douglas adams: stopárov sprievodca galaxiou

101 11 16
                                    

Prečítala som prvú časť Stopárovho sprievodcu galaxiou, takže si nárokujem právo napísať o tom recenziu (síce to nie je bohviejaký nárok).

Ak som si dakedy myslela, že v literatúre si spisovateľ môže robiť čo chce ale v nejakých rozumných medziach, tu vidíme, že rozumné medze sú pre každého niekde inde. (To bol ale kompliment.)

Krátka verzia deja aby ste boli v obraze: Naša Zem bola zničená a nejakí traja idioti sa plavia vesmírom a popri tom si autor robí srandu zo zmyslu existencie.

Začať ale tým zlým: Napriek tomu, že ma to celkom bavilo (čo je veľký kompliment, keď to hovorím ja), miestami som bola taká že dosť stratená (čo je pocit, ktorý na knihách a filmoch neznášam), lebo autor má sklon začať úplne náhodne trepať o úplne hocičom, čo si zmyslí. Má na to samozrejme právo a ono z tých zamyslení zvyčajne niečo naozaj fascinujúce a dokonca vtipné vzíde, ale ten prvotný pocit, že: ,,Bože, prečo?", ten tam je. Je to ale jeho štýl a myslím, že nikto mu nemôže povedať, že to nemá robiť, keď sa jemu samému chce, tak čo.
Druhá - nič nedokáže brať vážne, mám taký pocit. Postavy zomierajú a on stále ide takým tým - že no a čo teraz? Teraz je práve tá chvíľa robiť si zo všetkého srandu! Na jednej strane je to aj dosť dobrý nápad ale čo sa týka toho, že by som aj ja tak začala písať, to zas nie. Akože môj drahý priateľ Bulgakov by mi také niečo nespravil, že by si robil srandu zo smrti hlavných postav. Ono je to na jednej strane vtipné, ale potom tá kniha nejak stráca vážnosť. Ja som za toto: robiť si srandu zo všetkého ale aspoň raz za celú knihu zobrať niečo vážne, tam kde to treba, lebo potom jednotlivé udalosti nemajú až takú váhu a človeku až tak na tom nezáleží, že ako sa to celé vyvŕbi. Na druhej strane je to však prístup veľmi sympatický, takže to autorovi môžeme odpustiť.

Tá prvá scéna je vážne dobrá a hlavne čo dobré z toho vyplynulo - môžem ju rozprávať na rodinných sešlostiach, tam sa to presne hodí na všeobecné pobavenie. Nechce sa mi to tu teraz opisovať, však si to prečítajte, ak vás to náhodou zaujíma.

A teraz dobré stránky!
1. Je to dosť vtipné. Mne sa celé dni v mysli premieta to s tým čajom. Akože, predstavte si, že vo vesmírnej lodi, niekde na konci sveta, keď vaša drahocenná planéta Zem je celá v troskách a vy ste niekde úplne od veci, čo budete asi tak riešiť, čo vás bude najviac trápiť, aká otázka? No, predsa: ,,Kde je čaj?" (Typický Angličan...)

2. Toto je síce zlá stránka - neviem, či to len mne sa zdá, ale nie sú tam skoro žiadne opisy. Alebo možno sú ale nie až také aké by som ja chcela. (Pre porovnanie - v Zaklínačovi, neviem, čo ten autor robí ale po prečítaní jeho kapitol som mala pocit, že mám v sebe nejaké drogy, skoro halucinácie som z toho dostala. Tam keď bola rieka, tak tam nebola len rieka na stránkach knihy ale aj v mojom srdci! A raz som po jednej konverzácii mala pocit, že počujem hudbu. Tomu sa hovorí kniha!) Ale zase, dá sa pochopiť, že ak to autor nepovažoval za dôležité, tak sa na to radšej vykašľal - správne, správne...

Neviem, čo ešte múdre by som tu popísala. Jednoducho ma to baví, tak čo ešte by človek chcel. Keď sa mi bude chcieť, po prečítaní toho zvyšku sem ešte niečo doplním.

Hlášky:

Jeden z hlavných problémov v jej živote so Zafodom vznikal vo chvíľach, keď sa pokúšala odhadnúť, kedy predstiera, že je hlúpy, pretože sa mu nechce obťažovať s myslením a chce, aby to niekto spravil namiesto neho, kedy predstiera, že je neskutočne hlúpy, aby zakryl skutočnosť, že vlastne celkom nerozumie, čo sa deje, a kedy je jednoducho hlúpy aj bez predstierania.

...

,,Ak by sa tu objavilo niečo, čo je dôležitejšie ako moje ego, treba to okamžite chytiť a zastreliť."

...

,,O sekundu by už boli mŕtvi."
,,Vidíš? Keby si si dala tú námahu a trocha o probléme porozmýšľala, zmizol by sám."

...

Ani by ste neverili, aký kurevsky veľký ten vesmír vlastne je. Jasné, dolu do drogérie je to iste ďaleko, ale v porovnaní s vesmírom to nestojí za reč.

...

A ešte na záver, dlho som sa tej knihe vyhýbala, pretože som si myslela, že je to nejaká riadne trápna populárno-náučná kniha o vesmíre alebo čo. Na moju obranu azda len dodať, že sa to tak nejak aj volá a nikto mi nepovedal, že je to aj o niečom.

Knihy, ktoré som prečítalaWhere stories live. Discover now