Part 26 "Nula od čoveka"

539 19 28
                                    

Author's Note

Život je trenutak, prostruji za sekund. Prosto ni ne osetiš da si živ sve dok te ne snađe 'neka muka', što se desi pre ili kasnije, jer čovek je i rođen da se muči, zlopati i bori. Neko manje, neko više, ali, generalno, nikome nije sve potaman. Pojedinci imaju novca na pretek, baškare se u luksuznim vilama, krstare na najnovijim jahtama, ali daleko od toga da žive savršenim životom. Oni su 'goli' iznutra, a to je gotovo nerešiv problem. Materijalni siromah uvek ima čemu da se nada, ako je spreman za 'rat.' Na kraju krajeva, prosiće na ulici i skrpiti za parče hleba danas. A šta će duhovni dripac? Ko će njemu pomoći kad ni sam sebi nije od koristi? Da neće možda novcem dobiti sve i rešiti svaki problem? Voleo bi on to, no neke stvari nemaju cenu. Kako kupiti zdravlje, koliko platiti za ljubav? Vredi li uopšte i pomišljati na to? To je kao da pokušavate odgonetnuti šta je starije koka ili jaje, a znate da do odgovora nikad' nećete doći, jer su zakoni prirode prejaki, i ne podležu nikakvom uticaju sa strane. U ozbiljnom problemu je onaj ko to ne shvata.

Malena plavooka, sićušnih ušiju, dosta izraženih jagodica, plavo obojene kose i vitkog struka, nikada nije gledala ljude kao potencijalne nevolje, bukteće opasnosti. Uvek je nastojala da sa svakom osobom koja bi hodala njenom stranom ulice izgradi fin i korektan odnos. Bežala je od nemira i olujnih svađa, iako je i sama bila svedok istih. Škola više ne liči na jednu obrazovnu ustanovu, već na borilački ring, blago rečeno.
No, baš onda kad se ne nadamo, nešto se obruši na nas, i ukopa nas u mestu. Zapadnemo u bezizlaznu situaciju, i nema dalje.
Takav scenario odigravao se i kod nje. Na prstima je u njen život ušetao neko čiji dolazak je sve poremetio. Ono savršeno postalo je iluzija, ono loše preraslo je u još gore. Zapravo, pravi opis situacije u njenoj pametnoj glavici, bio je taj da gore nego što trenutno jeste - ne može biti!
Međutim, intuicija je zavarala, okrenula joj je leđa ovaj put. Krhka školarica smetnula je s' uma vrlo bitnu činjenicu koja kaže da je život pun iznenđenja, da nikako ne možeš znati šta nosi dan, a šta noć. Zato je i ostala zatečena do srži novokomponovanom situacijom.

Dodir njegovih usana načisto je raspametio. Bio je to posve neočekivan spoj, toliko nerealan i nestvaran da je na par sekundi izgubila i najosnovniji dojam. Da je neko pitao za ime, nema teorije da bi se setila.

Isto je bilo i s' njim. Isključio se iz sivila jave kome je svakodnevno prisustvovao, i uplovio u vrtlog šarenila i nekih lepših boja. Onog momenta kada je dotakao te pune, rumene usnice, postao je nedostupan za sve oko sebe.

Okupana snažnim valom neke čudne vibracije, nije se usuđivala čak ni trepnuti. Jednostavno se opustila, i načisto predala božanstvenom spoju, iako je u prvi mah delovala ukrućeno i odbojno.

U zanosu trenutka, oslobođen nepoželjnih misli koje bi okončale ovu idilu, takoreći oslobođen jedne strane sebe, one mračne, prebacio je svoju desnu šaku na njen struk, dok je levom fiksirao njenu potiljačnu kost ne bi li nadošlu slatkoću učinio još slasnijom.

Da se jedan tren može pretvoriti u večnost, ako se oni pitaju, ovaj bi to i postao.
Možda zbog predrasude o neponovljivosti, možda zbog njegove iznenađujuće čari, i tri tačkice. Zbog nečeg sigurno da, jer ovo je, definitivno nešto posebno. Za oboje. Za obe duše i uma.

Nakon doživljene euforije, obično sledi depresija - tvrde stručnjaci.
Nakon dotaknute sreće, napipa se hladno dno - svedoče brojni primeri iz javnosti.
Istu kartu otvorili su i oni, i to u poprilično nezgodnom momentu.
I manje od ništa nije im išlo u prilog. Najpre sami oni, pa onda i sve ostalo kosilo se protiv neke iskrice sreće koja bi im mogla zasijati.

Hladni klin još hladnijeg bespuća, zvanog sadašnjica, proboo ih je u leđa, 'udarivši' kraj njihivoj harmoniji. Bio je to samo vetar, a opet, i to je bilo više nego dovoljno da stvorenu lagodnost prevede u sasvim suprotno osećanje, nalik neprijatnosti, teskobi, skučenosti, nemiru. A to je bila samo još jedna potvrda da se i najslabijim oružjem može poljuljati klimav odnos dvoje ljudi. Zapravo, dvoje mladih ljudi. Iskustvo je dobar učitelj, zrelije glave trezvenije razmišljaju.

"Moguće je sve što nije nemoguće"Where stories live. Discover now