Ο μπαρμπα Μήτσος

9 1 1
                                    


Από ρεζίλια το MEGA στην εποχή της δόξας του, είχε στείλει συνεργείο κομπλέ πριν πολλαααα χρόνια να καταγράψει τα αξιοθέατα και τα τοπικά ήθη και έθιμα της βουκολικής Τραχανοπλαγιάς. Να μην τα πολυλογώ, βαρέθηκαν πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν να βιντεοσκοπούν χαλάσματα, οπότε ρωτάνε πού γίνεται το τζέρζελο ακα που είναι τα μουρλοπαππούδια να τους πάρουνε συνέντευξη για την ζωή εκεί.

Όλοι καρφωτοί τους έστειλαν στο καφενείο που άραζε ένας μπάρμπας μου, που ήταν θρύλος για την μούρλα του σε όλη την περιοχή, όχι για να κάνουν την χάρη στο συνεργείο αλλά για να σπάσουν πλάκα με τον μπάρμπα και να δουν τι θα έλεγε στην κάμερα.

Με το που μπαίνουν τα πιτσιρίκια του συνεργείου στο καφενείου, βάζει φωνή ο μπαρμπας

- Τσίπουρα για τους πρωτευουσιάνους! Κερνάω εγώ!

Στήνουν κάμερες, μικρόφωνα, παίρνουν το σοβαρό τους το ύφος και είναι έτοιμοι να ακούσουν το απόσταγμα της σοφίας του γέροντα ενώ οι χωριανοί που ξέρουν κρατιούνται με το ζόρι να μην γελάσουν γιατί ξέρουν τι τους περιμένει.

Ξεκινάει ο δημοσιογράφος σοβαρός

- Παππού πες μας να μάθει ο κόσμος πώς περνάτε εδώ στο φτωχικό χωριό σας. Μιλήστε μας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, να σας ακούσει και η Αθήνα που σας έχει παραμελήσει.

- Τι λέτε ωρε; Μια χαρά περνάμε στο χωριό.

- Τι κάνετε στο χωριό.

- Ξυπνάω το πρωί. Παίρνω το παπί, Κάνω γκαζωτός τις βόλτες μου. Μετά έρχομαι στο καφενείο και τα πίνω με τα παιδιά. Μετά πάω σπίτι. Τρώω. Πηδάω τη γριά και πέφτω για ύπνο. Ξυπνάω το απόγευμα. Ξανά τα ίδια μέχρι να 'ρθει το βράδυ να πέσω για ύπνο πάλι.

Ο μπάρμπας έπαιξε με μπιπ φυσικά αλλά ολόκληρη η συνεντευξις στο κεντρικό δελτίο και το μουρλόσογο έγινε η καζούρα της γύρω περιοχής. Φτάνω στην Τραχανοπλαγιά για δουλειές και είναι το μισό σόι έξαλλο με τον μπάρμπα και το στόμα του. Μου λένε τα καθέκαστα. Δεν τον έχω δει στις ειδήσεις και βάζω επί τόπου τα γέλια.

- Να μας ζήσει ο μπάρμπας!

- Καλά, τσίπα δεν έχεις; Μας ντρόπιασε το τίμιο όνομά μας!

- Αν φτάσουμε και εμείς τα 90 που είναι αυτός και μπορούμε ακόμα να κάνουμε σούζες με το παπάκι και όλα τα υπόλοιπα και έχουμε και την όρεξη του για πλάκα, τιμή μας και καμάρι μας, που θα το 'χουμε και για ντροπή!

Ο μπάρμπας είχε ζήσει πολέμους, φτώχεια και πείνα, είχε θάψει και παιδιά του από αρρώστιες μικρά, όπως όλοι στο χωριό αλλά δεν το 'βαζε κάτω με τίποτα.

- Γιαγιααααααααααααααααααα τα 'μαθες τα καμώματα του αδελφού σου;

- Τα 'μαθα που να μην έσωνα! 90 χρονών άνθρωπος, το ίδιο ζουλάπι παραμένει! Θα μας πεθάνει!

Spoiler alert. Δεν πέθανε κανέναν.

ο easy rider τσακιστηκε στο χαντάκι πάνω σε μία σούζα, έσπασε το πόδι του και μετά τα τίναξε από τις επιπλοκές.

Άντε να πεις στους γιατρούς ότι 95 χρονών παππούς, έπεσε στο χαντάκι γιατί έκανε σούζες όπως κάθε μέρα.

Έπεσε ηρωικά πάντως, πλήρης έργων και ημερών.

Ο Μήτσος και η Σούλα.Där berättelser lever. Upptäck nu