°52°

126 23 15
                                    

Bože můj! Dneska to byl takový frmol, že mám pocit, jako bych neměla žádný čas na vydechnutí. Myslím, že jsem si od rána ani nestihla dojít na záchod.

Včera jsem ještě pozdě do noci dávala dohromady svůj novinový článek, takže jsem byla hodně překvapená, že už o třetí přestávku vycházely nové výtisky školního časopisu. S holkama jsme si jeden vzaly a nejistě v něm začaly listovat.

,,Víš určitě, že s tím článkem Beth se Zaynem nemohli nic udělat?" zeptala se Lisa.

,,Neboj, postarala jsem se o to," uklidnila nás Amber.

Když jsme konečně narazily na můj sloupek, rychle jsem ho prolítla očima. Opravdu v něm nebyla pozměněná ani čárka. Naštěstí.

Článek se jmenoval "Jak to vidí Skipper". Vymyslela to Lisa, prý že to přitáhne pozornost a přečte si to víc lidí. Vzala jsem to hezky na rovinu, aby mě všichni pochopili, ale zároveň vznikla docela hluboká úvaha.

Připadá mi, jako by obyčejná rivalita mezi dvěma spolužačkami během chvíle přerostla v rozpor po celé školeČlověk si nestihne ani pořádně uvědomit, co se děje, a najednou je z něj reprezentant Spodiny soupeřící s Elitou. Jakože cože?

A pojďme se pozastavit nad úplným jádrem věci. Elita, Průměrní, Spodina. Proč se navzájem rozdělujeme do skupin? Nejsme náhodou všichni na stejné lodi? Celá škola se hemží nepravdivými drby a zpestřenými pomluvami a náhodná partička oblíbených se podle těchhle informací rozhodne, do jaké společenské vrstvy kdo patří. Zamyslete se nad sebou, pokud vám to připadá v pořádku.

To, že mezi sebou teď válčí dva protipóly, rozhodně není nic dobrého. Ale když jsme tedy v tom, pojďme si představit, jak to dopadne, když zvítězí Beth s Elitou. Elita je v tuhle chvíli skupina lidí s největšími "právy", postavením a tím pádem ve většině případů taky s největším sebevědomím. Musíme si ale uvědomit, že co někomu přibývá, někomu jinému automaticky ubývá. Mezi členy Elity a členy Spodiny čistě prakticky vzato nejsou naprosto žádné rozdíly, a přesto jsou příslušníci nejspodnější vrstvy jistým způsobem diskriminováni. Kdyby Elita vyhrála, není pochyb o tom, že by se celá situace posunula na nový a ještě složitější level.

Komplikace✔Where stories live. Discover now