Ο Μήτσος ο Πάτερ

22 1 1
                                    


  Ήμανε 12 περίπου, ακόμα ξανθούλα, με γαλλική κοτσίδα μέχρι τον κώλο, γυαλούμπες-βίτρινα και μουντρούχω. Τσουπ-τσουπ πάμε θρησκευτικό τουρισμό (sport στο οποίο με βάζουν κάτω μόνο οργανωμένες συνταξιούχες) και έχουμε καθίσει στην σειρά και λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Εγώ παριστάνω τον φίκο τύπου, "τι έχω φταίξει και με σέρνεται πάλι και έχω αφήσει τα βιβλία μου στην μέση, χφτου πάλι πίσω θα μείνω για να ακούω μαλακίες."Επειδή ήμουν παιδί με ανατροφή (μετά χάλασα) κάθομαι στην ακρούλα μου σαν το ταλαίπωρο και απλά κουνάω το κεφάλι τύπου "ναι" "ναι" "όπωσδήποτε ναι, το συζητάς;"και γυρίζει ο πάτερ-συντονιστής λες και ήμασταν πανελίστες και μου λέει

 - Εσύ δεν έχεις κάποια απορία να ρωτήσεις κάτι;

 και είμαι "να ρωτήσω; να μην ρωτήσω; δεν γαμιέται; αρκετά βαρέθηκα" 

- Ναι, θα μου εξηγήσεις τι είναι διάκριση και πώς την αποκτά κάποιος; 

Προφανώς για να ρωτήσω μία λέξη, ήδη ήξερα την επίσημη ερμηνεία και ήθελα την προσωπική του προσέγγιση. Παθαίνει κοκομπλόκο γιατί οι μέχρι στιγμής ερωτήσεις ήταν σε ποιες νηστείες επιτρέπεται το λάδι και σε ποιες όχι και λοιπα οικοκυρικά, που τα είχα μάθει ποίημα και τα έλεγε με το ίδιο μπρίο που έλεγα εγώ την Δέσπω στην γιορτή της 25 Μαρτίου 3 χρόνια πριν.Και τον βλέπω που παγώνει γιατί δεν το περίμενε. Όχι από το 12χρονο τουλάχιστον. 

- Αυτές είναι δύσκολες έννοιες. Ούτε εμείς που μελετάμε τόσα χρόνια δεν το έχουμε ακριβώς.

 - Ωραία, πες μου στο περίπου. (το βιολί μου εγώ)

 - Την διάκριση, δεν μπορούμε να την πετύχουμε εμείς. 

- Γιατί; (μικρό, έκανα το χαζό πολύ πιο πειστικά χάρη στο σουλούπι μου και το πώς κυκλοφορούσα)

 - Γιατί η διάκριση είναι μια πυραμίδα, είναι η κορωνίδα των αρετών (αγαπημένη λέξη η κορωνίδα εκείνη την σαιζόν, κάνει ομοικαταληξία με το ακρίδα, κατσαρίδα και λοιπά μαμούνια). Είναι μια σκάλα, που πρέπει να πατήσεις πρώτα σε όλες τις αρετές, να τις έχεις και μετά να φτάσεις σε αυτή. Αλλά κανείς δεν μπορεί να τις έχει όλες, εξ' ου και δεν φτάνουμε στην διάκριση, που είναι χάρισμα και όχι προσωπικό απόκτημα. 

Και αυτή είναι ορθή μεν κατά τας γραφάς, sos απάντηση σε ξαφνικό διαγώνισμα αλλά στον πυρήνα παντελώς εκτός θέματος με το ερώτημα. Πού το ήξερα; Μα προφανώς είχα ήδη ξετινάξει την βιβλιογραφία πριν κάνω την ερώτηση και ήμουν έτοιμη αν μου έδινε πάτημα να αρχίσουμε να ανταλλάσουμε επιχειρήματα και βιβλιογραφίες (ένα σπαστικό κομμάτι του φύτουκλα εαυτού μου, αν πάρω κάτι ζεστά, πετάω τις βιβλιογραφίες σαν πολυβόλο.. πάρε, πάρε, πάρε να 'χεις) 

Ο Μήτσος και η Σούλα.Where stories live. Discover now