cassandra clare: clockwork angel

56 5 0
                                    

Je dosť pochybné napísať, že kniha od Cassandry Clare je úplne úžasná, hneď po tom, ako som v predchádzajúcej recenzii povedala, že sa mi nepáčilo také literárne dielo ako je Pani Dallowayová.
Ale taký je jednoducho život.

Asi som už niekedy spomenula, že Tieňolovci, to je séria môjho života. A zo všetkých tieňoloveckých sérií je podľa mňa najlepšia práve táto trilógia, síce to má byť len prequel k šesťdielnej sérii, Nástroje smrteľníkov. Ak si spomínate na moju recenziu na Chain of Gold – tak to bola napríklad celkom v pohode kniha, ale tejto pôvodnej trilógii by sa nemohla rovnať ani vo sne. Dokonalosti trilógie Pekelné stroje nesiaha po päty asi nič na svete. A áno, napriek tomu, že táto séria má hejterov asi toľko ako taký Trón zo skla, nedá sa ignorovať dojem aký to na mne zanechalo, síce som to čítala asi tak pred piatimi rokmi, ak nie šiestimi.

Nakoniec som sa rozhodla, že taký životný zážitok by stálo za to si zopakovať. Nanešťastie, celá tá séria je vypredaná (okrem tuším druhého dielu), takže mi to celkom skazilo deň. Až kým som teda nezašla do Panta Rhei, kde som našla kompletnú sériu v jednom balení. Nemusíte si ani predstavovať, ako som vyzerala, keď som tam zastala, uprostred obchodu. Moje oči na knižnej sérii Pekelné stroje a séria Pekelné stroje, ktorá mi ten pohľad opláca... Samozrejme – mali to len v angličtine. Šance, že niekto niekde natrafí na tú slovenskú sú dosť mizivé, ale aj tak...

Každopádne tá anglická je tiež dosť fajn, pretože spravili nové vydanie, kde sú na boku kníh obrázky postáv – vlastne ten taký veľký obrázok. Čo keď máte celú sériu, tak máte celý ten obrázok Willa, Jema a Tessy, ako tam stoja v Londýne a za nimi ten Blackfriars bridge...

Niekedy sa mi zdá, že táto séria bola napísaná súkromne pre mňa. Už len z toho, koľko mojich obľúbených vecí je tam vložených. Je to priam neuveriteľné.

Teraz mám ale príležitosť rozrozprávať sa o deji tejto knihy, a to je príležitosť, akú sa nedá nevyužiť. Dej sa odohráva vo viktoriánskom Londýne a hlavnou postavou je Theresa Gray, ktorá po smrti svojej tety prichádza z Ameriky do Londýna za svojím bratom. Veci v živote však zvyčajne nevychýdzajú tak ako by to človek chcel – a v knihách to platí špeciálne – a tak sa stane, že Tessa svojho brata vôbec nestretne. Namiesto toho ju v meste, ktoré má tak mizerné počasie, že sa to ani nedá pochopiť, nájdu dve ženy veľmi pochybného zjavu, ktoré ju nakoniec presvedčia, aby šla s nimi. Tessa sa do toho nejak nehrnie, ale keď jej ukážu list od jej brata, kde sa píše, že hentie preňho pracujú a poslal ich po ňu, tak sa predsa len dá prehovoriť. Nakoniec to celé skončí tak, že Tessu uväznia v pochybnom dome, kde ju budú dosť drastickými metódami trénovať, aby sa naučila používať čarovné schopnosti, o ktorých ani donedávna nevedela, že ich má.

Z tohto strašného osudu ju zachráni Will Herondale, nápadne pekný mladý muž, ktorý jej doslova skočí do izby a Tessa sa ho tak zľakne, že ho ovalí hrnčekom a hneď potom sa ho opýta, či nepožil nejaké omamné látky, keďže zjavne má taký pocit... Akože, podľa mňa tá celá scéna je úplne ohromne vtipná a ikonická. Už len to, jak tam Will skočil, Tessa nie že by bola rada, že ju zachraňuje, mu ešte aj vynadala a on jej to vrátil tými svojimi hláškami typu: ,,To je vaša izba? Zvyknete spať pripútaná k posteli?" A potom, keď sa ho opýtala, čo tu vlastne robí, tak len mykol rukou k polici s knihami, že ,,vidím, že čítate romány. No nevyzerám ako sir Galahad?" A potom: ,,... Will zo seba vysolil niekoľko slov, aké by sir Galahad nikdy nepoužil..."

Toto je však ešte len začiatok.

Následne Will a Tessa unikajú čarodejniciam, lenže zablúdia do pivnice, kde je strašne horúco a tam sa odohrá tá pamätná konverzácia. Will povie niečo také ako: ,,panebože. Je tu teplo jak v deviatom kruhu pekla." A Tessa na to: ,,Peklo je studené." Will na ňu pozrie, že čo to trepe a ona že: ,,Danteho peklo je z ľadu." A Will len že: ,,aha, ok..." Môžem vám povedať, že ani za tých päť rokov som nezabudla na vetu: Peklo je studené.

Knihy, ktoré som prečítalaWhere stories live. Discover now