MATE x 4 - "How was your day?"

731 66 2
                                    

*Adam
„Tak co, jaký jsi měl den, buzno?" Ashley vletěla do pokoje jak střela a hned na to se rozkašlala.
„Neříkej to slovo, to přece není hezké slyšet od takové slušné mladé slečny," poučil jsem ji o slušném chování a protočil očima. Ona byla jako nemoc – jenom čekat, až na ni někdo najde lék a do pár dnů zmizí. Strop se mi zdál víc zajímavý než ona. Dalo se do něho jen tak bezcílně čumět hodiny a hodiny. Doufal jsem, že jí tím dám najevo, že fakt nemám zájem se s ní bavit. Nedala se odbýt, začala na mě zvyšovat hlas: „Neříkám to ostatním, říkám to tobě, buzno!"
Vzala polštář, co byl položený na křesle a hodila ho po mně. Pohotově jsem natáhl ruku, abych ho chytil, ale přistál na mé hrudi.
„Co chceš, blbko?" Posadil jsem se a hodlal si vyslechnout ten skvost, co mi tak nutně potřebovala sdělit.
Rána polštářem se jí hned na to vrátila přímo do obličeje: „A ukliď si to, Ashley, nepotřebuju další přednášku od mamky."
„Zkouška s dramaťákem, na kterou mohls přijít," podívala se na mě jako na idiota.
Napodobil jsem její výraz: „Co bych tam jako dělal, poslouchal jako hrdý velký brácha svoji malou sestřičku, jak hraje trapnou hru?"
„Ne, poslechl by sis, co se tam stalo, jak se ti posmívali. Peter a Ben do sebe omylem narazili, spadli na sebe, teď je každý má za homouše," sedla si vedle mě na postel a vzala mi cigaretu. Potáhla si z ní a zakašlala, načež si vysloužila pohlavek ode mě.
 „Nekuř. Budou tě z toho bolet kolena. Vlastní zkušenost," nespokojeně jsem si mlaskl a čekal, než jí dojde, jak to bylo myšleno.
„Vidíš, zrovna tohle myslím! To tvoje balancování mezi holkama a klukama... no, každý už viděl tvoji údajně žhavou líbačku s Melanie Leavitt," žduchla mě do ramene a já pod její silou znovu spadl do polštářů.
„A? Tak jsme se líbali, to je toho, vy prváci toho naděláte. Tohle je střední škola, už se nerozdělujeme na kluky a holky, jako na základce. Každý s každým," vysvětlil jsem a skousl mezi zuby svůj piercing v jazyku. Povzdechla si a důležitě se na mě podívala.
„Po tom, co jim na zkoušce někdo řekl homouši, tak se všichni začali smát. Pak přišel zlatý hřeb od mladšího bratra toho, jak se jmenuje..." vzpomínala. Povzdechl jsem si a s falešným zaujetím ji poslouchal. „...Williama, co s tebou chodí na fotbal. Říkal: To už jste skoro jak Lambert a ten jeho teplej kámoš! A pak se na mě otočil, a ještě se zeptal něco jako, jestli si to taky myslím."
Protočil jsem očima a položil si otázku: Vážně mě přišla otravovat s tímhle?
„Jestli budu chtít Melanie, za kterou slintá každý borec, budu ji mít. Jestli si budu chtít nechat vykouřit péro jedním z těch kluků, co jdou po ní, vsaď se, že to budu mít. Žádný brácha od debilního fotbalisty mi nebude nic říkat-"

„Ale tohle není o tobě, chápeš?! Co já?! Mě za to budou šikanovat, ne tebe! Každý má z tebe bobky, ale já jsem jenom holka, co chce mít normální středoškolský život, chápeš? Nechci mít idiotskýho bráchu, kvůli kterému se na mě všichni podívají jedině přes prsty," přerušila mě. Podepřel jsem se a posadil se vedle ní. Rukou, ve které mi stále doutnala cigareta, jsem ji chytil kolem ramen. „Necháš mě domluvit? Děkuju. Nikdo nebude nic říkat mně ani mojí sestře. Hey, Trashley, věř mi. Vím, o čem mluvím. Lidi si už čtyři roky šeptají, jestli jsem buzna, jestli jsem tohle a tohle, s kým jsem spal a nespal, ale stejně mě respektují." Zakroutila hlavou, jako by prostě nechtěla akceptovat, co tady do ní valím.
„Nedělej, že máš strach. Drzá jsi dost, ty si jenom tak nenecháš líbit blbé kecy těch děcek. Stačí půlrok a uvidíš, jak všichni poznají, s kým se potýkají. Tak se uklidni a drž hubu," dal jsem jí potáhnout z cigarety. Jen, aby už mlčela. Najednou ale vystartovala, stoupla si naproti postele a znovu začala ječet.

„Ty a tvoje zachraňování Tommyho mi v tom budování moc nepomáhá. Jo, vím, že si hraješ na anděla strážného celé ty roky a vím, že je to tvůj kámoš a dneska ses ho zas zastal, ale...!"
„Počkej, počkej. Jak o tomhle sakra víš?" zeptal jsem se. Vidělo to dohromady tak pět lidí, jak se to sakra dostalo k prvákům?
„Všechno o tobě se rychle roznese!" vykřikla. „Jestli ho chtěli dneska zbít, měls je nechat, stejně je ti k ničemu! Jenom ti kazí pověst a mně ji potom kazíte oba dohromady! Vstáváš kvůli němu, vozíš ho sem a tam jako blbec a co dělá on?! Nic!" Naštvala se a chystala se odejít. Chvíle údivu přešla hned po tom, co mi došlo, co za sračku právě vylezlo z pusy mojí vlastní sestry. Už ale byla napůl cesty ke dveřím ven z mého pokoje. Moje cigareta skončila v popelníku. Vyběhl jsem za ní a přitiskl ji ke zdi.
„Bože můj, nech mě být, ty debile! Nestačí ti šukat zadky, musíš to zkoušet i na vlastní ségru?! " škubala sebou, ale já byl silnější. Posilování se mi právě teď hodilo, vzhledem k tomu, že ona sama za ty roky pobrala dost taktik a síly. Byla zocelená ze všech bitek se mnou.
„Tak poslouchej, ty blbá krávo: chtěl jsem ti zachránit prdel před tím idiotem z tvého dramaťáku, ale z vysoka ti na to seru. Jakmile se ti začne smát za to, že já se zastávám Tommyho, ještě mu připlatím, aby přidal. Vím, jaká je jejich rodina, jaký je William. Dneska se sešli na nějakého kluka s tím, že ho prostě zbijou. Zničí tě to, budeš mít po celé tvojí vysněné střední škole. A jeho brácha bude pokračovat, protože za to dostane zaplaceno z tvého zkurveného kapesného, které ti ukradnu." Zavrčel jsem u jejího obličeje. Pak moje ruka stiskla její zátylek a hned letěla ze dveří tak tvrdě, že dopadla na zem. Abych sám neztratil balanc, zapřel jsem se o futra.
 „Takovou sračku už nikdy nezopakuješ, rozumíš?!" zakřičel jsem na ni. V ten moment se na schodech začaly ozývat blížící se kroky, kterým jsem ale nevěnoval nějakou větší pozornost – asi mamka slyšela, že se hádáme. Soustředil jsem se jenom na to, jak moc mě Ashley nasrala.
„Co?! Že tvůj kamarád je bezvýznamný nemocný homouš, co potřebuje silnějšího kámoše, aby vůbec přežil den ve škole a mohl se nechat odvézt cizím autem do chatrče, ve které bydlí?! Že upřednostňuješ nějakého chudáka přede mnou?! Je to přece chlap, měl by se ochránit sám! Já jsem tvoje sestra, on pro tebe není nic!" zařvala na mě zpátky. Stiskl jsem čelisti k sobě a propálil ji pohledem. Nechtěl jsem ji mlátit, ale ta chuť ve mně na to, abych jí jednu vrazil, postupně rostla.
„Znamená pro mě víc, než tys kdy znamenala, znamenáš, a kdy budeš znamenat. Sice jsi úplná kráva, ale snad nejsi tak naivní, aby sis myslela, že tě mám radši než jeho. Kdybych si měl vybrat, jestli se nechat zbít do nevědomí pro něho, nebo si nechat jenom zkřivit jeden vlas pro tebe, nikdy bych si tě nevybral!" Dával jsem jí jasně najevo, co si o ní myslím. Viděl jsem, jak se jí pomalu ale jistě hrnou slzy do očí. Bože, ona je tak blbá. Citlivá malá holčička. Když nezvládne pravdu, proč za mnou vůbec leze? Nechápu, jak tohle může být se mnou do rodiny.
„Ještě mi řekni, že ses do něj zabouchl, to by byl fakt konec!" utrousila drzou poznámku a vstala ze země.
Povrchně jsem se zasmál a přikývl: „Uhodlas to! Představ si tu ostudu, co bych ti udělal, kdybychom spolu byli a líbali se třeba před školou!" Přešel jsem o pár kroků k ní a ona přede mnou couvla tak, že narazila zády do zdi. Vyděšeně se rozhlédla okolo sebe. Hledala únikovou cestu. Smůla. Přede mnou se nedalo utéct.
„Pak bych měla plné právo souhlasit s CJ-em, tak se totiž jmenuje Williamův bratr, víš?! A taky bych musela přestoupit, protože by se mě každý ptal, jestli od něj doma nemáme blechy nebo šváby! Kdoví, jestli takový chudák má doma vůbec sprchu," rozčílila se znova. Ani jsem nemohl uvěřit, co za naprosté hovadiny vymýšlí ta její tupá malá hlava. Musela si ze mě dělat prdel. Takhle debilně se nikdy předtím nechovala.
„Já u Tommyho přespávám. Jestli něco má v baráku, mám to taky. A hádej co? Ty bydlíš v baráku se mnou, takže to máš taky," rýpl jsem si a žduchl ji do ramene. Praštila mě nazpátek, dostal jsem pořádnou pecku pěstí do paže, ale než jsem mohl jednat, tiché odkašlání mě vyrušilo. Otočil jsem se a uviděl, komu patřily ty kroky, co jsem předtím slyšel. Ze všech lidí, zrovna tenhle člověk musel přijít v tuhle dobu. Nahoru po schodech k překvapení nás obou nevyšla mamka, ale Tommy.

„Umh, moje učebnice-" podíval se na mě se zvláštně prázdným pohledem. Semknul jsem rty k sobě a pak sjel pohledem zpátky ke svojí sestře, která v momentě zbělala a asi chtěla splynout se stěnou a stát se neviditelnou. Další smůla.
„Vsadil bych se, že bys to nezopakovala," promluvil jsem na ni tiše a pousmál jsem se na ni se vším sarkasmem. Tommy tam pořád stál se skleslým výrazem ve tváři – co ta malá ignorantka řekla se ho očividně dost dotklo. Rozuměl jsem mu, taková věc by mrzela každého. Osobně by mi to bylo celkem u prdele, ale Tommy měl takovou citlivou duši, až mi ho přišlo líto, že tohle o sobě musel slyšet.
„Vsadila bych se, že bys to taky nezopakoval."
Bod pro ni, dala mi ochutnat vlastní medicíny.
„Asi jdu nevhod, to – já – stavím se někdy p-potom," pípl a chystal se k cestě zase dolů po schodech. Rychlým krokem jsem se dostal za ním, chytil ho za paži a zastavil ho. Nechtěl jsem, aby odcházel, takže jsem mu naznačil, ať jde do mého pokoje. Sklopil oči směrem k místu, kde jsem stiskl jeho paži. Radši jsem ho pustil a on se beze slova vydal do pokoje. Nechtěl jsem ho tak moc zatahovat do businessu naší rodiny. Viděl jsem, že tu nechce být, zvlášť v přítomnosti Ashley. Chtěl jsem mu naznačit, že se nemusí bát mojí debilní sestry, ale nemohl jsem ho nechat odejít, aby se jí jen tak vyhnul.
„Omluv se mu, Ashley," nařídil jsem jí, „to, cos řekla, nemělo být na něj. Přiznej to, já jsem tě nasral, jenom je lehčí drbat na někoho, kdo tu není."
Ashley ale odmítala, jen hrdě stála s rukama založenýma na hrudi a se znechuceným výrazem si nás oba prohlížela. Tommy stál ve dveřích, ale těkal pohledem všude jinde než na ni. Pak si povzdechl a radši zamířil dovnitř.
„Na co kurva čekáš, všechno to slyšel, dlužíš mu to!"
V ten moment se přiřítila další osoba – můj otec, který záhadným způsobem přijel z druhé strany světa dřív. Tam vydělával na náš dům a na to, abychom se všichni měli jako prasata v žitě. Občas přijel na víkend, jednou za pár týdnů, až pár měsíců. Občas na celý týden, třeba o svátcích, ale tentokrát přijel uprostřed týdne, neočekávaně a zrovna do naší hádky. Po tom, co se tu přes půl roku neobjevil. Naprosto-kurva-skvělé.

„Co se to tu děje?!" rozhlédl se okolo. Střelil jsem pohledem po Tommym, který vypadal, že nějak neví, jak se dostat ze situace. Přišel zpátky a stoupl si vedle mě, když slyšel mého otce mluvit. „Uklidni se, postarám se o to," zašeptal jsem mu.
„Adam mi tady prostě z ničeho nic začal nadávat, tati!" začala Ashley a ukázala na svůj krk, na kterém měla menší červený otlačený flíček. Pravidlo číslo jedna – kdo si začne stěžovat, má větší šanci vyhrát. Pravidlo dva – starší bratr to nikdy nebude.
„Urážela mého přítele," ohradil jsem se, „chci, aby se mu omluvila. Všechno, co řekla, sám slyšel."
Tommy mi lehce stiskl paži, aby upoutal moji pozornost. Mezi tím, co Ashley přeháněla a hrotila celou situaci před otcem, Tommy na mě potichu mluvil: „Adame, můžem prostě jít k tobě? Není mi moc dobře, chci jenom ty knihy a půjdu domů." Nestihl jsem ani odpovědět, než moji pozornost zas strhl otec.
Zvedl na mě hlas, aby zněl hrozně strašidelně: „Jsi na sebe hrdý?! Takhle se chovat ke svojí sestře, to je podle tebe normální?!" Podíval jsem se na svého otce a kývl směrem k Tommymu, ať se seznámí. Můj otec Tommyho znal, jen jsem chtěl vidět, jestli si vzpomene. Dlouho se neviděli, protože když měl otec přijet, běželi jsme hned k Tommymu domů. Nechtěl jsem otce vídat a věřil jsem, že ani Tommy po něm nějak neprahne.

 „Tohle je ten kluk, se kterým ses držel za ruku? Je to on, Ashley? Není to děvče?" zeptal se zmateně. Ah, Ashley si vymyslela historku o držení za ruku, aby zapůsobila na jeho staře smýšlející stránku. Těkal pohledem mezi mnou, Ashley a Tommym, který se jako jediný díval do země.
„Není to holka, je to sakra můj přítel, Tommy Ratliff, pamatuješ?! Proč se staráš o tohle, já se snažím vyřešit spíš to, že ho Trashley nazvala jménama, co ho mohly fakt urazit. A mě taky! Všechno jenom kvůli jedné malé potyčce mezi členy klubu blbečků. Chci, aby se omluvila alespoň jemu," zdůraznil jsem poslední slovo a hodil očima po Ashley. Dávala mi jasně najevo, kam si můžu strčit svoje požadavky.

MATE !Prochází úpravamiKde žijí příběhy. Začni objevovat