42.O lume fara tine de Beth Revis

190 3 0
                                    

O lume fara tine de Beth Revis

"Cred ca atunci cand cineva a plecat de ceva vreme din viata ta, nu poti sa te gandesti decat la lucruri mari. La marile pareri de rau, la as fi putut, la ar fi trebuit. Sau la momentele importante, la amintirile care te vor insoti pentru totdeauna, la acele clipe care ti-au schimbat viata- primele saruturi, de exemplu, primele marturisiri, primele responsabilitati. Te gandesti, de asemenea si la ultimele: ultimul sarut, ultimele cuvinte, ultime clipe impreuna. "

"Cand te indragostesti, nu te indragostesti de primul sarut, te indragostesti de toate saruturile de dupa. el. "

"Viața seamănă cu fluxul temporal, toată numai noduri încâlceli și răsuceli.Poate dacă am știi exact unde duc firele sorții noastre, am putea face mereu alegerile corecte, dar nu putem."

Am inceput cu cateva citate din carte, pentru ca mi se pare ca ar putea exemplifica mai profund ceea ce inseamna aceasta poveste.

Am ales aceasta carte pentru coperta si pentru ca ma gandeam ca voi citi vreo poveste siropoasa, cu adolescenti. Pf, ce m-am inselat.

Protagonistul acestei povesti este BO!

Bo este un tanar deosebit, ce are puteri neobisnuite. Poate calatori in timp! Din aceasta cauza, parintii sai au decis ca el sa mearga la o scoala speciala (Academia Berksihere), unde toti cei ca el, pot invata sa-si controleze puterile si sa le tina ascunse. Ei nu sunt instruiti pt a deveni eroi, ci pentru a se putea integra in societate, fara a atrage atentia prea mult asupra lor. Unii pot calatori in timp, altii pot manevra focul, altii pot citi gandurile, altii pot deveni invizibili si lista poate continua la nesfarsit. Profesorii sunt speciali de asemenea.

Bo, duce pe toata durata cartii o lupta interioara greu de suportat. Se simte vinovat de disparitia prietenei lui, Sofia, pe care a luat-o intr-o calatorie in timp, dar pe care a pierdut-o. Acum se lupta din toate puterile sa o aduca inapoi. Intre Sofia si Bo, se creaza o legatura speciala inca de la inceput, asa ca e de la sine inteles de ce acesta se simte sfarsit in clipa in care isi da seama ca a pierdut-o in timp.

Lucrurile se precipita si guvernul incepe sa-si faca griji de ceea ce se intampla in acea scoala speciala (acestia nu aveau habar ca sunt copii cu puteri, ci copii cu probleme psihice) iar pentru asta trimit in inspectie doi oficiali. Acest lucru aduce dupa sine, unele schimbari in institutie, schimbari ce le da viata tuturor peste cap. Acum BO trebuie sa distinga realitatea de halucinatii, si cu greu intelege ca pentru a merge mai departe trebuie sa invete sa renunte la anumite lucruri.

Cartea merge pe doua planuri, din punctul de vedere al lui Bo si a surorii lui Phoebe, si aparent par total diferite, dar pe urma se vede legatura si chiar una destul de stransa.

M-am asteptat la o poveste de iubire si am primit o distopie foarte bine scrisa si destul de credibila. Este fictiune, dar nu mi s-a parut nimic exagerat. E o carte usurica, ce se citeste foarte repede. Celor carora le place sa citeasca distopii, povesti cu personaje cu puteri supranaturale, dar scrise frumos si impachetate intr-o poveste despre viata si iubire... asta e.

Este o carte despre alegeri, despre familie si relatiile familiale, despre prieteni, despre acceptare si renuntare, despre viata!

RECENZII CARTI (citite -2019)Where stories live. Discover now