Bab 15

2.8K 131 4

Nia dan keluarganya sampai di resort setelah puas berjalan. Begitu juga dengan keluarga Ziyad.

Memandangkan waktu maghrib semakin hampir, Nia bangun daripada katil yang besar itu dan menuju ke bilik air.

******************************

Selesai mengaminkan doa, Nia duduk berteleku di atas sejadah. Tenang hatinya apabila menunaikan kewajipannya.

Nizam yang entah dari mana muncul dengan muka tembok baring di atas katil Nia.

Nia yang rasa diperhatikan dari atas sampai ke bawah, melihat abangnya dengan renungan tajam.

"Benda?" Jerkah Nia kasar.

"Uish kasarnya adik abang ni. Tak ada apa. Saja je tengok. Adik abang kan cantik." Puji Nizam.

"Tak payah nak puji sangat lah abang. You are so weird! Haa nak apa puji Nia. Mesti ada udang di sebalik KFC bucket ni kan." Tutur Nia sambil melipat telekungnya. Eh ada pula peribahasa baru. Haha jangan selitkan dalam karangan ya!

"Ala tak ada lah. Adik nak tahu tak pasal Ziyad tu." Nizam mula memancing minat Nia.

"Tak nak!" Tutur Nia tegas.

"Eleyh? Macam kenal je Ziyad tu. Abang tak cakap pun yang mana satu. Terus reject eh abang nak story." ujar Nizam.

"Kenal lah. Dah tentu dia classmate Nia." Tutur Nia malas.

"What?! Classmate Nia?! Ish Nia tak cerita pun dekat abang. Dah lah tak tegur dia. Macam strangers je." Rungut Nizam.

"Perlu ke cerita dekat abang? Tegur dia? For what? Sory okay. Tak ada masa. Biar lah macam strangers pun. Lagi bagus. Tak ada lah suka hati ambil kesempatan nanti." Nia mula dengan hujahnya.

"Haih adik. Sudah lah. Cuba bukak sikit hati tu untuk laki. Come on dear. Adik nak tahu tak? Haa ni nak cerita. Ziyad tu lain tau. Dia jauh beza sangat dengan laki lain. Eh tak nak lah bandingkan macam laki lain lah, em hah jauh beza sangat dengan Qazif Irfan!" Ujar Nizam. Masih cuba menarik minat Nia.

Nizam tidak mahu adiknya terus membenci lelaki. Dia juga mahu melihat adiknya hidup seperti 'normal'.

"Dah lah tu abang. Whatever it is, lelaki tetap sama." Tegas Nia. Masih tetap dengan prinsipnya.

"Oh. Dah tu abang dengan ayah ni sama je lah? Sama macam Qazif Irfan tu? Hm okay." Ujar Nizam sayu. Mula bangkit untuk keluar dari bilik Nia.

Nia yang terdengar akan ayat Nizam hanya terdiam. Serba salah mula menjalar.

"Tak ada lah sampai macam tu. Hish haa apa cita lah. But, Nia dengar je eh. Jangan nak pengaruh Nia!" Nia mula memujuk Nizam tapi dengan syarat.

"Macam ni lah adik abang!" Nizam yang gembira apabila Nia ingin mendengar ceritanya, tidak mahu melengahkan masa.

"Adik tahu tak? Ziyad tu baik tau. Tadi dia lepak dengan abang. Seriusly dua watak beradik tu memang beza." Ujar Nizam teruja.

"Benda yang bezanya? Macam mengarut je abang ni? Nama pun adik beradik mesti lah sama." Betah Nia.

"Boleh diam tak? Siapa nak cerita sekarang? Nia ke abang?" Marah Nizam agak sedikit geram. Hish budak ni suka naikan angin orang.

"Okay Tuan Nizam Shah dipersilakan." Sindir Nia dengan bahasa kiasnya.

"Tadi dorang lepak dengan abang. Abang tanya lah dari mana and semua lah kan. Then masa dia cakap dia baru habis jalan-jalan, adik dia sampuk cakap along dia kena usha. Tapi kan, abang tengok Ziyad ni tak macam poyo. Yeah you know what i mean right? Lelaki bila kena usha, mula lah bajet dia tu. Abang puji dia handsome. Dia rendah diri sangat. And bila abang puji nama dia dengan adik dia, dia lagi merendah diri. You see right?! He is different!" Nizam bercerita dengan penuh semangat.

Nia yang setia mendengar hanya membuat pandangan kosong.

"And then? Apa Nia kena buat? Puji dia? Oh wow so great! Jadi apa yang bezanya 'karakter' dua beradik tu?" Nia bernada sahaja dan dalam masa yang sama cuba mengorek cerita.

"You know what? Adik dia tu macam poyo. Tak ada lah poyo. Eh susah lah nak cakap, yang penting abang dah describe about Ziyad okay." Ujar Nizam.

"Oh." Hanya sepatah Nia membalas. Oh je?

"Nia please lah. Sampai bila nak benci lelaki ni? Adik. Lupakan je apa si bangang Qazif Irfan tu buat kat adik. Dia tu bodoh gila sebab sia-siakan adik abang yang cantik comel semua ni lah. Please open your heart for another guy." Ujar Nizam sayu dan rayu kepada Nia.

"Pfftss. Hang toksah nak drama dengan ceq! Abang. Nanti lah ya Nia buka hati Nia yang emas ni. Suatu hari nanti, abang doa-doakan lah ya." Nia mula menutup cerita dan bergerak ke balkoni.

Dalam masa yang masa, Nia sedang mencari twitter,wechat dan facebook Ziyad di laman sosial.

Nama dia Fakhrullah Ziyad. So tweet dia mesti ada salah satu nama ni. Try je lah! Desis Nia

**

Assalamualaikum . Hai readers. I'm sory for the late update . Saya nk mintak maaf sbb saya tahu bab ni bosan dan macam tk masuk akal sangat. Tk best pun ada. Maafkan saya sbb saya tk bole fikir. Tak ada mood sangat nak update. Still sedih about arwah PakYus and semalam berita pasal Almarhum Tunku Jalil :'( tak tahu kenapa tapi sedih sangat walaupun tk kenal mereka. Yang buat saya terkesan dekat hati sebab sifat peribadi dorg :'( eventhough seorang artis dan anak raja, tpi mereka sangat rendah diri :') respect very much :') sedih juga sebab tak dapat kenal dngn org sebaik mereka :') and it make me cry non stop :') ada hikmah juga sebab mereka ajar kita supaya merendah diri :') mereka pun bergaul tanpa kira pangkat,gelaran,darjat guys :') sama macam Nabi :') make they our Idol okay? Like Nabi Muhammad SAW :') again I'm sory :'(

Al-Fatihah untuk mereka yang berhati mulia :')

FasyaLola.

Minah BrutalRead this story for FREE!