bab 31

42.2K 2.3K 54
                                    

"Sara !!sara !! Sara !!!" Jerit aqil dari jauh...aku yang tengah serabut kepala memikirkan         D-day hari untuk aku buktikan yang aku tak bersalah terus pusing ke belakang dan memandang aqil pelik...dah kenapa mamat ni? Aqil berhenti disebelahku dan terus tercungap cungap..aik mamat ni marathon ke apa?

"Kau asal?" Tanyaku pelik dan memandang aqil yang sedang menunduk memegang lututnya..aqil menarik nafas dalam sebelum mengetuk kuat kepalaku

"Awww !!!! Yah !! Sakitlah !!!!" Marahku dan mengusap kepalaku..bapak ganas mamat ni..melayang sekejap aku kena pukul

"Kau tu ! Aku panggil dari tadi bukannya nak dengar !" Kata aqil konon kononnya nak marah tapi last2 dia ketawa sebab tak tahan tengok muka aku yang merah sebab tahan marah..disebabkan geram terus aku menghayunkan tumbukkanku tapi cepat2 aqil menangkap tanganku sebelum sampai ke mukanya..Aqil kemudian menjelir lidah ala ala budak kecil mengejek..

"Wek  ! Wek ! Dah lapok lah cik sara sayang" kata aqil dan aku menggulingkan mataku..tiba tiba aku mendapat idea jahat..lapok ye..aku mula smirk dan terus menghadiahkan aqil high kick aku..note ! Nasib baik hari ni aku pakai seluar..aqil yang sudah jatuh terduduk terkejut melihat aku

"Yang tu...tak lapuk lagi" kataku dan mula beredar meninggalkan aqil...aku mula ketawa..padan muka kau aqil main main lagi dengan aku..aku masuk ke kelas dengan tergesa gesa..takut aqil kejar aku..walaupun aku tau mamat tu tetap akan dapat kejar aku...

BAMM !

aduh ! Asal lah aku ni asyik langgar orang je ni? Aku terus mendonggak melihat siapakah yang aku langgar..

"Rafiqi" kataku perlahan..rafiqi memandangku dengan pandangan maaf dan marah dan keliru..ok power sangat aku ni sampai boleh baca riak muka orang..rafiqi kemudian seperti tersedar dari sesuatu dan terus menjelingku dan berjalan keluar..ok aku terkejut...mamat nilah salah seorang yang tak pernah jeling aku..

"Wei makcik..kau okay tak ni?" Tanya aqil yang datang tiba tiba dari belakang aku..aku yang masih tergamam  sebab kena jeling hanya merenung kosong,tak dengar pun apa yang aqil cakapkan..aqil datang pun aku tak perasan

"Sara?" Panggil aqil dan mencuit kepalaku menyedarkan aku semula..aku kemudian seperti tersedar dari sesuatu dan terus memandang aqil dengan muka blank

"Kau memang nak duduk kat sini ke?" Tanya aqil

"Ha?" Tanyaku balik dan terus melihat keadaanku sekarang...dengan cepat aku bangun..sebab nak lepaskan geram punya pasal aku ketuk kepala aqil kuat2 geram

"Awww !" Ngaduh aqil dan aku terus berjalan meninggalkan aqil.."kau punya pasal lah aku langgar orang tau "kataku gurau..aqil yang berada di belakangku terus berjalan dihadapnku menunjukkan muka terkejutnya

"Aku? Aku? Salah aku? Apa aku buat?" Tanya aqil dan menghalang jalan aku..aduh mamat ni..sebabkan rasa bengang tadi tak hilang lagi aku menolak perlahan kepala aqil le tepi

"Tepilah ! Aku nak jalan",kataku tapi aqil tetap menghalang jalan aku..last last aku tolak kepala dia kuat2..padan muka kau ! Tulah orang suruh ketepi taknak ni sebok pulak nak  halang jalan aku..aku meletakkan beg aku diatas meja..dan menghempaskam badanku di kerusi aku..sejak akhir akhir aku dah tak kesah dengan imej baik yang aku jaga..sekarang semua orang panggil aku devil A...sebab aku betul2 dah berubah..aku jeling orang..marah orang banyak lagi lah..amd benda ni aku tak pernah pun buat sebelum ni..ada yang kata aku akhirnya menunjukkan belang aku..aku hanya mampu mengiakan sahaja semua ini..manusia ni selagi tak nampak depan mata selagi tu lah dia percaya semua benda yang orang cakap..bodoh kadang2...tapi nak buat macam mana..malaikat pun pernah kata "manusia ni sifatnya memusnah" tapi kenapa allah ciptakan kita juga? Sebab kita khalifah dekat dunia ni..allah nak kita sebar agama dia..allah nak kita sembah dia..sebab allah jadikan kita istimewa..and sebab aku rasa istimewa lah aku biar je manusia manusia yang kena hasut syaitan ni berbicara..aku yakin dengan pertolongan allah..

SCHOOL PRINCEWhere stories live. Discover now