53. Viata dincolo de granita-Dorit Rabinyan

38 1 0
                                    

Viata dincolo de granita-Dorit Rabinyan

Viata dincolo de graniță este o poveste de dragoste dintre un tanar nascut in Palestina si o fata născută in Israel. Nimic iesit din comun asa la prima vedere, numai ca Israel si Palestina sunt in razboi de mai bine de 50 de ani, iar o relație între cei doi este sortită eșecului încă de la început. Chiar și așa, cei doi își dau frau liber sentimentelor, lăsând deoparte diferențele politice si religia in care fiecare dintre ei a fost crescut.
Cartea este foarte bine scrisa. Este documentată si frumos structurata.
Sunt un mare fan al cărților ce au ca temă religia musulmană, însă aceasta este prima care nu m-a oripilat. (Nu este vb de nicio femeie maltratata).
Acțiunea se petrece în New York, departe de locul lor natal, asa ca isi pot permite să fie liberi. Oarecum liberi, pt ca ea nu îndrăznește să spună părinților si prietenilor săi ca este îndrăgostită de un arab, de frica a ceea ce s-ar putea intampla, iar el, nu are mereu puterea de a o apăra impotriva atacurilor fratelui si prietenilor lui. Amândoi stiu ca relatia lor se va termina in cateva luni, amândoi stiu ca n-au niciun viitor împreună, dar nu pot sta unul departe de celălalt.

Cred ca lăsând la o parte chestiile legate de această luptă nesfârșită a celor două țări pentru graniță, autoarea ne arata si cealalta față a unui război. Ne face parte din povestea celor doi tineri ce nu au ales unde sa se nască si nici de cine sa se îndrăgostească. Razboiul nu este din vina lor, dar amandoi poartă pe umeri povara acestuia. Cu toate că sunt la mii de km depărtare de locul unde este disputat teritoriul, ambii sunt foarte afectați. Razboiul nu ne este descris decât prin trăirile, gândurile și sentimentele lor legate de acesta, însă chiar și așa este destul de prezent.
Este o carte usor de citit si care iti ramane in suflet.

Recunosc ca abia asteptam sa ajung la final sa vad daca vor reuși să rămână împreună sau nu. Nu va zic pt ca as strica toata plăcerea de a citi, dar pot sa va recomand cartea cu mare drag. 5 stele pt stilul narativ, pentru esenta poveștii, pentru dialogurile dintre personaje, pentru lecția de istorie si pt emoțiile pe care mi le a transmis.

RECENZII CARTI (citite -2019)Where stories live. Discover now