80. Razboiul care mi-a salvat viata de Kimberly Brubaker Bradley

224 3 0
                                    

Razboiul care mi-a salvat viata de Kimberly Brubaker Bradley-Stii acel moment cand termini o carte, si vrei sa scrii câteva cuvinte despre ea, dar nu ai habar cu ce sa începi? E, fix in aceasta situatie sunt eu acum.
Stiam ca ceea ce urma să citesc era o poveste despre o fetiță, stiam ca povestea e pt copii, dar nu stiam ca imi va plăcea atât de mult. Am terminat-o în aproape două ore, pe nerăsuflate.
Acțiunea se petrece în timpul războiului.
Nu se pune insa accent pe acest lucru, scenele legate de atrocitatile lui fiind împachetate într-un mod mai degrabă informativ, ca un factor secundar, facand astfel ca lecturarea sa fie mai aproape de intelesul unui copil... ceea ce mi s-a parut o treaba super bine făcută.
Mi-a plăcut mult cum a fost construită povestea. Mi-au placut mult personajele.
Ada este o luptătoare, o învingătoare, un miracol. Jamie este un dulce, un băiețel simpatic. Susan este întruchiparea blandetii absolute... iar toti trei formeaza un trio fantastic.
Povestea Adei nu are cum sa te lase indiferent. Recunosc ca m-a revoltat, m-a înfuriat si m-a emoționat totodată, însă mi-a lăsat la final o stare de bine.
Eu as baga genul acesta de poveste in programa școlară. Nu zic ca Ion Creangă si care or mai fi nu sunt buni (ca au si ei rolul lor), dar copiii din ziua de astazi au nevoie de povești ca acestea. Au nevoie sa înțeleagă că e ok să fii diferit, ca e ok sa greșești, ca e ok sa te lasi ajutat, ca e ok sa fii tu însuți (sa scrii cu stanga, sa nu mănânci mazăre, sa tipi cand esti speriat, sa plângi cand esti trist, sa râzi cand esti fericit etc). Despre asta este de fapt aceasta carte. Despre puterea de a nu renunța, despre dorința de a reuși si a merge mai departe.
Abia astept să i-o dau si băiatului meu sa o citească. Sper, sa il încerce acelasi gen de sentimente ce le-am trăit eu lecturand.
Si cand ma gândesc ca este o carte pentru copii, scrisa din perspectiva unui copil, si subliniind trăirile si sentimentele unui copil, parca nu imi vine sa cred cat de mult m-a impresionat. Si totusi a facut-o.
Singurul minus pe care l-aș sublinia, e faptul că se termină prea repede. :)) Abia astept sa citesc continuarea. Vreau sa stiu finalul acestei povești, chiar daca si doar de aici se subintelege deja sfarsitul.
Da, ce sa zic, o carte drăguță tare, ce merge citită de oricine, la orice varsta. 5* din suflet ii dau. ;)

RECENZII CARTI (citite -2019)Where stories live. Discover now