16.04.2019

1.6K 101 3
                                    

   Zrada, klamstvo alebo tajomstvo. Čo je podľa vás horšie?
   Ak sa to týka vašej blízkej osoby, v podstate je to všetko to isté.
   Vernosť si nepriamo sľúbite, keď sa z vás stane pár, rodina alebo najlepší priatelia. Vernosť sľúbite svojmu nadriadenému alebo iným autoritám, no nič nie je také silné ako vernosť voči človeku, ktorého úprimne milujete. Skutočná vernosť je niečo, čo si vybudujete bez toho, aby ste sa na tom dohodli, alebo si to naplánovali.
   Niet lepšieho pocitu, ako keď máte okolo seba ľudí, na ktorých sa viete spoľahnúť, a ktorí sa takisto vedia spoľahnúť na vás. To je láska. To je priateľstvo. To je puto.
   Čo sa však stane, keď vás jeden z týchto ľudí zradí? Čo urobíte, ak sa dozviete, že vám celý ten čas nehanebne klamal do tváre a skrýval pred vami tajomstvá? Nie je to zrada?
   Katherine mi bola ako sestra už od detstva. Ako malé sme si požičiavali kabelky a lodičky našich mám a hrali sme sa na dospelé. Plánovali sme si spoločnú budúcnosť, mali sme spoločné ciele a čo bolo najdôležitejšie – mysleli sme to vážne. Hoci pre ľudí okolo nás to boli len hlúpe detské sny, ktoré sa nám vraj nikdy nemôžu splniť. Vtedy sme sa im s Kate iba smiali a hovorili si, že im dokážeme opak. No teraz, po toľkom čase, hádam, že mali pravdu. Nie preto, že sa jedna rozhodla cúvnuť, ale preto, že Kate sa rozhodla robiť veci poza mojím chrbtom. A pre mňa neexistuje nič horšie ako zrada.
   Začalo to na jej šestnáste narodeniny, keď som sa ju rozhodla prekvapiť menšou párty u nej doma. Bolo to však zbytočné, pretože hoci sme tam čakali niekoľko hodín, v noci sa nevrátila domov. Nasledujúce týždne až mesiace chodila po škole ako múmia – bez energie, bez nálady, s kruhmi pod očami a otrasným účesom. Dokonca sa občas zabudla prezliecť ráno z pyžama, tak som jej musela požičať nejaké moje veci. Kedykoľvek som sa jej však spýtala, čo sa deje, chytila akýsi hysterický záchvat a nič zo seba nedostala. Kričala po mne, vraj sa mám prestať vypytovať a miešať sa jej do života. Vedela som, že je niečo zle, ale čo som mala robiť, keď mi nechcela nič prezradiť?
   O pár mesiacov na to som si u nej všimla zmeny. Veľa zmien. Nielenže začala nosiť podstatne výraznejší makeup ako zvykla, ale i jej šatník bol odrazu pestrejší a vyzývavejší.
   Rozhodla som sa teda ísť za jej rodičmi a vyzistiť, čo sa s ich dcérou deje. Samozrejme, že to bolo neúspešné, nakoľko obaja jej rodičia boli silní workoholici a o zvláštnom správaní svojej dcéry ani netušili.
   A tak som urobila čosi pod moju úroveň, alebo pod úroveň akéhokoľvek racionálne rozmýšľajúceho človeka, ale spravila som to pre ňu. Pre moju najlepšiu kamarátku.
   Pozrela som sa do jej notebooku a telefónu. To, čo som tam našla a to, čo som vzápätí cítila, neviem opísať. Bol to hnev zmiešaný so šokom, smútkom, sklamaním a zhrozením. Možno aj všetko naraz.
   Pretože Katherine viedla dvojitý život – cez deň bola obyčajnou stredoškoláčkou a v noci sa zakrádala potajme z domu, aby mohla robiť detskú prostitútku.

THE FLAWS OF BEING FLAWLESSWhere stories live. Discover now