Kde rynčia zbrane, mlčia múzy

177 17 1
                                    

Hazel sa stále ešte rozplývala: "Bol to krásny večer. Nemôžem uveriť, že ste to zvládli urobiť. A tak rýchlo. Hmm, aj to jedlo bolo super. A aj tá hudba."
Boli práve uprostred raňajok a Percy sa na ňu zahľadel: "No to si tam bola asi len prvych pár hodín. Okolo tretej už dali trochu prudšiu hudbu a prišli aj víly, satyrovia a ďalší."
"Percyyy",zakvýlila Annabeth, "o tom večeri radšej nehovor..a hlavne nie tak nahlas", povedala a pritisla si ruky k hlave.
"Už viem, prečo sa Aténine deti neúčastnia takýchto akcii. Oh, moji bohovia, aký prášok to tie víly na nás použili?"
Percy len pokrútil hlavou: "Netuším, ale jedna múza- Sapfo, bola asi jediná normálna, len moc neviem o čom to hovorila. Chcela ma pred niečím varovať, no neviem."
Hazel len preglgla, ale vedela, že to bude musieť povedať: "No, myslím, že viem o čom hovorila. Gaia nám včera predsa len niečo prezradila. Zase sa nám vysmievala, že nič nevieme, no potom ešte hovorila, že príde ešte niečo väčšie a hrozivejšie ako ona."
Všetci sa dosť hrozili: "Odkiaľ to príde? Chce to Gaiu zachrániť?",spýtala sa Annabeth.
Hazel pokrútila hlavou: "Netuším. Je to proste veľká ohromná masa ničoty a tmy, ktorá sa rýchlosťou komety blíži k Zemi!"
Annabeth si vzdychla: "Tak fajn. Máme tu evidentne ďalšiu krízu. Prečo u všetkých bohov, nemôžeme mať aspoň na chvíľu kľud?"
Percy jej hneď odpovedal: "No, pretože sme prisľúbili, že Táborníkov nebudeme využívať tak ako bohovia, tak preto."
Annabeth naňho vypúlila oči: "To bolo....chytré. Kto by to od teba čakal?"
"Nooo, veľa ľudí vieš? Mohol by som sa stať aj bohom múdrosti", povedal Perc a vypol hruď. "Nie, nemohol", povedala rázne Annabeth a spľasla Percyho.
Zatiaľ čo sa Percy a Annabeth takto pošťuchovali, Hazel sa pozrela k oblohe.
Zrazu sa zamihala obloha a zjavila sa zvláštna bytosť.
Bola dosť ....roková. Mala otrhanú rifľovú bundu a nohavice. Mala čierne voľne topánky a čierne vlasy a oči. Mala zvláštne dva krúžky na paži, na hlave okuliare a podivné rukavice.
Držala zvláštnu tenkú dýku, no nebolo to jednoznačné, lebo skoro stále sa hmýrila a hýbala. Raz sedela, ale už zas bola inde. Keď konečne zaregistrovala bohov, prišla k nim.
Annabeth ju tiež zaregistrovala: "Kto si? Čo chceš?"
Ona jej otázku ignorovala, ale aj tak sa predstavila: "Volám sa Pie. Posiela ma múza Sapfo. Chce sa s vami rozprávať."
Otočila sa a ani na nich nepočkala hneď sa rozbehla späť do portálu na oblohe.
Percy im presvedčil, že Sapfo pozná a tak Hazel, Percy, Annabeth, Frank, Jason, Piper, Leo, Nico a Aryanna šli s Pie.
Hazel sa ešte zarazila: "Počkať! Niekto tu musí ostať."
Nico a Frank pochopili a ponúkli sa, že ostanú. Ostatní vkĺzli do portálu.

o==[]::::::::::::::::>
Na druhej strane portálu to vyzeralo veľkolepo. Bol to rozvoj umenia a kultúry priamo pred ich očami. Prišli na námestie krásneho gréckeho domu. No, nebolo to ani tak namestie, proste plocha, ktorú ohraničovali stĺpy, dvere a steny. Proste ďalšie miestnosti.
Pie šla popri stĺpoch do jednej miestnosti, ktorá však vôbec nevyzerala grécko. Bola to skôr astronomická pozorovňa, s mnohými teleskopmi a tabuľami na výpočty.
Pie sa na nich otočila a povedala: "Paní Sapfo má ešte hodinu, takže zatiaľ by som vám vysvetlila, kde ste.
No, ako vidíte, je to škola, ale ani nie v pravom význame. Je to skôr prvá univerzita. Paní Sapfo robí učiteľku už od roku 386. Najprv začínala na malom gréckom ostrove Lesbos, no starý hlúpy grécky trpáci ju ohovárali, a tak jej Aténa pomohla.
Sapfo sa premiestnila do tejto rezervácie a ostatný si mysleli, že je mŕtva, no ona pokračovala so svojou činnosťou a prežila ich. Zato sa jej rovnako hlúpy trpáci zo stredoveku pomstili, tým že ju urážali príbehmi o Lesbose, jej ostrove."

Annabeth sa nakoniec spýtala: "Takže, tu teraz pokračuje s jej výučbou, no čoho presne?"
Pie sa usmiala: "No, predsa všetkého. Každého, čo baví. Máme tu moderné vybavenie a tie najnovšie výskumy uznávané aj najvyššími inštitúciami smrteľníkov. A učí sa tu čokoľvek.
Od práva, cez medicínu, až po kvadraticko matematickú psychometriu a psychoanalýzu. Samozrejme aj viac klasických smerov ako antické či stredoveké drámy, čiže divadlo alebo spev či muzikál."
Tentoraz sa spýtala Hazel: "A tá vaša Sapfo učí aj niečo viac fyzické?"
Pie sa usmiala: "Samozrejme. Paní Sapfo sa raz za desať rokov vydá na cesty, aby načerpala nové poznatky, a to znamená, aj poznatky z bojových umení."
Percy sa zatváril prekvapene: "Tak to si ju potom neviem moc predstaviť. Čiže je to biologička v bielom plášti s mečom po boku s právnickým diplomom v kapse a divadelným textom v ruke?"
Pie sa zasmiala: "Hej, také čosi. No možno ešte kladivo v druhej kapse a nožnice na látku v druhej ruke."
"Počkať", Annabeth sa zamyslela, "Sapfo? Tá Sapfo? Myslím, že sme sa o nej učili v škole. Samozrejme, nespomínali že sa stala múzou, ale že to bola silná a samostatná žena a učila mnohé ďalšie dievčatá", potom sa Annabeth rozšírili oči, "no dúfajme, že k chlapcom nebude úplne nepriateľská. Nerada by som znova videla Percyho v morčacom kožuchu. To by bolo už aspoň tretí krát", povedala a zasmiala sa.

Percy sa urazil a Pie len pokrútila hlavou: "Nie. Ona nerobí mágiu ako Kirké. A ani nič podobné. Kľudne by učila aj chlapcov. Veď tu vlastne máme aj dvoch. Učia sa fyziku a mandarínsku a japonskú gramatiku."

Pie ich previedla cez rôzne miestnosti. Išli cez moderný biologický labák, cez veľmi priestrannú gymnastickú telocvičňu a cez dodžo. Nakoniec zabočili a šli ešte cez počítačovú miestnosť a cez zvláštne archeologické vykopávky. Potom išli cez menšie námestie do obytnej časti, kde na nich čakalo ďalšie dievča. Malo na sebe zvláštne staré veľké šaty s korzetom a sukňami. V ruke držala vejár a zamávala nám: "Ahojte, ja som Susan. Študujem návrhárstvo všetkých dejín a kvantovú fyziku. Pochádzam z Anglicka. Zhruba okolo roku 1652."
Pie na ňu len zavrčala: "Susan, nemusíš každému hovoriť svôj životopis."
Susan na ňu len namrzene zazrela: "Zato, že ty to nerobíš, to neznamená, že my ostatné to tiež nemôžeme. A naviac. Paní Sapfo hovorí, že treba byť slušný a hovoriť o sebe veľa dôležitých informácií, aby nedošlo k omylu."
Pie sa zamyslela: "To hovorila naposledy pred dvesto rokmi. Teraz je skôr za úder, úder, zdrhni. A to hlavne pred neznámymi ľuďmi. Kto vie akých teroristov som to vlastne priviedla?"
Annabeth sa zamračila: "No, my sme dobrý ľudia. Konkrétne bohovia a chceme....nie, nechceme. Sapfo chce hovoriť s nami, takže nás za ňou odveďte."
Susan sa usmiala: "Jasné, len poďte", povedala a my sme sa za ňou hneď rozbehli.
Pie za nami syčala a snažila sa nás zastaviť, no my sme nasledovali Susan. Prepletala sa pomedzi chodby, kde hrala hudba a boli vystavené obrazy a sochy. Zamierila do zvláštnej miestosti a potiahla kľučku. My se len nervózne čakali na tú, ktorá je za dvermi.

Taaak, ďalšia časť. Jemné napätie...to je moje 3:) ;-)
Takže, ak sa príbeh ľúbi vote alebo koment ;) omg, chystá sa niekto z vás na Mockingjay 2.? :)

Percy a Annabeth- nekonečný príbehWhere stories live. Discover now