62. Un barbat pe nume Ove-Fredrik Backman

70 4 0
                                    

Un barbatpe nume Ove-Fredrik Backman

Imi este greu sa scriu ceva despre aceasta carte, pentru ca tocmai ce am terminat de citit... si lacrimile imi joaca inca in ochi. O sa incerc totusi, caci de fiecare data ceea ce simt la cald, întruchipează de fapt ceea ce am trăit lecturand.

Un bărbat pe nume Ove este o poveste plină de emoție, scrisa minimalist, dar sublim. Va întrebați probabil cum este posibil ca aceste două caracteristici, (minimalist-sublim), sa se regaseasca in aceeasi frază... dar chiar asa o privesc. Printr-un stil simplu si nepretentios, înțesat cu dialoguri pline de substrat, autorul a reușit sa creeze o minunatie de poveste. Mi-a plăcut foarte mult si ma simt de parca as fi citit o capodoperă.

Cartea se lectureaza super usor, tratează un subiect aparent banal, dar transmite atât de multă emoție încât stările alternează rapid de la ras la plâns.

Nu este o capodopera, insa este o carte de citit.

Este o poveste de viata, a unui bărbat morocănos si ursuz, care tot ceea ce isi doreste este sa moara. Problema sa este ca fiecare plan pe care cu meticulozitate încearcă să îl pună in aplicare, este deturnat de noua vecina si familia ei "nebuna". Cu fiecare întrerupere a "sinuciderilor" sale, descoperim cate putin din Ove, cel care a fost si cel care este.

Deși am plâns, va spun sincer ca n-am privit nicio secundă această poveste ca pe una tristă... pentru ca nu este tristă... este emoționantă! E un amalgam de personaje colorate, cu personalități bine creionate, cu destine frumos trasate!

Pe cat de des mi s-au umplut ochii de lacrimi, pe atât de mult chipul mi-a fost un zâmbet. Am ras! Replicile sarcastice aruncate sporadic au dat un plus de energie poveștii. Discursul lui Ove, modul lui de a privi lucrurile mi s-a parut de-a dreptul delicios.

Am citit si cealalta carte a autorului, Bunica a zis sa-ti spun ca-i pare rau, si la fel, mi-a plăcut, însă aceasta e trecuta la loc de cinste. E diferita. Cred ca este genul de carte pe care o citesti si nu ai cum sa o uiti curând. Cel puțin asta cred ca se va intampla in cazul meu.

Ca sa închei într-o notă la fel de amuzantă precum a autorului... va zic ca finalul acestei carti mi-a amintit de o reclama (cea mai bună reclama la o marcă de autoturism pe care eu am vazut-o vreodata). Un barbat merge la un showroom auto pentru a-și cumpăra o mașină. Vânzătorul, incepe si ii vorbește într-o limbă necunoscută, prezentandu-i una dintre masini. Bărbatul se uita cruciș la el, pentru ca nu intelege o iota. Ii face semn vânzătorului ca nu vorbește limba lui, la care vânzătorul super nervos si stresat ridică mâinile în sus, apoi le îndreaptă spre masina si spune răspicat "Ford". Bărbatului i se luminează chipul, ca si cand tot ceea ce vânzătorul ii povestise înainte devenise dintr-o data limpede. Reclama se sfârșește. Nu prea ai nevoie de cuvinte cand vine vorba de Ford.

In cazul de fata, după ce am închis cartea, pot sa spun doar atât "Saab" . 😍😍😍

5 stele, deși daca as fi putut i-ar fi dat mai multe.

RECENZII CARTI (citite -2019)Unde poveștirile trăiesc. Descoperă acum