Bab 25

2.1K 85 0

Qazif terjaga sewaktu azan Asar berkumandang. Dia bangun dengan segera untuk membersihkan diri.

"Wey, sory late. Aku tertidur ah." ujar Qazif. Sempat dia membetulkan bajunya agar kelihatan kemas.

"Sokay lah. Aku pun baru je sampai." ujarnya. Melihat Qazif dari sudut atas hingga ke bawah.

"Asal pandang aku macam tu?" Soal Qazif tidak selesa.

"Tak ada apa. Saje. Dah lama tak jumpa cousin aku ni. Handsome." Puji Nurin. Nampak agak menggoda. Ergh.

"Eh? Oh. Okay. Mana dorang semua? Dah lama tak main bowling ni?" Qazif cuba berdalih. Sengaja untuk menukar topik. Malas mahu melayan kegedikan Nurin. Bagi Qazif, tekadnya kini hanya mahu menawan semula hati Nia Sofea, gadis yang telah dipersiakan dulu.

"Ada. Dorang kejap lagi sampai lah." ujar Nurin acuh tak acuh.

Qazif kemudian membuka langkah untuk pergi ke tempat yang dijanjikan. Nurin hanya mengekori Qazif dengan perasaan agak dingin.

************************************

"Adik."

"Apa?" Ujar nia bersahaja.

"Dah ke?" Nizam merenung adiknya.

"Dah apa?" Soalan berbalas soalan. Nia masih tekun menghadap novel dihadapannya.

"Hish adik ni! Dah cakap terima kasih ke dekat Ziyad?" Nizam geram.

"Terima kasih? Untuk apa eh?"

Ya Allah! Kau sabarkan lah aku. Ada jugak aku hentak kepala budak ni dekat dinding

"Terima kasih lah dia dah tolong adik ergh annoying betul lah budak ni!" Jerit Nizam separuh gila.

Nia yang berjaya mengenakan abangnya, ketawa melihat Nizam.

"Kau ketawa eh?! Tak guna betul lah. Hentak kepala dekat dinding tu kang!" Ujar Nizam. Sakit hati melihat adiknyaa.

"Nak terima kasih pasaipa pulak? Tak kuasa lah ceq!" Ujar Nia bohong. Terlintas di fikirannya tentang peristiwa di library.

Aih. Malu betul.

"Asal tak jumpa lagi? Apa lah kau ni dik. Tak hargai orang langsung." Tutur Nizam beremosi.

"Eh? Biar lah. Sibuk je. Dah dah keluar sana." Nia menghalau Nizam keluar dari biliknya. Nia sebaik mungkin menyembunyikan perasaan yang tak dapat ditafsir.

Nizam yang terpaksa keluar dari bilik adiknya, kemudian beredar ke ruang tamu.

Ceh. Tipu konon. Ingat abang tak tahu ke kau dah jumpa Ziyad. Abang saje je nak tengok reaksi kau dik. Sejauh mana hati kau yang brutal tu boleh tahan. Sikit lagi jatuh lah kau. Semoga bahagia milik kau dik.

**
*Sebelum Nizam masuk bilik Nia*

Nizam menghantar pesanan kepada Ziyad melalui whatsapp.

Nizam Shah
"Ziyad. Macam mana?"

Ziyad Nia
"Macam mana apa?"

Nizam Shah
"Nia dah jumpa kau ke?"

Ziyad Nia
"Oh. Dah masa dekat sekolah."

Nizam Shah
"Dia cakap apa?"

Ziyad Nia
"Cakap terima kasih lah sebab tolong dia."

Nizam Shah
"Terima kasih je? Takde cakap lain? Then respond kau apa?"

Ziyad teringat akan peristiwa tersebut. Tersengih sumbing bila teringat kelakuan Nia yang lucu.

Ziyad Nia
"Haah minta maaf je. Ziyad cakap lah, sama sama. The end."

Nizam Shah
"Hish budak ni. Tu je? Podah."

Ziyad Nia
"Eh? Tu je lah tak kan nak lebih lebih."

Nizam yang geram segera menamatkan conversation dia antara Ziyad. Haih sama je Ziyad dengan Nia.

Huh aku tinggalkan kau bluetick je Ziyad! Hamik kau padan muka!

************************************

"So how?" Nurin membuka bicara.

"How what?" soal Qazif acuh tak acuh.

"Macam mana sekarang? Study? Okay ke? Bahagia?" Soalan Nurin agak menyindir Ziyad

"Everything fine" ringkas Qazif menjawab.

"Nia macam mana?"

"Dia okay."

"Still going on with her?"

"Yes." Cis tipu.

"Are you sure?"

"Yelah. Kau sibuk ni apahal?" Tutur Qazir mendatar.

Nurin yang melihat perubahan suara Qazif hanya tersenyum menyindir.

"It's nothing. Saje tanya. Mana lah tahu cousin aku ni patah hati ditinggalkan kekasih hati yang satu." Pedas sindiran Nurin kalini.

"If kau rasa datang sini nak cari gaduh, kau boleh balik!" Tegas Qazif seperti menghalau Nurin.

"Okay okay. I'm just kidding lah. Let's go main bowling. Dah lama tak fight!" Ajak Nurin untuk meredakan kemarahan Qazif. Bukan dia tidak tahu panas baran Qazif Irfan yang bila-bila masa boleh meletus tak kira masa.

**

Hai hai guysss 😂 ya im sory sory sory sory sory sory sbb tak update seperti dijanjikan 😭 maaf ya saya sibuk. Jdi kali ni saya cuba luangkan masa dengan wattpad untuk korang. Em sory chapter ni tak berapa menarik, em dan sangat bosan 😢 ala sedihnya hampakan korang em sory 😢 jangan marah.

tapi ad perasan something tak? Ada watak baru dalam ni 😂 hee siapa Nurin ni? Ya ya you will know coming soon hee! 😘

Btw, ahlan wa sahlan ya Ramadhan! Selamat berpuasa guys! Puasa ni jangan hadap wattpad je pulak tau, em kurang pahala nanti ya 😅 jangan ponteng puasa 😘 jangan curi makan haha! Semoga ramadhan kalini membawa berkat. Amin 😘

Next chapter i will update ya? Thankyou readers 😊💖

- Author -

Minah BrutalRead this story for FREE!