Σούλα η Survivor

6 1 0
                                    


  Η Σούλα η Σουξεδιάρα είναι το όνειρο κάθε γονιού. Καλοβαλμένη, καλοντυμένη, νοικοκυρά και δουλευταρού, με σπίτια, εξοχικά και αυτοκίνητα, μονίμως με ένα κινητό στο αυτί και με μία φορολογική δήλωση κουδουνίστρα. Από τους λίγους ανθρώπους που ξέρω μέσα στην κρίση να βγάζουν χρήματα και όχι να μασάνε πασατέμπο. Από τους πετυχημένους εκείνους ανθρώπους, που αν μας δεις για καφέ, θα σκεφτείς "τι στον κόρακα κάνει η Σούλα με την μουρλή;"
Η Σούλα με θεωρεί μουρλή και εγώ βλαμμένη αλλά ούτε εγώ θέμα που με λέει μουρλή, ούτε εκείνη που την λέω βλαμμένη. Με θεωρεί μουρλή για όλους τους λόγους που ο καθένας με θεωρεί μουρλή. Την θεωρώ βλαμμένη γιατί αν της έβαζες μία λίστα από πράγματα να κάνει για να περάσει γαμάτα, μιας και έχει την οικονομική άνεση να το κάνει ή να κάνει κάτι έξτρα για να βγάλει έξτρα χρήματα, γκαζωτή θα πήγαινε στην έξτρα δουλειά. Είναι εργασιομανής εκ φύσεως.
Περι ορέξεως κολοκυθόπιτα. Η μόνη μου ένσταση ήταν όλα τα χρόνια πως αν την πετάξεις έξω από την ρουτίνα, δεν μπορεί να το διαχειριστεί αλλά έτσι και αλλιώς είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να διατηρεί αυτήν την ρουτίνα προφυλαγμένη από εκπλήξεις.
Κάποια στιγμή γνωρίζει γκομενάκι. Καθώς το ξέρει ότι είμαι τρελή κουτσομπολιάστρα, φέρνει Μήτσο για καφέ να τον γνωρίσω.
Ήταν η πλέον σύντομη γνωριμία γκόμενου-γκόμενας φίλου στα χρονικά μου.
- Μήτσο από εδώ η Ιωάννα.
- Χάρηκα.
- Ιωάννα από εδώ ο Μήτσος.
- Χάρηκα.
Και πίνουμε καφέ με τον Μήτσο να παίζει παιχνίδια στο κινητό και εγώ να λέω βλακείες με την Σούλα. Ούτε δεύτερο βλέφαρο δεν έριξα στον Μήτσο, σύμφωνα με το μάντρα "περι ορέξεως κολοκυθόπιτα".
Κανα δυο φορές προσπάθησε ο Μήτσος να μπει στην κουβέντα, του ρίχνω ένα αλλήθωρο μάτι. Μήτσος μαζεύεται.
Δεν ξανακουβάλησε τον Μήτσο και δεν ξανασυζητήσαμε για τον Μήτσο.
Περνάει ο καιρός. Σούλα δουλειά-δουλειά-δουλειά και βρισκόμαστε σποραδικά, όπου όλα μοιάζουν με το μικρό σπίτι στο Λιβάδι. Ένα βράδυ χτυπάει το τηλέφωνο στο ξεκούδουνο και είναι η Σούλα.
Είναι στα χωρίσματα με τον Μήτσο. Έχει τραβήξει φρίκη γιατί έχουν γίνει μπουρδέλο αλλά ενώ ξέρει πως πρέπει να σηκωθεί και να φύγει επί τόπου, έχει πάθει τον αξεκόλλητο και ανάμεσα σε άλλα της έχει πατήσει ο Μήτσος τον κάλο, τουτέστιν ότι ως γυναίκα είναι τόσο αδιάφορη και άγευστη όσο μία ρυζογκοφρέτα, ικανή μόνο να βγάζει χρήματα και όλο το άλλο είναι για κουβά.
Η Σούλα έχει βαρέσει εμπλοκή ότι πρέπει να αποδείξει ότι μετράει σαν "γκόμενα" αν και έχει τόση αντίληψη για το τι είναι αυτό, όσο εγώ από το παστίτσιο.
Οπότε είμαι μέσα στην νύχτα να της λέω με το γνωστό τρυφερό μου ύφος
- Τώρα μωρή παστα Φλώρα έπαθες "γκόμενα"; Είσαι σοβαρή;;; Τα μαζεύεις όπως είσαι και σηκώνεσαι και φεύγεις. Συνοπτικές διαδικασίες. Καν'το γαργάρα το "δεν είσαι γκόμενα" και προχώρα! Με μένα μιλάς, το γκόμενα που λέει, όχι δεν το έχεις ούτως ή άλλως και χέστηκες στην τελική.
- Όχι, μα τι λες.. μα να μου πει εμένα τέτοιο πράγμα; Δεν είμαι εγώ γκόμενα; Τι είμαι; Πολύμπριζο;
- Κανόνισε κακομοίρα μου να κάνεις την "γκόμενα" για να αποδείξεις στον Μήτσο ότι μπορείς. Ο Μήτσος θα σε κάνει τόπι στο ξύλο και θα σε ψάχνουμε σε κανα χαντάκι.
- Αποκλείεται ο Μήτσος να απλώσει χέρι πάνω μου. Είναι μαλάκας όπως αποδείχτηκε αλλά τέτοιο πράγμα δεν θα το έκανε ποτέ.
- Είσαι βλαμμένη. Είναι ικανός να το κάνει. Μην του δώσεις αφορμή. Μαζεψέ τα και φύγε τώρα!
- Σιγά που τον ξέρεις κιόλας καλύτερα από μένα. Μια φορά τον είδες για καφέ και με το ζόρι του μιλούσες.
- Και δεν αναρρωτήθηκες γιατί δεν του μιλάω ενώ κανονικά δεν βάζω γλώσσα μέσα;
- Όχι.
- Καλά, μαζεψ'τα και φύγε.
- Δεν φεύγω.
- Καλά.
Περνάνε οι μέρες. Γκραααγκ. Νυχτεριδινό τηλέφωνο από Σούλα.
- Πήγα να το παίξω γκόμενα στον Μήτσο και με έκανε μαύρη στο ξύλο.
- Να 'ρθω να σε πάω νοσοκομείο βλαμμένη;
- Όχι. Δεν θέλω άνθρωπος να με δει έτσι.
- Τώρα θα τα μαζέψεις;
- Τώρα δεν με αφήνει ο Μήτσος να τα μαζέψω.
- Ωραία τα κατάφερες. Τι θες από μένα;
- Σκεφτόμουν ποιον άνθρωπο έχει φοβηθεί ο Μήτσος και για έναν λόγο που δεν καταλαβαίνω, μόνο εσένα φοβήθηκε σε εκείνον τον καφέ.
- Ωραία και τι θες;
- Έχω κοινωνικό event στις τόσο του μηνού και θέλω να έρθεις να με συνοδεύεις.
- Θες να σου κάνω το ντόπερμαν δηλαδή...
- Ναι.
- Μετά θα τα μαζέψεις και θα φύγεις;
- Ναι. Δεν θα τολμήσει να ξαναπλώσει χέρι.
Έρχεται η μέρα. Ντύνομαι. Στολίζομαι. Πάω στο event. Μήτσος δεν τολμά να πλησιάσει Σούλα πιο κοντά από τα 5 μέτρα καθώς την έχω α λα μπρατσέτο και έχω το βλέμμα "μαλάκα ξέρω τι έχεις κάνει, κάνε τα κουμμάντα σου"
Η Σούλα βλέπει για πρώτη φορά τον Μήτσο να έχει κλάσει πατάτες και αρχίζει να ισιώνει ανάστημα. Με τα πολλά τελειώνει το event και μου λέει
- Πάμε να χαιρετήσεις τον Μήτσο.
- Γιατί;
- Γιατί έχει κλάσει πατάτες όλη αυτήν την ώρα και πολύ χαίρομαι και θέλω να δω την μούρη του όταν θα τον πλησιάζεις.
- Μετά όμως τελείωσες. Μην μου κάνεις πισωγύρισμα. Εσένα θα μπουφλίσω, όχι τον Μήτσο.
- Στο υπόσχομαι.
- Πάμε.
Πάμε α λα μπρατσέτο να χαιρετήσουμε τον Μήτσο. Μήτσος δεν έχει ιδέα αν θα γίνει σκηνικό,οπότε πισωπατάει και αρπάζει τον διπλανό του τύπου "έχουμε και γυναικόπαιδα τριγύρω"
Χαιρετάμε τον Μήτσο, λέμε τα αδιάφορα κοινωνικά για το θεαθήναι και κάνουμε μεταβολή για καφέ με την Σούλα.
- Μαλάκα μου, πώς το κάνεις; Ο Μήτσος ούτε άντρες στο μπόι του δεν φοβάται. Εσένα σε φοβάται. Γιατί;
- Γιατί αντίθετα με σένα, ξέρει πως εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να τον στείλω φυλακή τώρα που ξέρω τι έχει κάνει και του την χαρίζω μόνο επειδή εσύ δεν θες και για όσο εσύ δεν θες. Οπότε θα φροντίσει να μην πάψεις, να θες να μην πάει φυλακή και αν ξεκουμπιστείς δεν θα σε ενοχλήσει. Εσύ δεν τον έχεις. Ξέρει πως εγώ τον έχω και δεν θέλει να μπλέξει μαζί μου.
Η Σούλα τα μάζεψε και ξεκουμπίστηκε μετά από το event. Ο Μήτσος έκανε μερικές μαλακίες για να την κρατά αποδιοργανωμένη αλλά χάρη στο ότι είναι εργασιομανής ήταν "οκ, μου σπας τα νεύρα μαλάκα αλλά τώρα έχω δουλειά και με την δουλειά μου, δεν επιτρέπω να μου τα κάνει μπουρδέλο κανείς. Ούτε καν εσύ."
Κάπως έτσι η Σούλα συνέχισε την πετυχημένη δουλειά της, ο Μήτσος πήρε τα κουβαδάκια του και παίζει σε άλλη παραλία πια και από καιρό σε καιρό πίνουμε και κανα καφέ με την Σούλα, που συνεχίζει να μου την λέει γιατί δεν λέω να σοβαρευτώ και να μάθω πώς γίνεται το παστίτσιο.  

Ο Μήτσος και η Σούλα.Where stories live. Discover now