XVII.- Hrdzavý klinec/ROSS

1K 138 25
                                    

Nakoniec sa na strieľanie vykašlem a pokúsim sa presvedčiť samu seba, že ma za to Nat nestiahne z kože. Ak by bola veľmi agresívna, vyhovorím sa na nejakú prácu. Možno mi to zhltne. No skôr asi nie. Keď sa dostanem do mojej novej kancelárie, Rio tam ešte stále je.

Strhne sa po tom, čo ma uvidí. „Už si späť?"

„Nat musela odísť, tak za mnou poslala tú malú Lose. Tá mnou natrela podlahu, a pozor, to len slovne, tak som odišla. Prečo tu vlastne pracuje tak mladé dievča?" zaujímam sa.

Rio zažmurká, akoby rýchlo spracovával informácie. „Je to taký ťah SOFT-u," povie nakoniec.

„Aký ťah?" zvraštím obočie a sadnem si na stoličku oproti Riovi.

„Myslia si, že čím skôr človek začne pracovať ako Ostreľovač, tým bude silnejší," Rio si povzdychne, „Je to hlúposť."

„Prečo?"

„Však vidíš Lose. Je agresívna a to len pred pár dňami umrela osoba, s ktorou strávila viac času ako s vlastnou matkou." Rio pokrúti hlavou.

„Ale na čo to robia?" nechápem ešte stále.

„Kvôli sile," objasní mi, „Velitelia SOFTPOE si myslia, alebo skôr dúfajú v to, že sa sila Ostreľovača zväčší, ak sa s nábojom stretáva od detstva."

„Na čo by chceli tú silu zvýšiť?"

Rio nachvíľu zaváha, tak ho prebodnem pohľadom. Ak už raz začal, nech to dotiahne dokonca. Porazenecky si povzdychne a zadíva sa mi do očí. „Veliteľov vždy motivuje moc. Už dávno túžili po tom, aby Ostreľovač dosiahol radiáciu čierneho stupňa. Preto chceli z každého vyčariť čo najviac. Neviem, či dúfali v to, že sa raz Lose zobudí a stupeň jej radiácie nebude ružový ale čierny, no to je jedno. Teraz tu majú niekoho s prirodzene vysokou radiáciou."

Zadívam sa mu do tváre a až teraz si všimnem kruhy pod jeho očami. „Čo to znamená?" šepnem.

Rio mykne ramenami. „Ja neviem."

„Ale... na čo tak túžia po čiernom Ostreľovačovi?"

Rio si rukami prejde po tvári. „Čierny Ostreľovači tvoria hranicu medzi Mutantmi a nami. Ty si tak rádioaktívne pozitívna, že by si pokojne mohla byť Mutant, no tvoje gény sú dostatočne silné na to, aby sa to nestalo. Z toho vyplýva, že tvoje gény sú kľúčom k problému s radiáciou. Ak by vedci zistili, aká anomália v tvojom tele spôsobuje ľudskosť, možno by vedeli odvrátiť faktor premeny na Mutanta a tým by zachránili kopu ľudí."

„Pomocou mojich génov?"

„Presne tak," Rio prikývne, „Záznamy tvrdia, že prvá Ostreľovačka, tá, pre ktorú bola zbraň vyrobená, mala gény odolné voči radiácii. Neškodilo jej to tak ako bežnému človeku, preto ten vedec pripravil zbraň, ktorou by dokázal využiť tú jej jedinečnú silu."

„Takže ju využíval?" spýtam sa so zvrašteným obočím.

Rio horlivo pokrúti hlavou. „To nie. Išlo len o to, že on bol vedec, bol zvedavý, nehovoriac o tom, že jej anomália bola na ten čas ako zázrakom."

„Takže on vlastne využil jej gény a pomocou nich vytvoril AP-R zbrane?"

Rio zaváha. „To si nemyslím. Vlastne nikde neexistuje nijaký presný zápis toho, ako tie zbrane vyrobil. Len použil ten princíp, ktorý našiel v jej tele."

„Čo sa s ňou stalo?"

Rio zvraští tvár, akoby dostal za ucho. „Ja neviem, nevie to nikto. To dievča je záhadné. Nikde sa nepíše, žeby mala rodinu, nikde sa nespomína jej meno, výzor, ani že čo sa s ňou nakoniec stalo."

„A čo ten vedec?" spýtam sa.

Rio pokrčí plecami. „Volal sa Samuel Olender. Na to, že pracoval v SOFTPOE bol pomerne mladý a neskúsený. Vykonával bežnú prácu ale povedľa sa venoval mnohým vedľajším projektom, ako aj AP-R zbrani. Nemal rodičov len brata, s ktorým si boli dosť blízki. Koluje o ňom oficiálne historka, ale neviem, či je pravdivá, nevie to nikto. Raz keď bol v nemocnici s nejakou ženou, sa vraj stretol s neznámou dievčinou. Jej tvár pokrývali plamenné vlasy, mala červenú pokožku. Doktor, ktorý tam ordinoval, povedal, že ju našli za hranicami a je priam nemožné, aby žila. Samuelovi sa vraj zapáčila okamžite. Tvrdí sa, že mala oči, ktoré sa leskli ako drahokamy, miešala sa v nich modrá so zelenou v rovnomernej kompozícii. Ale vraj nevedela hovoriť. Nikto nevedel odkiaľ prišla, ako prežila a čo s ňou bude ďalej. Samuel ju preto vzal k tej kamarátke, s ktorou bol u doktora. Tá ju prijala do domu a Sam si začal všímať, že ako sa dievča správa voči radiácii. Na základe toho, vytvoril štruktúru, ktorú vsadil do zbrane, dnes už známej ako AP-R. To dievča sa toho však vraj desilo. Nechcela ani zbraň, ani súcit od vedca. Práve preto vraj ušla za hranice. Bez rozlúčky, bez všetkého. Sam bol zničený, že odišla kvôli nemu a preto svoj žiaľ preniesol do práce. A tak vraj vznikli AP-R zbrane. Potom sa vedec stratil. Z ničoho nič zmizol. Jeden deň bol ešte v práci, druhý po ňom nenašli ani zubnú kefku."

„Len tak zmizol?"

„Mne to pripadá pritiahnuté za vlasy," podotkne Rio, „Príde mi nemožné, aby jeden vedec sám vytvoril niečo také, čo sa rešpektuje v celej Kupole takmer rovnako ako samotná stena tohto miesta. Okrem toho, vytvoril niečo také a zmizol? Odišiel? Prečo by to robil?" Pokrúti hlavou.

„Možno si uvedomil to isté, čo to dievča," podotknem potichu.

„Čo?" nadvihne obočie.

„Že vrátil zbrane do spoločenstva, ktoré sa len nedávno zotavilo z vojny."

„A preto zmizol?"

„Možno nechcel byť uznávaný za niečo, na čo nebol hrdý," šepnem.

Rio pokrúti hlavou. „Je to aj tak také... ja neviem. Nemá dievčina, ktorá sa stráni zbraní? Nepripadá ti to zvláštne?"

„Prečo by muselo byť zvláštne to, že sa bojí zbraní?" nechápem jeho nechápavosť.

„Bola vojna, kurnikšopa. Zbrane na každom rohu, výbuchy, smrť," rozhodí rukami a vstane.

Postavím sa tiež ale držím si od Ria odstup. Táto téma rozhodne rozprúdila krv v jeho žilách. „Možno práve preto sa toho celého chcela zbaviť."

„Zbraní sa nezbavíš! Sú cestou k moci!" oponuje mi so zvýšeným hlasom.

Nechápavo naňho hľadím. „Je snáď také nepochopiteľné, že niekto nechce krviprelievanie po tom, čo vyvraždili väčšinu planéty?"

„Nepochopiteľné je to, že niekto tomu verí!" vyprskne, „Teraz vážne, existuje človek, ktorý si myslí, že je možné zabezpečiť mier pre každého a navždy sa zbaviť zbraní? Pretože ja o tom vážne pochybujem. Zbrane sú pomôckou k tomu, aby si ľudia získali moc. Preto patria jediné zbrane Kupoly SOFTPOE a preto si velitelia zháňajú do práce čo najmenších. Aby ich vedeli manipulovať. Ty si už dospelá, prišla si sem ako dospelá. Máš vlastný rozum a vlastné názory, nevedia ťa tak ovplyvniť. Preto si riziko, Rosielee. Odkedy si tu, je tu aj risk, že prevezmeš riadiacu kabínu. Vlastníš najsilnejšiu vec v tejto poondiatej Kupole a fakticky si jediným človekom, ktorý môže ohroziť chod Kupoly. Si hrdzavý klinec v dokonalo naolejovanom stroji. Toto je to, čo si chcela vedieť? Si nebezpečná pre chod tohto sveta, rovnako ako nebezpečná bola aj dievčina odolná voči radiácii. Si problém a každý problém raz musia odstrániť. Len ja nechcem byť svedkom tohto riešenia."

V tej chvíli vyjde z miestnosti a nechá ma za sebou. S nechápavým výrazom na tvári, tisíckami otázok a šokom z toho, že konečne povedal moje meno správne.


Uhm, začína sa to s Riom vyostrovať :D Čo si o jeho prístupe myslíte vy? :D

Mutant ✔Where stories live. Discover now