64. Pacienta tacuta de Alex Michaelides

134 3 2
                                    

Pacienta tacuta de Alex Michaelides

''Pacienta tacuta este un thriller psihologic socant despre un act de violenta extrem, al unei femei impotriva sotului ei si despre un terapeut obsedat de descoperirea motivului din spatele acestui act... Thriller-ul perfect. Nu am putut literalmente sa il las din mana'' -asta face parte din descrierea cartii pe toate site-urile de profil si pot sa spun ca a cantarit mult cand mi-am facut lista cu carti de citit pentru luna asta, dar nu coincide neaparat cu parerea mea.

Pacienta tăcută este o carte despre care in ultima vreme s-a vorbit mult pe grupurile de lectură si de cele mai multe ori la superlativ, însă acum ca am terminat-o de citit, trebuie să spun ca nu e chiar atat de wow pe cat se spune. Este o carte bunicică, scrisa corect, chiar sofisticat, cu un subiect interesant si destul de inteligent conturat, însă nu e deloc un super thriler psihologic, asa cum a fost descrisă... (Cel puțin eu nu am perceput-o asa). Este scrisa intr-un stil atractiv, insa n-a avut acel ceva care sa ma lipeasca de carte si sa ma tina cu sufletul la gura.

Dezamăgirea mea a venit din lentoarea cu care, in primele 200 de pagini autorul ne relateaza trăirile celor doi. Modul în care a împletit viețile amândurora, oarecum în oglindă, cu demonii si chinurile fiecăruia, recunosc este fascinant, dar plictisitor. Am inteles ca de fapt asta face ca povestea sa iasa din tipare si sa fie speciala, dar dupa cate laude am citit la adresa ei, ma asteptam sa imi tina sufletul in gat si sa ma socheze (lucru care nu s-a intamplat).
Practic, acțiunea cărții a început de pe la pagina 260 încolo cand, intr-adevar lucrurile au prins contur si a facut ca mintea mea sa nască întrebări... (dar mi s-a parut mult prea târziu, caci interesul pentru poveste devenise aproape zero. Nu am mai fost curioasă sa stiu ce s-a întâmplat, nu am mai vrut să stiu daca Alicia este si altceva decât un personaj mut...etc.)
Finalul a fost contrar așteptărilor si recunosc ca de fapt ceea ce face aceasta poveste interesantă si apreciata, este chiar... acea răsturnare de situație care vine după zeci de pagini plictisitoare, precum un dus rece.
Cartea aduce un pic cu fata din tren, dar este mult mai bine scrisa si cu personaje cu personalitate mult mai pregnantă.
Cred ca nota de pe goodreads este corecta, si reflecta perfect percepția cititorului. Eu ii dau 4*, însă spun ca nu a fost genul de carte care sa ma tina cu sufletul la gură și care sa ma faca sa nu o pot lasa din mana, ci doar o carte buna de citit intr-o dimineata ploioasa.

RECENZII CARTI (citite -2019)Where stories live. Discover now