Given a chance 103., Jsem trapný.

46 6 0
                                    


"Luke? Dobrý?" Michael sjede jeho tělo pohledem. Erekci už nemá. Jo, vypadá trochu líp.

"J-jo, jenom... pro-promiň... promiň. Nechtěl - nejsem... ne-nejs-nejsem... eh," Luke se ztěžka posadí vedle rozvaleného spolužáka. "Jsem trapný."

Znělo to spíš jako poznámka pro sebe, kterou omylem řekl nahlas.

Mikey vycítí Lukovo zoufalství a pokrčí rameny: "No a? Já su zase blbý jak troky a Cal neudrží pozornost dokonce ani u sexu. Caspar usíná úplně u všeho, Louis má vztah se dvěma klukama najednou, Harry občas nosí dámská tanga a Geordie dřív mluví než myslí. Každý máme něco, no. Kromě toho tvého zbytečného koktání na tobě není nic divného."

"Zbytečného?" podiví se Luke, ignoruje všechny ostatní informace, protože by se z toho zbláznil a/nebo se mu zase postavil.

"No jo, ty nekoktáš. Děláš to jenom ze stresu, když moc hlídáš, co máš říct," pokrčí Mikey rameny. "V pohodě, Luke. Nemusíš se tak hlídat. Pochybuju, že cokoli, co opustí tvoji pusu, může být blbější než já."

"Nejsi blbý," řekne hned Luke.

"Vidíš?" usměje se na něj Michael. "Nekoktáš."

Luke zmlkne a na chvíli se zamyslí. No jo. Ale moment. "Neměň téma, Mikey. Nejsi... uhn, nejsi hloupý."

Michael vyprskne smíchy. "Věř mi. Su dutý jak bambus. Ostatně, viděl jsi sám, musel jsi za mě napsat písemku z matiky. Za což ti mimochodem ještě jednou děkuju."

Luke rychle zavrtí hlavou. "Nene. Jako by snad známky ve škole něco vypovídaly o skutečné inteligenci. Mi-mimo to, tys za mě napsal esej. Vý-výbornou esej, musím dodat. Takže. Jsme... si kvit. V tomhle."

Druhák není zvyklý na to, že by ho někdo považoval za chytřejšího než vidle v zádech, takže se teď trochu zavrtí na místě a snaží se okolo toho faktu tak nějak... proplout. Ale znělo to moc hezky. Napsal výbornou esej. "Vážně byla dobrá?"

Těžko říct, kterého z nich ten tón překvapí víc. Nejspíš Luka, který nečekal, že by Michael v jeho přítomnosti mohl projevit takovou zranitelnost nebo upřímnost. Možná obojí.

"Jistě," přikývne vážně. "Byla tak dobrá, že mě profesor chce zapsat na nějakou olympiádu ne-nebo co."

"Uh..." teď je s červenáním na řadě Mike. Ale jenom tak lehce, omylem, navíc to umí hezky skrýt za ofinu. Luke si znova uvědomí, jak roztomile sladký jeho nejlepší kamarád je. Jeho úd sebou nad tou myšlenkou mírně trhne. Luke.... opovaž se. Tohle už není humor.

"Jsi fakt chytrý. Umíš se vyjadřovat, na rozdíl... od některých," uhne Luke pohledem.

"Aha! Vidíš, teď ses ani jednou nezadrhl v řeči," poukáže Michael. "Super. Můžu si z tebe kvůli tomu dělat srandu, páč nekoktáš, jenom se blbě stydíš. Tak co kdybychom konečně začali zkoušet? Vytáhni kytaru. Dáme nějaký rozezpěv nebo něco, ne?"

Luke uhne pohledem, aby se přeladil na změnu tématu. "Jo. Jo... jasně."

"Simple plan nám šli, hm? Mohli bychom zkusit třeba něco dalšího od nich. Perfect?"

"Perfect," přikývne Luke.

Jejich kytary potřebují naladit. Akutně. Obě. Stráví tím skoro hodinu, ale to nevadí, protože se skvěle baví. Michaelovy průpovídky nutí Luke každou chvíli propadnout záchvatu smíchu. Je to dobrý pocit, pro Michaela, někoho rozesmát. Ale on je na to zvyklý, seč většinou jen s Calumem. Luke si naproti tomu připadá rovnou jako v sedmém nebi. Snad nikdy se takhle dobře nebavil a rozhodně si nikdy tak neuvědomoval, jak moc se baví. Ježiši, skoro jako by zapomněl, jaké to je se smát. Jak je to přirozené a normální. Když do pokoje přijde Liz, aby jim donesla něco malého k jídlu, málem ji nezaznamená, jak moc je okouzlen Michaelem.

"Já už jsem pryč," zašvitoří Liz, když sebere Lukovo pyžamo a vezme z koupelny jeho koš se špinavým prádlem.

"I'm... already gone," zanotuje Michael automaticky. "I'm already something... to someone."

"That I don't know," doplní ho rychle Luke.

"When will I know?" pokračuje Michael s širokým úsměvem. Luke najde správný akord a dá se do hraní, následován Michaelem.

"And I'm, I'm out making rounds on every side of town, that I've been through, that I've known..." zazpívají společně.

Liz se v koupelně zastaví - harmonizace jejich hlasů je...

"To find my reason to come back home," zazpívá Luke sám, tišeji. Kytary dvě tempa mlčí, než v duetu zazpívají bridge.

"With everything that sets me back," začne Michael.

"I push back harder to clear the way."

"There's not a thing that I regret," Michaelovy oči vyhledají Lukovy, které k němu vzhlédnou ve stejné chvíli.

Jako by se v tu chvíli mezi nimi něco propojilo. Něco silnějšího než jenom... než jenom projekt a lítost nebo formující se přátelství. Tohle je něco... něco společného.

"Can't live my life in yesterday," odpoví mu Luke.

"With everything that push me back," Luke se rozhodne nezmlknout, ale pokračovat, takže se z jejich doplňování stane harmonizovaný duet. Michael automaticky přejde do druhého hlasu a nechá hlavní melodii Lukovi. "I push back harder to clear the way. There's not a thing I regret - can't live my life in yesterday."

"Life in yesterday," zopakuje Michael a skloní pohled k prstům na kytaře.

Luke si počká tři tempa, než se pustí do posledního refrénu. "And I, I'm already gone, I'm already something to someone I don't know. When will I know? And I, I'm out making rounds in every side of town that I've been through, that I know."

Michael umlčí kytaru i hlas a nechá Luka zakončit:

"To find my reason to come back... home."

Liz někdy během songu upustila koš na prádlo zpátky na zem. Je ráda, že tu na ni kluci nevidí, protože tohle... nečekala. Nikdy neslyšela Luka zpívat. Nikdy takhle. Tak... syrově, nebo jak jinak to popsat. Nahlas a bez pocitu studu.

Michael chvíli zůstane úplně tiše, ohromen Lukovým talentem, ale i jakoby proměnou osobnosti. Ten tam je ten stydlivý kluk, který koktá při každém druhém slově. A zmizelo i to tiché mluvení. Zmizelo všechno, co blonďáčka uzavíralo do sebe.

Když k němu Luke po chvilce zvedne hlavu a všimne si, jak intenzivně se na něj Michael dívá, začervená se a semkne rty. Přehnal to? Bylo to hrubé, že zpíval hlavní melodii, zatímco Michael druhý hlas? Měl...

"Ani na to nemysli," šeptne Michael, stále ještě trochu ohromeně, než se vzpamatuje, nevěřícně zavrtí hlavou a dloubne Luka do žeber. "Neschovávej se. Wow, páni, vážně... vážně máš talent, Luke. To bylo..."

Luke odmítá zvednout hlavu, Michael je tedy nucen se uchýlit k silnějšímu vyznání obdivu. Odloží kytaru, vezme z ruky i tu Lukovu a přitiskne se k blonďáčkovi tak těsně, až má Luke obavu, že se jim oběma zastaví krevní oběh. Načež Mikeyho obejme taky.

"Um."


"Nekoktej, blbečku," zasměje se Mikey a automaticky mu lípne pusu na tvář.

Given a ChanceWhere stories live. Discover now