Given a chance 114., I hope you had the time of your life.

56 6 0
                                    


Mladší z chlapců měl bohužel pravdu. Jejich polibek nemůže trvat věčně, ani jich nemůže být víc. Bohužel. Odpojí se od sebe stejně opatrně a křehce, jak se do polibku zapojili. Michaelovy oči zůstanou zavřené a ještě chvíli po tom, co se jejich tváře oddálí, drží Luka za pas a jeho palec hladí jemnou pokožku prvákovy hladké tváře.

Luke zírá na Michaelovy rty, dokud nepromluví.

"Díky."

Luke zvedne pohled k jeho očím a na jazyku má spoustu věcí a spoustu slov; nic z toho však neřekne. Mlčky přikývne, protože svému hlasu rozhodně nevěří. Bezděčně si uvědomí, že tohle je polibek, který si vždycky představoval.

"To bylo..." Michael se chvíli snaží najít vhodný výraz.

Luke by jich pár měl. Velkolepé. Perfektní. Vzrušující. Skvělé. Intimní. Nádherné. Nezapomenutelné. Všechno to, co by měl první polibek být: speciální, něžné a hluboké. Ani jeden z nich nejspíš nehodlá přiznat skutečný dosah jejich činu, jelikož ani jeden z nich si toho zatím není vědom - ale přijde doba, kdy se tento na první pohled nevinný polibek mezi přáteli stane stěžejním bodem budoucích potíží. Prvním z těchto problémů je například fakt, že oba dva právě podvedli své přítelkyně. Druhým už napořád zsůtane ten, že třebaže Lukův první i druhý a třetí polibek ukradla Aleisha, Luke za svůj první polibek považuje ten Michaelův (s čímž se jí samozřejmě nehodlá svěřovat). Třetí problém... se začne rýsovat už za pár dní, a to zcela nečekaně ze třetí strany, zatímco čtvrtá a pátá strana si zůstanou velmi svorně nakloněny.

To ale předbíháme - pro čtenáře Ways to však žádné překvapení není. I když... stále ještě nevíme všechno; vraťme se proto do současného dění příběhu dvou právě se stanoucích kamarádů, kteří se rozhodli vyzkoušet si své líbací (ne)schopnosti jeden na druhém.

"Zklamaný?" odváží se zeptat Luke - ví, že odpověď je záporná. Ale potřebuje to slyšet.

"Ani náhodou!" výskne Michael. "Konečně! První polibek!"

Rozesměje se a hravě šťouchne svého kamaráda do ramene. "Díky, Lukey."

Luke jenom shovívavě skloní hlavu, načež se skloní pro kytaru, odhodlán nenechat se rozhodit, nebrat ten polibek jako něco víc, než to ve skutečnosti bylo: jenom touha pomoci druhákovi v nesnázích.

"Jsi opravdový kamarád, víš?" prozradí mu Michael a taky se sehne pro svou kytaru. "To bylo... to bylo jednodušší než jsem čekal. A... a příjemné. Nejlepší první polibek, jaký jsem mohl dostat!"

Michaelova radost je tak čistá a upřímná, až nakazí i Luka, tedy částečně. Po chvíli mu dojde, že jeho první polibek nebyl tak dobrý, vlastně nebyl vůbec dobrý. Načež se rozhodne, že na to zapomene a svůj první polibek si bude pamatovat jako ten, který právě prožil. To bylo všechno, co si pod pojmem polibek kdy přestavoval.

Známou píseň prozradí Michaelova prostořekost spíš než první (nesprávný) akord: "Fuck."

Luke se rozesměje a připojí se k Michaelově snaze trefit po paměti správný set prstokladu na hmatníku, zatímco punkrocker se dá do zpěvu: "Another turning point, the fork stuck in the road. Time gribs you by the wrist - directs you where to go."

"So make the best of this test and don't ask why," doplní ho Luke. "It's not a quaetion but a lesson learned in time."

"It's something unpredictable, but in the end its right. I hope you had the time of your life."

Luke se necítí na sólo, takže si udrží původní rytmickou sekci, zatímco Michael se chopí sóla téměř bravurně. Když skončí, nechá mu prostor, aby začal druhou sloku.

"So take the photographs and stillframes in your mind," Luke neodolá a pokusí se najít druhý hlas. "Hang it on a shelf in a good health and good time."

Selhal ale, nepovedlo se mu najít terciální interval ani v něm zůstat, Michael si s ním proto velmi rychle prohodí místo a tóniny nahoře se chopí sám, zatímco Luke pokračuje v hlavní molové melodii: "Tattoos of memories and dead skin on trial - for what it's worth it was worth for all the while. It's something unpredictable, but in the end it's right. I hope you had the time of your life."

Michael vzhlédne se semknutými rty a Luke pochopí, že závěr skladby je jeho: "It's something unpredictable, but int he end its right; I hope you had the time of your life."

Vlastně je to dost ironické, pomyslí si Luke, protože tohle rozhodně byl turning point, a on rozhodně made the best of this test, aniž by se ptal proč. O stillframes in his mind ani nemluvě, a dead skin on trial dal už včera, a možná i celý minulý týden. Došlo to Mikeymu, nebo je to náhoda...?

Luka vůbec nenapadlo, že se druhák cítí úplně stejně, jenom z malilinko jiného důvodu. Geordie je pro něj důležitější než je Luke, ale minimálně v tuto chvíli se jejich hodnoty sjednotily a částečně zcelily. Michaela první polibek povzbudil do takové míry, až se na večer začal neuvěřitelně těšit. Pakliže měl strach, případně nějaké pochybnosti, po prvním polibku se rozplynuly. Luke naproti tomu zváží svou situaci vůči Aleishe - je dobrý nápad, aby spolu chodili...? Ale co to je za nesmysl. Jistě že to je dobrý nápad! Dívenka je přece tak milá a hodná a chytrá a má Luka ráda a...

"Díky," hlesne po chvíli Mikey. "Za všechno, víš, za... za všechno."

Prvák odmítavě zavrtí hlavou: "Ne-nemáš za co dě-děkovat. Já js-jsem... jsme... jsme k-kamar-rádi a ty-tys... "

"Luke," přeruší ho Michael žertovně a blonďáček okamžitě zmlkne, nadechne se a řekne ještě jednou a bez koktání:

"Nic to neznamenalo. Tedy, ano, znamenalo, ale... ale ne v tom smyslu. Jsme kamarádi, že jo?" zoufalství v Lukově hlase muselo Michaelovi napovědět, že to není řečnická otázka.

"Jasně že jsme. Ne... promiň, ale nemůžu říct, že nejlepší, protože -!"

"Cal, já" skočí mu do řeči mladší z dvojice, zadrhne se a musí polknout, aby usnadnil mluvidlům, " vím. Ale... ale dobří kamarádi?" zadoufá Luke.

Michael se nakloní k němu a položí mu ruku na rameno: "Po Cal jsi můj nejlepší kamarád. Takže bychom měli třeba zajít v úterý do kina s Calumem, abyste se mohli pořádně poznat. A pak můžem být tři nejlepší kamarádi."

Luke se sice snaží zastavit šťastný úsměv, který se mu sám od sebe rojí na tváři, ale nepovede se. A vzhledem k tomu, že Mike se taky usmívá od ucha k uchu, mu to ani moc nevadí.

Given a ChanceWhere stories live. Discover now