'aan de regels houden'

594 55 3
                                    

"Ik luister", zeg ik tegen Dalila. Dalila kijkt me dankbaar aan als ze ziet dat ik zwijgend op mijn bed ga zitten. "Taher wilde me spreken", begint ze. "Toen ik bij hem kwam, zei hij dat hij liever niet wilde dat we ehm.. te ver zouden gaan. Hij zei dat hij begreep dat we elkaar leuk vinden en zo, maar hij wilde niet dat we te ver zouden gaan, want hij is bang dat ik je hart zal breken, als ik je ooit in de steek laat of iets", vertelt ze. Maar diep vanbinnen weet ik dat dat niet is wat Taher bedoelde. Hij wilt niet dat ik achter zal blijven met een gebroken hart, wanneer ik haar in de steek laat zodra we hier weg zijn. Taher wilt gewoon het beste voor me. Zoals altijd. Hoe had ik kunnen denken dat hij me zo in de rug zou steken? "Ik snap het, ik.. moet me zeker verontschuldigen", zeg ik. Dalila kijkt me hoofdschuddend aan. "Het is niet erg, ik zou ook zo verkeerd hebben gedacht als ik mijn beste vriendin met jou zou hebben betrapt". "Nee, niet als je je vriendin al jaren kent", spreek ik haar tegen. Ze wilt nog iets zeggen, maar ik sta op. "Ik moet Taher zoeken", zeg ik. "Oh, hij is al weg", hoor ik haar zeggen. "Naar?" "Naar de trouw, wil je anders met mij en Fouad meerijden?"vraagt ze. Ik knik haar dankbaar aan tot ik besef dat ik geen idee heb wat ik moet aantrekken. "Hier, ik weet de perfecte outfit", zegt Dalila wanneer ik alles eerlijk opbiecht. 

Niet veel later zit ik in de auto met brede Fouad en Dalila. "Waarom rijden we zo traag?"vraag ik en als ik zie naar hoeveel km per uur we rijden, krijg ik irritaties. "AWILIII ZEG NIET DAT WE 30 km per uur rijden", zeg ik. Als Taher met ons mee zou rijden, zou hij kapot hard lachen en zich tegelijk ook schamen. "We moeten ons aan de regels houden", hoor ik brede Fouad zeggen. "Tss, er zijn hier amper regels", laat ik hem weten. "Die waren er ooit, alleen hebben jullie deze stad verkloot", zegt hij. Ik kijk hem verrast aan. "Wat zei je daar nou?"vraag ik. "Khalid, hij bedoelt het niet zo, laten we aub geen ruzie maken", probeert Dalila conflicten te vermijden. Ik staar uit het raam terwijl ik me afvraag hoe het zou voelen om deze raam in te slaan met een baksteen. 

"We zijn er", zegt Dalila met zoveel enthousiasme. "Jullie moeten die kant op", laat ze mij en Brede Fouad nog weten voordat ze zelf een andere deur neemt. "Waarom?"vraag ik. "Vrouwen en mannen apart. Nog nooit naar een trouw geweest?"vraagt Brede Fouad. Ik haal mijn schouders op. "1 keer, bij de trouw van mijn oom, maar toen was ik nog zo klein. Ik kan me amper iets herinneren", zeg ik. Ik vond het wel een geweldige trouwfeest, maar ik was ook klein. 

"Kom, hier zijn nog plaatsen", zegt Brede Fouad. "We moeten Taher zoeken", zeg ik. "Doe dat maar als we zitten, want straks stelen ze onze plaatsen", hoor ik hem zeggen. Ik volg zijn voorbeeld en ga zitten. Door de zaal zoek ik Taher, maar het lijkt alsof hij hier niet is. Na etenstijd komt hij eindelijk naar onze tafeltje. "Ik zie dat je me al vervangen hebt", zegt Taher op een dramatische toon terwijl hij naar Brede Fouad kijkt. Ik sta op en geef hem een mannelijke omhelzing. "Het spijt me, broer! Ik was echt een izan, ik had moeten weten dat je me zoiets nooit zou aandoen", zeg ik als ik hem loslaat. "Geeft niks, woeshoem. Ik ga even roken buiten, ben zo terug", zegt hij. Even kijk ik hem na. Hij heeft de klappen van me ontvangen zonder me maar terug te slaan, misschien moet ik ook zoiets voor hem doen en bij hem staan tot hij klaar is met roken. "Ik ben zo terug", zeg ik tegen Brede Fouad. Snel loop ik achter Taher aan. Buiten vind ik hem, maar ik zie hem niet roken. 

Met wie belt hij? "Oké, lieve schat, maar je moet nu echt stoppen met doorzeuren", zegt Taher aan de telefoon. Ik moet mijn lach inhouden omdat ik hem nog nooit zo met iemand heb horen praten. "Ja, ik snap het", hoor ik hem zeggen. Het duurt even tot hij zegt:"Ik hou ook van jou! Ik zie je binnenkort." Heeft Taher iemand? Is dat de reden waarom hij de laatste tijd amper rookt? Even wil ik dat geloven, maar dan zie ik hem een sigaret uit broekzak halen. "Izan, waarom luister je me af?"vraagt Taher onverwachts waardoor ik me niet langer hoef te verstoppen. "Heb je nou een girlfrienddd?"vraag ik lachend. "Is dat de reden waarom je de laatste tijd zo raar doet?" Taher knikt en zegt:"Ja en nee. Luister, ik moet het je zeggen want je zal er toch achter komen, maar je zult het niet leuk vinden."

Illegaal levenWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu