada? Cine face oameni de zapada? Cine a dar nastere la Murri? Deoarece omul de zapada nu stie~

De aici, toata povestea ia o turnura alerta, incintanta, pentru ca pe masura ce Harry descoperea noi indicii, deveneam mai nerabdatoare sa aflu cine doamne iarta-ma este in spatele omului de zapada.

Harry cerceteaza pas cu pas cazurile de disparitie ramase nerezolvate si astfel afla ca numarul femeilor disparute chiar inainte de prima zapada, este cu mult mai mare decat au banuit. Harry crede ca legatura intre toate aceste femei disparute este faptul ca ele au copii, ai caror tati sunt alti barbati decat cei declarati, iar suspiciunea lui cum ca toate crimele sunt legate de paternitate este inevitabila, dar pe masura ce ancheta avanseaza multe dintre aceste supozitii se evapora. Sunt multi suspecti, insa acestia se dovedesc a nu fi cel care ii bantuie somnul si-i terorizeaza visele detectivului.

Harry este destul de consecvent si ambitios chiar daca problema lui cu bautura cateodata ii da viata peste cap.

In paralel cu toata aceasta ancheta, el traieste o poveste de iubire interzisa, cu noua sa colega de birou, casatorita, dar de care se simte foarte atras.

Ritmul actiunii este destul de alert si desi bajbaie pana gaseste adevaratul vinovat, nu te plictiseste. Din contra, cand crezi ca totul s-a rezolvat, pac... se intampla ceva si parca toata povestea o ia de la inceput. Cum va spuneam, este o poveste destul de alambicat scrisa. Finalul este unul neasteptat, pentru ca omul de zapada este ... nu va zic cine, dar va zic ca este cineva la care nu va asteptati.

Pentru impatimitii genului, cartea poate fi considerata un bestseller, misterul si neprevazutul fiind cuvintele care o caracterizeaza. Mi s-a parut un pic de nebunie dusa la extrem, insa mi-a placut.

Nu se incadreaza in povesti de sezon...cu love, curcubee si artificii, dar pentru ca sunt fan carti politiste, mi-a placut.

-//-

Cam asta a fost si Omul de zapada. Ne citim data maine cu alta poveste captivanta. Trecem la din astea mai de sezon asa :)

Cu drag, Maria!

RECENZII CARTI (citite -2019)Where stories live. Discover now