49. Tamaduitorul-Antti Tuomainen

47 1 0
                                    

Tamaduitorul-Antti Tuomainen

In fiecare zi ploua torential in Helsinki. Orasul e invadat de refugiati fugind de epidemii, razboaie si inundatii. Prevesterile sumbre privind o schimbare drastica a climei s-au adeverit, catastrofa s-a produs si toata lumea se indreapta spre nord. Sudul Europei a devenit de nelocuit. Asia si America sunt cuprinse de razboaie. Civilizatia se prabuseste pretutindeni. Helsinki, locul unde se petrece actiunea romanului, este un oras in care politia nu mai face fata haosului.

Stie toata lumea deja ca sunt fan al romanelor thriler, asa ca nu trebuie sa va surprinda daca voi fi foarte drastica cu aceasta poveste. Asteptarile au fost mari, recunosc, pentru ca din descriere mi-am facut niste ganduri. Sa ne intelegem, cartea nu este rea, doar ca e putin lentoasa si fara zvac. Toată acțiunea se derulează în decurs de două zile, în Ajunul Crăciunului, într-un Helsinki distrus de cataclisme naturale și migrații forțate, dar actiunile personajului principal (singurul de altfel, in mare parte) sunt plictisitoare. Personajul principal,un poet semiratat, fericit în mariajul său, Tapani Lehtinen, descoperă că soția sa, o jurnalistă de investigații, este data disparuta in timp ce lucra la o ancheta.

Pornește în căutarea sa, și descoperă anumite legături ale acesteia cu o cel pe care ea il investiga pentru niste crime.

Actiunea este asadar lenta, iar atitudinea personajului mi s-au parut stupida. Am așteptat mai mult suspans, mai multe momente care sa ma tina cu sufletul la gura, dar n-a fost sa fie. Cartea a primit premiul Clue pentru cel mai bun roman polițist finlandez din 2011, dar zau ca nu inteleg pentru ce. Poate ca sunt eu superficiala, dar cartea asta nu mi-a placut. E terminata de citit de vreo doua zile, dar n-am avut chef sa scriu despre ea, pentru ca asa patesc cand nu-mi place vreo poveste. :))) 2/5 pe Goodreads.

RECENZII CARTI (citite -2019)Where stories live. Discover now