50.kapitola - Kamarátstvo nad zlato

2.9K 181 22
                                    

„A k tabuli pôjde..." Neslávne známa veta, ktorá znervózni aj najsuverénnejšiu osobu pod slnkom. Všetci stíchli, snažiac sa vtesnať do hlavy posledné útržky vedomostí. Skrčila som sa na nízkej stoličke a pohľad uprela na učiteľkine storočné sandále. Šťukaním pera ma privádzala do šialenstva. V duchu som sa modlila, aby o mňa nezavadila pohľadom, čo by bolo prakticky nemožné, vďaka robustnej postave predo mnou sediaceho Foxa McKinnona. Včera som klíme a morským prúdom v Európe a Severnej Amerike nevenovala príliš veľa času, takže jediné, čo viem, je, že Európu ovplyvňuje Golfský prúd.

„Evansová!" preniesla vyrovnaným tónom profesorka Linziová a keď ma vyhľadala, uprela na mňa skúmavý pohľad. Kate, ktorá sedela tri lavice napravo odo mňa, sa uškrnula a naznačila, že sa za mňa pomodlí. Naježila som sa a v rýchlosti uvažovala nad vhodnou výhovorkou, ktorá by ospravedlnila moje včerajšie nie-tak-celkom učenie.

„Ehm, prepáčte, ale nemohla by som odpovedať inokedy?"

„Neučila si sa?" prižmúrila jastrabie oči a posunula si okuliare na koreň nosa. Moje mlčanie očividne brala ako odpoveď. „Čo dôležité si včera mala, že si nemohla študovať zaujímavú a predovšetkým poučnú látku o týchto prírodných javoch? To vašu generáciu nezaujíma fakt nič iné, iba moderné technológie a nevyzreté sociálne vzťahy?!" Niekto v triede sa zasmial, no keď po ňom profesorka zazrela, smiech sa zmenil na kašľanie. „Takže? Ideš, alebo mám rovno zapísať F?"

„Ja pôjdem!" ozval sa posmešným hlasom ktosi zozadu. Pootočila som hlavou a vrhla prekvapený pohľad na Ryana. Hojdal sa na stoličke a keď ho profesorka vyzvala, vstal. Samoľúbo dokráčal pred tabuľu a otočil sa čelom k triede. Triedou sa rozniesol smiech. Každý vie, že geografia nie je Ryanovou silnou stránkou.

„Davidson! Skvelé, aspoň niekto sa učil! Tak, o čom nám porozprávaš?" Uľavene som si sadla.

„Nemyslím si, že slovné spojenie 'učil som sa' je úplne výstižné, ale nevadí," pousmial sa. „Ale môžem vám porozprávať o niečom inom. Čo tak vtip?" navrhol. „Jedna mŕtvola hovorí druhej: 'Už týždeň sa so mnou nerozprávaš! Žerie ťa niečo?'" predniesol komickým hlasom, na čo sa triedou rozľahol šum a smiech. Profesorke to očividne vtipné neprišlo. Prísne stisla pery a prižmúrila vráskavé oči, márne sa snažiac dostať pod kontrolu kopu rozbláznených tínedžerov.

„Myslíš, že si vtipný, Davidson?" fľochla po ňom profesorka a vytiahla študentskú knihu.

„Počkajte, počkajte!" zastavil ju. Vzdychla si a unavene zdvihla pohľad á la Čo ešte chceš? „A čo tento: Stretli sa dve prostitútky s nymfomankou---"

„To by stačilo," skočila mu do reči presne v momente, kedy zároveň zazvonilo. Ryan víťazoslávne mykol plecom a odkráčal k svojmu miestu, odkiaľ si vzal ruksak. Učiteľka porazenecky čosi zapísala do knihy. Dúfam, že nie F do mojej kolónky. „Ty, Evansová! Aby si nemyslela, že si sa z toho len tak vyvliekla. Keďže si sa rozhodla odfláknuť štúdium na dnešnú hodinu, do budúcej týždňa pripravíš prezentáciu o podnebiach a prúdoch, ako ovplyvňujú počasie na pobreží USA a Európy, plus vyriešiš otázky z minuloročnej okresnej olympiády."

„Ale veď to riešia maturanti!" pípla som zúfalo.

„Tak požiadaj o pomoc staršieho študenta," mykla plecom. „Je mi jedno ako, ale pripravíš to."

„Skvelé," zahundrala som si popod nos, vychádzajúc z triedy. Ďakovala som nadpozemským silám, že poznám niekoho z vyššieho ročníka. Patrick je maturant, takže mi s tým môže pomôcť, pomyslela som si, ponáhľajúc sa skrinke. Dúfala som, že tam narazím na Miu, ktorá mala práve sociológiu. Opäť sa mi celý deň vyhýbala. Na mieste pri jej skrinke však stála len skupina basketbalistov. Sklamane som si odložila učebnice a ponáhľala som sa na obed. Pri stole ma už čakala Kate. Otrávene som sa posadila na lavičku vedľa nej. Nie že by som sa jej spoločnosti netešila, ale dúfala som v Miu. Alebo Patricka. Roztvorila som misku so šalátom a kuracími nugetkami a zapchala si nimi ústa, aby som nemusela odpovedať na zvedavé otázky Kate. Vyzerá to tak, že všetci už vedia o facke, ktorú som Ryanovi uštedrila na kvázi párty Marka Webera. Jeho poskokovia – idioti od stola oproti po mne neustále pokukovali, až kým sa sám vznešený Ryan nepostavil a nedokráčal priamo ku mne. Musela som sa zhlboka nadýchnuť, aby som zvládla pohľad do jeho tváre, bez toho, aby som mu do nej napľula.

Dievča z neznámaWhere stories live. Discover now