Ο Μήτσος και ο Κίτσος

19 1 1
                                    


Σαν ήμανε μικρή και τριανταφυλλένια, διορίστηκα χαρωπή σε ένα γραφικό νοσοκομείο της Πέρας Τραχανοπλαγιάς. Στην βουκολική Τραχανοπλαγιά τα πράγματα είναι κομματάκι διαφορετικά από την ξελογιάστρα Αθήνα. Πριν εμφανιστείς καν, έχουν μαθευτεί οικογενειακή κατάσταση, φρονήματα και Ε9 αντάμα (φάε την σκόνη τους Μαρκ, γατάκι!)

Πώς είναι να δουλεύεις νύχτα σε ελληνικό βουκολικό νοσοκομείο; Όπως κάθε νυχτερινή δουλειά. Ξεκινάς με χαρούμενη pop σαν να είσαι όλα τα spice girls αντάμα γιατί το αφεντικό δεν βγαίνει και για μπαλέτο και καταλήγεις λίγο πριν το ξημέρωμα να αναρωτιέσαι αν θες σκυλοτροφή να βουτήξεις στον καφέ.

Ένα από τα πρώτα βράδια σκάει ο Μήτσος και κλείνει την πόρτα πίσω του.

- Κάτσε να σου πω δυο κουβέντες τι παίζει εδώ πέρα γιατί είσαι μικρή εσύ και δεν τα ξέρεις πώς έχουν τα πράγματα.

Γυρίζει το ματάκι μου προπέλα. Ο Μήτσος διπλάσιος σε όγκο από μένα και κοινός γνωστός, γνωστού όπως σε κάθε Τραχανοπλαγιά, είχε έρθει να πουλήσει προστασία.

- Εδώ όπως θα δεις, έχετε προβλήματα με τα πρεζόνια. Εσύ όμως είσαι δικό μας παιδί και έχω υποσχεθεί να σε προσέχω, να μην σε πειράξει κανείς. Κάθε που θα βλέπεις κάποιο να περνάει την πόρτα σου, με τρόπο θα καλείς αυτόν τον αριθμό, θα ερχόμαστε θα τον σαπίζουμε στο ξύλο και εσύ θα υπογράφεις μετά στο βιβλίο, ότι όλα έγιναν επειδή λόγω στερητικού, χτύπησε πέφτοντας από το κρεβάτι.

- Ευχαριστώ πολύ. Θα το έχω στα υπόψη.

Πέταξα τον αριθμό και δεν τηλεφώνησα ποτέ για να διαπιστώσω αν ο Μήτσος το εννοούσε ή προσπαθούσε να πουλήσει εκδούλευση. Θεωρώ ότι η εξάρτηση είναι αρρώστια και ο ρόλος μου εκεί ήταν της ιατρού και όχι του δικαστή.

Ήταν κομμάτι της καθημερινότητάς μας εξαρτημένοι σε στέρηση να έρχονται και να απαιτούν την δόση τους σε ναρκωτικά από αυτά που γνώριζαν ότι υπήρχαν κλειδωμένα για έκτακτα περιστατικά. Με το που κάποιος περνούσε την πόρτα, οι πρώτοι που εξαφανιζόταν ήταν τα security με την ατάκα

- δεν με πληρώνουν αρκετά για να μπω στην μέση αν παιχτεί μαλακία, βγαλ'τα πέρα μόνη σου

- μα αυτή είναι η δουλειά σου

- χέστηκα.

Οπότε ο καθένας από εμάς έμενε μόνος του μέσα στην νύχτα, να αντιμετωπίσει σύμφωνα με τις ικανότητές του, κάθε εξαρτημένο, που είχε ανάγκη τη δόση του και η μόνη του επιλογή εκείνη την στιγμή ήταν να πάει και να τα ζητήσει από το νοσοκομείο. Χάρη συντομίας της συζήτησης, όχι, δεν υπάρχουν ψυχίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α. στις 3 τη νύχτα στις Τραχανοπλαγιές. Είσαι μόνος σου ανάμεσα σε ένα κλειδωμένο συρτάρι, που φαντάζει ο παράδεισος και ένα εξαρτημένο άνθρωπο, που είναι σε κρίση. Είσαι ανάμεσα στην Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Αν όντως δώσεις εντολή για κάποιο από τα ζητούμενά τους, θα συνεχίσουν να έρχονται με γεωμετρική πρόοδο, (όχι στο πλαίσιο κάποια απεξάρτησης γιατί τα κέντρα που υπάρχουν, είναι ελάχιστα, σκόρπια στο χάρτη και σταντάρακι όχι στις Τραχανοπλαγιές), αν δεν δώσεις, ρισκάρεις εμπλοκή. Τι θα πει εμπλοκή στα ΤΕΠ;

Ο Μήτσος και η Σούλα.Where stories live. Discover now