83.Drumul de Cormac McCarty

22 2 0
                                    


Drumul de Cormac McCarty- O iarnă atomică în care nu mai există animale sau plante, singura prezenţă constantă este foamea şi orice întâlnire între două fiinţe omeneşti poate sfârşi într-un act de canibalism. Iată decorul postapocaliptic – definit fie prin absenţe tragice, fie prin prezenţe ameninţătoare – prin care călătoresc un bărbat fără nume şi fiul lui, încercând să ajungă la mare. Au un pistol cu două gloanţe, ceva resturi de mâncare şi nişte pături vechi – şi, foarte important, se au unul pe altul. Supravieţuirea înseamnă însă amoralitate, după cum învaţă copilul studiindu-şi tatăl, a cărui dragoste pare a fi ultimul lucru rămas din lumea veche, ultima realitate confortabilă şi ocrotitoare. „Suntem morţii vii care bântuie prin decorul unui film de groază" – aceasta este starea de spirit în lumea lui McCarthy, pe care n-o colorează decât foarte rare detalii de un umor nostalgic: ultima sticlă de Coca-Cola sau singura inscripţie care a supravieţuit dezastrului nuclear – rămăşiţele unei lumi semănând neliniştitor de mult cu a noastră. Planul lor este să ajungă pe coasta oceanului, deşi n-au habar dacă acolo îi va aştepta o viaţă mai bună. Vor reuşi tatăl şi fiul să supravieţuiască?

Drumul este genul de carte care te șochează si iti atinge sufletul in acelasi timp. Este scrisa într-un mod admirabil, facandu-te părtaș la acțiunile de supraviețuire pe care tatăl si fiul le întreprind. Cu fiecare filă, speram sa descopăr acea luminiță de la capătul "drumului" si chiar daca finalul nu a fost pe placul meu, este unul îmbucurător. Recunosc, am lacrimat la sfarsit.
Ce m-a deranjat a fost faptul că nu am inteles cum a ajuns lumea asa, cine erau acei oameni rai și unde mergeau cei doi... Inteleg metafora de a merge înainte indiferent ce si cum, dar mi-ar fi placut sa fie totul putin mai clar.
Pentru iubitorii de cărți alerte, acest roman va fi un chin, pentru ca este foarte statică și săracă în dialog, dar mie mi-a plăcut. Nu este o carte de 5 stele, cel puțin eu nu o vad asa, însă este o carte de citit. Cred ca nota de pe goodreads este corecta. N-am apucat sa vad filmul, dar zilele astea il voi cauta sa vad cum a pus în scenă un regizor această poveste.

RECENZII CARTI (citite -2019)Where stories live. Discover now