I.- Kupola/ROSIE

4.7K 248 55
                                    

Počuť len svišťanie vetra, ktorý nekompromisne naráža na, kedysi priehľadnú, stenu. Teraz, sto rokov po tom, čo sa steny vysunuli spod zeme, celý povrch nepreklenuteľnej bariéry tvorí matný závoj bielych škrabancov.

Nejasne sa v ňom odráža môj odraz. Čím bližšie som, tým sú moje črty zreteľnejšie. Prst, ktorý priložím k drsnému povrchu vypuklého trojuholníka sa dotkne vlastnej podobizne a ja sa usmejem. Je to, akoby sa ma niekto dotkol z druhej strany Kupoly. Hoci tam, za tou hranicou, už roky nijaký človek nežije.

Tam, v tej pustatine, sa skrývajú iné stvorenia. Voláme ich jednoducho Mutanti. Myslím, že ten názov ich presne vystihuje. Nemajú presný výzor ani nejaké spoločné vonkajšie črty. Sú to jednoducho Mutanti. Zmutovaní ľudia, zvieratá, ba niektorí tvrdia, že aj rastliny.

Radiácia zmenila ich štruktúru a zničila v nich všetko ľudské. To tvrdí každý. No ja som ešte nikdy nijakého Mutanta z vonka nezazrela. A to sem chodím stále, keď môžem.

Fascinuje ma zvuk neutíchajúceho vetra, ktorý inde nepočuť. Zakaždým ma očaruje tá temná tajomnosť toho zvuku, toho neznámeho miesta. Od malička som vyrastala medzi ľuďmi, ktorých poznám. Žila som v dennej rutine, kde bolo všetko naplánované. Možno práve preto ma to dokáže zakaždým dostať do tranzu, z ktorého nedokážem uniknúť. Stojím tam dlhé minúty, načúvajúc tajomným zvukom.

Kupola je náš svet, je to naša ochrana. Bez nej by sme skončili ako tí, čo ostali vonka, za hranicami. Ostali by z nás trosky, vzdialene pripomínajúci ľudský druh.

Ani tu, vo vnútri tohto sveta, nie sme pred vonkajšími vplyvmi chránení stopercentne. Ale naše telo si už zvyklo. Prispôsobilo sa radiácii z vonkajšieho sveta, hoci sa to nezaobišlo bez menších zmien v našom organizme.

Čelo si opriem o teplú hmotu a môj úsmev sa roztiahne, keď v odraze zbadám vlastné oči. Sú rovnako matné ako všetko ostatné, no predsa od nich neviem odtrhnúť zrak. Vidím v nich to, čo v odraze zrkadla nikdy. Divokosť sálajúcu z neznáma.

Povrch Kupoly je teplý, každou sekundou ju šúcha rádioaktívna búrka z vonka. Dnes je vietor mimoriadne silný a hlučný. V takýchto dňoch je nám odporúčané, nepribližovať sa k hraniciam. No, nikdy som sa extrémne neriadila prísnymi pravidlami nášho spoločenstva.

Matka tvrdí, že ma to raz privedie do poriadneho maléru. Miestami jej začínam veriť. Z rozhlasov v meste sa ozve pravidelné pípanie a ja si odtrhnem čelo od príjemného tepla. Ženský hlas vyhlási: „Zajtra popoludní sa na námestí koná oslava stého výročia Kupoly. Týmto gestom chceme odovzdať pochvalu tým, ktorí nám to tu vybudovali a vzdať česť tým, ktorí pritom zahynuli. Srdečne vítame každého."

Tým sa jej monológ končí a ja si povzdychnem. Tie oslavy som čakala dlho. Nemá to byť nič veľkolepé, a názov Slávnosť, dosť presahuje realitu. Je to ako trh vedomostí. Pracovníci SOFTPOE, firmy, ktorá to tu vedie, nám umožnia vyskúšať si všetko, čo je náplňou ich práce. Najväčším skvostom celého podujatia, má byť možnosť strieľania chýrnymi AP-R zbraňami.

Za normálnych podmienok ich môžu používať len Ostreľovači, ľudia s takou intenzitou radiácie, že sa náboje sfarbia pod vplyvom ich dotyku. Ale tentoraz to bude iné. Každý bude mať možnosť skúsiť to.

Samozrejme, zajtra to nepôjde len tak ľahko. Zajtra mám narodeniny. Z toho vyplýva, že som sa narodila presne v deň, keď Kupola oslavovala osemdesiate tretie výročie založenia. V dňoch, keď sa Kupola zakladala, bola naša populácia hustejšia.

V tých časoch zomrela väčšina ľudí na Zemi. Vonka neprežil nik a ak náhodou aj áno, stal sa z neho Mutant. Aj keď sme boli v relatívnom bezpečí Kupoly, veľa nás umrelo aj na následky radiácie. Prežili len tí silnejší. Od tých čias je natalita a mortalita pomerne vyrovnaná, no všade nastanú komplikácie. Pred niekoľkými rokmi, radiačná búrka roztrhla obal Kupoly v niekdajšom Bielorusku a každý zahynul. A najhoršie na tom je, že ten incident nebol prvý a podľa expertov ani posledný. Ostali tri posledné Kupoly na povrchu našej Zeme. Tri posledné spoločenstvá, ktoré prenášajú ľudské dedičstvo a uchovávajú tradície našej minulosti i prítomnosti.

Mutant ✔Where stories live. Discover now