2. Anna Michels- 26 Kisses si un Happy-End

934 11 1
                                    

26 Kisses si un Happy-End - de Anna Michels

Cartea este apărută anul acesta (nr.2018), la editura Epica şi se vrea a fi un teen romance, sau ceva de genul. Are 320 de pagini şi se citeşte foarte uşor. Subiectul cărţii este unul cât se poate de nevinovat, dar totodată enervant, din punctul meu de vedere.

Vee –e o puştoaică care fix înainte de începerea vacanţei de vară, este părăsită de iubitul ei, Mark (cu care a avut o relaţie de 2 ani) şi care încearcă din răsputeri să nu se lase afectată de acest lucru. Numai că nu-i prea reuşeşte.

Mel, prietena ei cea mai bună, în speranţa că o va ajuta să treacă mai uşor peste despărţire, îi propune un lucru, şi anume, să sărute 26 de băieţi, a căror prenume începe cu fiecare literă a alfabetului.

~~-Daca ai putea să găseşti un tip pe nume Chris şi apoi să-l săruţi, atunci ar fi A,B,C. Vee, ai putea să ai întregul alfabet!

-Cum să nu. Foarte amuzant.

-Nu glumesc. O să cunoşti o mulţime de tipi şi o să vezi că viaţa ta amoroasă nu trebuie să înceapă şi să se termine cu Mark.~~

Ca toată această provocare să aibă sens, fetele fac chiar şi o listă de reguli de la care sub nicio formă nu trebuie să se abată.

~~Reguli de respectat pentru maratonul de sărutări al lui Vee din această vară.

1-Trebuie să sărute(sau să fie sărutată) de 26 de tipi, câte unul pentru fiecare literă a alfabetului, până la sfârşitul verii.

2-Sarutarile pot fi pe buze, obraz, mana şi oriunde altundeva ţi-ai dori să fii sărutată.

3-Nu poţi săruta un tip mai mult de o dată. Nu este permis să ia naştere niciun fel de ataşamente sau relaţii.

4-Poti să faci mai mult decât să săruţi, dacă vrei. Spune-i lui Mel şi cel mai mic amănunt despre fiecare sărut, astfel încât ea să poată trăi indirect vara ta sexy şi incitantă.

5-Nu te gândi la Mark.

6-Nu spune nimănui, (în special tipilor cu care te săruţi) despre povocare.

Trăieşte la maximum, viaţa e scurtă, dacă simţi că asta e ceea ce trebuie să faci, n-ai cum să dai greş~~.

Bun, până aici toate bune şi frumoase, ideea cu săruturile pentru cei 26 de tipi, este interesantă, însă este scrisă într-o manieră atât de copilărească şi puerila, încât anulează subiectul în sine. Cartea nu are esenţa. Este o lălăială parcă scrisă pe genunchi. De ce spun asta? Pentru că personajele nu au personalitate. Ştiu că sunt adolescente, dar n-au sare şi piper, sunt şterse, parcă fără acel ceva de care să te legi şi să te facă să citeşti cu drag. Amândouă fetele sunt enervante. Şi nu glumesc.

Deşi Vee şi Mel sunt prietene, şi îşi spun toate secretele, Mel nu scăpă ocazia de a o scoate pe Vee în faţa băieţilor că pe o femeie uşoară (din cauza provocarii-pe care tot ea a inceput-o), iar în contrapartidă Vee, se săruta cu Seth, băiatul de care Mel este îndrăgostită. Toată treaba asta este ridicolă. Adică, dintr-o dată Vee este arătată ca fiind genul de persoană care seduce şi apoi aruncă băieţii la gunoi, în condiţiile în care Vee nu a vrut acest lucru... iar Mel,... nu stiu, m-a scos din minti fata asta pe toata durata lecturarii acestei carti.

Bineînţeles că povestea să aibă intriga (deşi mie nu mi s-a părut că a schimbat prea mult datele problemei), apare şi un bad boy-care de fapt nu e bad boy, doar arată ca unul, dar el e un semitocilar...de care evident Vee se îndrăgosteşte, dar nu-i poate da speranţe până nu termină lista de provocari.

Nu-i aşa că vi se pare o tâmpenie? Şi mie!

Problemele lor adolescentine sunt minore şi ceea ce face cartea să fie de-a dreptul prostească este faptul că Vee, crede că fiecare tip pe care îl sărută, brusc dezvolta sentimente pentru ea.

Ideea cărţii a avut o premisă frumoasă, ar fi putut fi chiar amuzantă, dacă autoarea ar fi știut cum să facă asta, dar pentru că a povestit doar nişte întâlniri plictisitoare, niste dialoguri fara nimic, banale din toate punctele de vedere... a eşuat lamentabil.

Mesajul cărții ar fi acela ce n-ai nevoie să te refaci după o despărțire, ci doar să te reinventezi... sau ceva de genul. O tampenie parca copiata dupa net.

Nu am ce pasaje interesante să redau din carte pentru că nu există. Am citit cărţi pe wattpad, scrise de autori nepublicaţi care scriu de o mie de ori mai bine ca acesta scriitoare.

Una peste alta, ma repet, cartea este puerila, mediocră şi deşi se citeşte super uşor (am terminat-o în vreo 2 ore), nu-ţi rămâne nimic în minte după ea. E o carte de duzină pe care, a doua zi o uiţi. Asa cum sugereaza si titlul, exista un happy end, dar pentru ca nu vreau sa stric placerea celor care posibil o vor citi, nu voi divulga nimic.

Motivul pentru care nu am renunţat să o citesc după primele 30 de pagini, este ca prin natura firii mele, nu renunţ la ceea ce încep. Niciodată n-am lăsat vreo carte deoparte doar pentru că nu mi-a plăcut. Am sperat până în ultima clipă că îmi va trezi un dram de emoţie, amuzament sau nu ştiu... ceva, însă am aşteptat degeaba. Un chin să citesc cartea, dar asta nu înseamnă că altora nu le-ar putea plăcea. Sunt sigură că sunt persoane cărora e posibil să le placă. La mine nu a fost cazul. Poate dacă aş fi citit-o când aveam 15 ani mi s-ar fi părut drăguță, dar când treci prin viață și începi să cunoști cu adevărat problemele şi greutățile, asta de departe chiar ţi se pare o prostie.

Concluzie, nu o recomand! Sau altfel spus, nu daţi banii pe ea, pentru că nu merită.

-//-

PS. Parerile sunt ale mele si nu doresc sa lezez pe cineva. Daca mie nu mi-a placut, asta nu inseamna ca e o chestie general valabila. Cititi ce doriti, cand doriti si cat doriti. Daca vreti, tineti cont de parerile mele, insa nu le luati ca etalon, pentru ca este posibil sa gresesc, sau pur si simplu sa avem puncte de vedere diferite.

Pana la urmatoarea recenzie, va pup de nu va vedeti!

Maria

RECENZII CARTI (citite -2019)Where stories live. Discover now