40. kapitola

3.1K 229 44
                                    

„Nyní bych předal slovo obhájci obžalovaného. Pane Pottere, prosím, předstupte."

Síní se rozlehla další vlna vzrušeného šepotu a hlasitých projevů překvapení. Zatímco se černovlasý muž zvedal ze svého místa, Pastorek znovu musel zjednávat klid pomocí svého kladívka. Atmosféra v síni byla najednou naplněna emocemi z náhlého zvratu, který zaujal i samotného Luciuse a probudil v něm náhlý zájem o dění.

Předpokládal, že mu ministerstvo jako obhájce přidělilo nějakého ňoumu, který si sotva zvykl na své nové povolání, a namísto toho tu najednou padne jméno samotného Harryho Pottera. Jak překvapivé... Přimhouřenýma očima pozoroval, jak Nebelvír sestupuje po schodech dolů a předstupuje před porotu sledován snad každým párem očí v síni.

„Dobrý den," pozdravil bystrozor celou radu s jemným úklonem hlavy.

Několik členů Starostolce mu úklon opětovalo, zatímco u většiny zbylých lidí stále převládal jen zaskočený výraz ve tváři. Ministr na Harryho s důvěrou shlédl a rukou mu pokynul, že může začít.

Bystrozor si byl vědom, že teď má dobře nahráno ve prospěch pro Luciuse a nechtěl to za žádnou cenu pokazit. Pomalu se proto otočil ke špinavému blonďákovi, který jen sotva připomínal toho aristokrata, který mu jako malému vyhrožoval.

„Dobrý den i vám, pane Malfoyi," slušně pozdravil i muže, který by se klidně v budoucnu mohl stát jeho tchánem.

Lucius v sobě však nenašel dostatek slušnosti k tomu, aby Harrymu odpověděl. Jen jej propaloval pohledem a obezřetně sledoval jeho počínání.

Harry nad tou skutečností v duchu jen pokroutil hlavou. Poté pozvedl ruku s papíry, které držel. „Než začnu klást otázky, rád bych Starostolci předložil několik mnou získaných výpovědí svědků, kteří se dnes nemohli k přelíčení dostavit. Jelikož je to v mé kompetenci, podal jsem všem svědkům malé množství veritaséra pod dohledem dvou dalších bystrozorů, jejichž jména najdete v listech.

Celkem se jedná o šest svědeckých výpovědí kouzelníků a každý z nich mi byl schopen odpovědět pod veritasérem na několik otázek, díky nimž jsem získal tento materiál. A jsem si jist, že bude panu Malfoyovi jen nápomocný, pokud ho podle zákona zahrnete do výpovědí a spisů a v konečném verdiktu k němu přihlédnete.

Rád bych jen vyzdvihl jeden případ, kdy mi nejmenovaný vysoce postavený kouzelník potvrdil s absolutní jistotou, že v určitém momentu pan Malfoy jednal pod kouzlem imperius, které na něho před jeho zraky seslal Voldemort. Jedná o svědka s pořadovým číslem čtyři," doplnil Harry, když viděl, že se sám Pastorek výpovědí ujmul a začal jimi listovat. Sám si prostudoval vše a věděl, že výpovědi pod veritasérem a s dohledem dvou dalších odborných osob musí být zahrnuty do celkového přelíčení. A tak doufal, že ho Kingsley nezklame.

„Uvádí tu," začal rozvážně ministr, jak si stále četl ve výpovědi potřebnou pasáž, „že se pan Malfoy pod kletbou imperius účastnil spolu s dalšími třemi smrtijedi na události známé jako Trishwoodský masakr. Pokud se nemýlím, jedná se o jeden z hlavních důvodů, proč se Starostolec při minulém soudu rozhodl pro udělení doživotního vězení. Kletba imperius mění pohled na celou událost."

„Ano," přikývl Harry. „Můj svědek uvedl, že těsně po válce neměl myšlenky vypovídat v něčí prospěch. Přišel během této události o celou rodinu a nepomyslel na to, že jako svědek by mohl někomu svou výpovědí pomoci. Teď, když jsem ho vyhledal, mi ale odpovědi poskytl velice rád jako jeden z mála přeživších, ale odmítl se přelíčení zúčastnit. Už se k minulosti nechce vracet víc, než musel pod veritasérem," osvětlil v krátkosti důvod svého úspěchu vědom si toho, že tento případ byl jeho největším esem v rukávu. Společně s ještě jedním, které také hodlal použít o chvíli později.

Potion Secret | Drarry (CZ) ✓Nơi câu chuyện tồn tại. Hãy khám phá bây giờ