Розділ 135.

68 9 0
                                    

Як виявилось, могильником називали колишній видобувний кар'єр. Ходили чутки, що під час розлому там прорвало підземне водосховище. Ніхто не очікував, що там взагалі може бути вода. Очевидців подій майже не залишилось. Це зараз вода тільки внизу могильника. А тоді вона забрала багато життів, заповнивши майже весь...

Згідно з мапою ми були східніше від місця, де мав пройти Ігнацій з Ігорем. До застави мисливців було десь п'ять кілометрів по прямій. Але по прямій на третій сірій ніхто не ходить.

З коротких описів Вавилона на відео, могильник — місце смерті як людей, так і більшості чудовиськ. У тунелях внизу живуть створіння, котрі є однаково небезпечними для всіх.

Про самих чудовиськ Вавилон промовчав. Проте, поки Валерій продовжував знімати, я шепотом запитав, чи не зустрінемо ми тут, наприклад, берегиню? Вавилон лише заперечно похитав головою.

- Тут є речі, гірші за берегинь.

Ми почали поволі й дуже обережно підійматися серпантином нагору. Вавилон час від часу перевіряв телефон, але сигнал все ще був слабким. Третя сіра, оточена магнітними мінами, часто не пропускала сигнали сотових. Потрібно було піднятись вище.

- Вавилоне, — Валерій наздогнав нас. — А чи доводилось вам спускатись вниз кар'єру? Підписникам буде цікаво знати...
- Ні, — коротко обрубав той. Тоді, подумавши, додав. — По доброму, здалось би скинути на це місце ядерну бомбу.
- А що ж не скинули за стільки років? — я не втримався від запитання.

Ставало тепло. Якщо ми перейдемо міст та спустимось в долину за кар'єром, ми побачимо колишні руїни міста, що простягаються на десятки кілометрів. Згідно зі старими картами, там був один з найбільших портів у світі. Доки не стався розлом. Не потрібно розуміти багато, щоб знати — море тепер небезпечне для всіх.

- Запас ядерної зброї тепер обмежений, — пояснив Вавилон. — Бережуть на крайній випадок...
- А це не крайній випадок? — поглянув униз.
- Так вся та потороч сидить там і жере сама себе, — відповів мисливець. — Та й невідомо, куди тягнуться їх підземні ходи. Краще вже нехай сидять тут, ніж розбредуться і вилізуть бозна-де.

Що далі я підіймався по кар'єру, то більше розумів усю стратегію. Третя сіра, нехай вона і тягнеться на десятки кілометрів, ізольована. Людство вчиться на помилках і сусіда, котрого не перемогти, воно просто закриває.

СтрімерTahanan ng mga kuwento. Tumuklas ngayon