Μέρος Α, Κεφάλαιο 15ο

19 5 0
                                    


«Η Μάργκαρετ, ξέρεις, ήταν στα πρόθυρα της τρέλας. Είχε υποστεί αμέτρητες φορές ανεξήγητους νευρικούς κλονισμούς. Απορώ πώς μπόρεσαν να σου κρύψουν κάτι τόσο φανερό. Πρέπει να προσπάθησαν πολύ. » Ίσως εγώ να ήμουν πολύ ηλίθια για να το δω, συλλογίστηκα. «Ο Πάτρικ βρήκε παρηγοριά σε μια νεότερη γυναίκα. Είκοσι δύο χρονών ήταν τότε, όπως κι εσύ. Ο πατέρας σου την περνούσε πολλά χρόνια. Αυτό φάνταζε μάλλον γοητευτικό στα μάτια της. Αυτό συνηθιζόταν πολύ εκείνα τα χρόνια. Είχαν δεσμό για μερικούς μήνες, ώσπου η Σούζαν έμεινε έγκυος σε εσένα. Τα πράγματα, όπως καταλαβαίνεις, δεν εξελίσσονταν καθόλου καλά για τον Πάτρικ. Δεν μπορούσε να διαλέξει, τις αγαπούσε και τις δύο, όπως έλεγε. Δεν μπορούσε ούτε να διαλέξει ένα από τα παιδιά του. Όπως σου είπα, ο αδερφός σου ήταν ήδη γεννημένος. Αποφάσισε να μείνει και με τις δύο. Ούτως ή άλλως, δεν μπορούσε να παρατήσει μια τρελή -θα έβγαινε εκτός εαυτού και θα έκανε κακό στην Σούζαν. » Όλ' αυτά ακούγονταν πολύ δραματικά στ' αυτιά μου, δεν μπορούσα να πιστέψω πως αυτή ήταν η οικογένειά μου. Όλα ακούγονταν τόσο ξένα...

«Η Μάργκαρετ υποψιαζόταν πως ο Πάτρικ την απατούσε και αποφάσισε να τον παρακολουθήσει. Ο Πάτρικ μπορεί να ήταν πολύ προσεχτικός, πολύ διακριτικός, όμως κάποια πράγματα δεν μπορούν να κρυφτούν για πάντα. Την ημέρα που η Μάργκαρετ ανακάλυψε την αλήθεια, έπαθε κρίση και επιτέθηκε στην μητέρα σου, κοντεύοντας να την σκοτώσει. Η Σούζαν κόντεψε να αποβάλλει. Καταλαβαίνεις πόσο τραγική ήταν η κατάσταση; Ευτυχώς ο πατέρας σου την συγκράτησε. Την έκανε να πιστέψει πως μόλις θα γεννούσε, θα έπαιρναν το παιδί για δικό τους, ήταν η μόνη δικαιολογία που μπορούσε να σκεφτεί εκείνη τη στιγμή. Καλώς ή κακώς, η Μάργκαρετ ήταν αρκετά τρελή για να το πιστέψει. » Δεν αναγνώρισα κανέναν όσο μιλούσε. Δεν είχα φανταστεί ποτέ τον πατέρα μου να το παίζει σε διπλό ταμπλό ή να υποφέρει δίπλα στην μητέρα μου, ούτε εκείνη στα πρόθυρα της τρέλας, παγιδευμένη μέσα στο μυαλό της.

«Έτσι, λοιπόν» συνέχισε και επιτέλους με κοίταξε μετά από ώρα, «το βράδυ που γεννήθηκες, η Μάργκαρετ τρύπωσε στο νοσοκομείο χωρίς να την πάρει κανένας είδηση. Είχε ακόμα στο μυαλό της την δικαιολογία που είχε αραδιάσει ο Πάτρικ. » Ένιωθα σαν να έβλεπα κάποιου είδους ταινία, από αυτές που ανυπομονείς να μάθεις την συνέχεια, όμως καταβάθος φοβάσαι, γιατί δεν ξέρεις τι είναι αυτό που τα ακολουθήσει και όταν το μαθαίνεις, θέλεις να το ξεχάσεις και να προσποιηθείς πως δεν έμαθες τίποτα, ποτέ.

CharismaΌπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα