amie kaufman & jay kristoff: obsidio

40 3 0
                                    

Kto bol včera hore do pol štvrtej ráno, aby dočítal posledný diel Illuminae?

(Ja.)

A musím povedať, že ak by som v poslednom čase mala nejakej knihe udeliť titul, že ,,moja naj kniha za posledný pol rok, alebo tak nejak" tak jedine tejto. Obsidio vlastní moju dušu, srdce, aj myseľ.

V poslednom dieli série Illuminae sa opäť stretávame so starými dobrými postavami, ako je Hanna, ten ruský špión Nik, jeho sesternica Ella (,,paučok") a samozrejme aj z prvého dielu: Kady Grantová a ten henten Ezra Mason. Okrem nich je tu aj kopa vedľajších postáv, ktoré sú tiež napísané... ako by som to... veľmi dobre, jednoducho. Každá postava má nejaký svoj dôvod, prečo koná tak ako koná, či je zlá, alebo dobrá, vedľajšia, alebo hlavná, je s ňou naložené spravodlivo a kladie sa dôraz, aby nerobila nejaké hovadiny len pre to, aby hlavné mohli zažiariť. Je to pekná obmena oproti zvyčajnému stavu veci.

Okrem toho je tu aj nová dejová línia, takzvané dianie na Kerenze IV., kde vystupuje Kadyina sesternica Asha a jej bývalý frajer Rhys Lindstrom.

Zápletka je ako inak, komplikovaná jak šľak. Pokiaľ máte problémy s chápaním, tak tu budete mať teda riadne problémy, pretože ja som zápletku v celom jej rozsahu pochopila až v poslednom dieli. Totiž, ako zbežne som jej rozumela aj v tom prvom, ale úplne celý obraz vecí do mňa prenikol až teraz.

Skúsim to nejak zjednodušene vysvetliť.

Je tam istá planéta menom Kerenza IV., kde niekto (vidíte, zas som na niečo podstatné zabudla) nezákonne doluje hermium. Konkrétne väčšina našich hlavných postáv. Ale okrem toho, že sa tam nezákonne niečo doluje je to v praxi normálna planéta, kde chodia ľudia normálne do školy a dokonca aj na futbalové zápasy. Až kým ich nenapadne BeiTech.

Táto spoločnosť podľa všetkého nejak zatúžila kolonizovať Kerenzu (pričom ja stále nechápem, čo ich k takémuto rozhodnutiu viedlo – asi mali pocit, že to bude ľahké, jak malina) a tak ju jedného pekného dňa jednoducho napadli. Počas ozbrojeného vpádu vojakov z BeiTechu ale niekto začul ich volanie o pomoc a nečakane im prišli helfnúť tri, alebo dokonca štyri vesmírne lode SPS (čo je niečo ako polícia, alebo tak, ale vo veľkom) a zachránili okolo tritisíc ľudí. Samozrejme, že som na niečo zabudla a čísla sú len odhadom, ale asi tak sa to stalo.

Medzi obyvateľmi Kerenzy, ktorí sa zachránili, bola aj Kady Grantová a Ezra Mason, ktorí sa zhodou okolností v ten istý deň rozišli. Nebol ale čas riešiť ich milostné pletky, pretože obaja skoro zomreli, ha ha.

Zvyšok prvej časti sa rieši to, že lietajú vo vesmíre na tých troch lodiach a prenasledujú ich vojaci BeiTechu, ktorí po svojom násilnom čine chcú zahladiť stopy. Okrem toho, že tu Kady rieši svoje romantické záležitosti s Ezrom a nadávajú si po telefóne, je tu aj ďalšia premenná: SPIRO.

Totiž, BeiTech rozšíril na ich lodi nejakým spôsobom vírus Fobos, ktorí ľudí mení na vražedné monštrá a všetci sa tam takpovediac začnú navzájom vraždiť, okrem pár vyvolených, SPIRO, čo je počítačový systém, ktorý má na starosti vojenskú taktiku a lodné systémy, či tak niečo, ten sa rozhodne všetkých jedným ťahom zachrániť. Lenže SPIRO si predstavuje záchranu sveta tak, že zabije kapitána lode, následne zabije všetkých nakazených a aj pár nenakazených, lebo sa mu trochu šmykne ruka... a potom to všetkým vysvetľuje tak, že ich musel zabiť, pre záchranu ostatných. Ako, na jednej strane aj chápem jeho zámery, ale mohol sa, ja neviem trochu posnažiť byť ľudskejší? Ale to chcem asi veľa od počítača.

Následne je to tam prešpikované akciou a zvratmi, ktoré nebudem vyzrádzať... no a to bol prvý diel.

Zápletka druhého spočíva v tom, čo som, myslím, že už v druhom dieli mojej recenzie vysvetľovala: tak len tak v skratke: Na skokovú stanicu Heimdall zaútočia vojaci BeiTechu, ktorí ju chcú využiť na to, aby cez čiernu dieru, ktorá je na tej stanici, pustili svoju útočnú flotilu ku Kerenze, kde sa vyskytujú naši aktéri z prvého dielu. Celkom problém, zdá sa.

A v treťom dieli, už je Heimdall zničený, všetci, čo tam ešte prežili sú v lodi od BeiTech-ákov a mieria späť ku Kerenze, kde plánujú zistiť, či niekto neprežil a nemôžu ho zachrániť. Okrem toho Kerenzu momentálne kolonizujú ďalšie jednotky BeiTechu, ktoré si so sebou priniesli mobilnú skokovú platformu Magellan – o ktorú majú záujem aj naši aktéri. Okrem iného vám prezradím aj to, čo by ste sa dočítali aj na obálke knihy: na lodi Mao, ktorou letia tí z Heimdallu taký jeden týpek organizuje vzburu.

V tejto knihe sa v skratke deje to, že musia nejak v zdraví doletieť ku Kerenze, poraziť BeiTech, zachrániť svojich známych z Kerenzy a preletieť cez ten Magellan, k Jadru – čo je zjavne centrum spoločenského diania – aby mohli rozprávať svoj príbeh, o tom, že ich BeiTech nemilosrdne zavraždil a niekto by mal za to ísť do basy. Z toho vychádza aj názov: Illuminae: osvetliť, objasniť.

Čo vám budem vravieť, je tu veľa zvratov, akcie a srandovných vecí. Hlavné postavy už poznám ako svoje ponožky, takže to už je úplná pohoda, ale fascinujúce sú tu aj vedľajšie. Okrem iného sa dozvedáme, že ten analytik bol v skutočnosti zrejme Nik Malikov, čo mi aj sedí, pretože sa mi to už dlhšie zdalo: majú veľmi podobný spôsob reči. Ani SPIRO tu vôbec nesklamal, síce neskončil úplne podľa mojich predstáv a bolo to také smutno-dojemné. Ale skôr smutné. Mne je z toho stále smutno, keď si na to spomeniem...

Tento diel mi z nejakého dôvodu pripadal ešte viac bohatý na dobré hlášky, než ten predošlý, takže si dovolím nejaké spomenúť:

Bruno WAY: Pořád říkají, že všechno evakuujou

Steph PARKOVÁ: A ty tomu věříš? Po tom, co udělali?

Bruno WAY: vyloučený to není. Komu by sme si asi tak stěžovali na to, co provedli? SPS? ,,Dovolte, ale přišli k nám od BeiTechu a ubližovali mi, zrovna když sem protizákonně doloval hermium, ale oni porušili zákon ještě hůř, než my..."

...

Asha GRANTOVÁ: budu muset brzy končit, doručej mi sem ty mrtvoly

...

,,Jaký je to, být mrtvá, Kady?"

...

... Kvalita kamer v nemocnici je na ****. Audio zní jako nahrané na záchodě. Za takových podmínek nemůžu pracovat. Uáááá.

...

,,Musí tu na poradě být i děti?"
Kady Grantová zvedne hlavu a přimhouří oči. ,,Musíte tu být i vy?"

...

KAŽDÝ JE TAK BEZNADĚJNĚ,
TAK NÁDHERNĚ NAŽIVU.

...

Všechno, co jsem viDěl, A VŠECHNA MÍSTA, kDe JSEM BYL, ALE U TEBE JSEM Si pŘipaDal nejvíc jako DOMA."

Knihy, ktoré som prečítalaWhere stories live. Discover now