sarah j. maas: koruna z temnoty

107 10 0
                                    

Začať by som mala asi tým, prečo je tento diel môj najobľúbenejší. Totiž, práve tu sa udeje niekoľko najlepších zvratov a veci sa konečne začnú dosť vyostrovať. Menej milostných pletiek. Viac strachu, zdesenia, krvi a bojov na život a na smrť.

Ako reálne, teraz som prelistovala tú knihu a tu je čo strana, to nejaké šokantné odhalenie, nejaké stretko temných síl, nejaká super zaujímavá scéna...

Ale predtým, než začneme, tá obálka... Pamätám si, že kedysi sa mi tá obálka tak páčila, že som ju dokonca kreslila, lenže namiesto Celaeny to mala byť postava z mojej knihy (Ancande Daraen). A aj teraz, keď na ňu pozerám... podľa mňa, to je jedna z najkrajších obálok na knihu, aké som kedy videla. Síce moja spolužiačka to okomentovala, že: ,,Mne sa nepáčia kreslené obaly na knihy, tebe snáď hej?" Podľa mňa je to úplne úžasné a dosť bolo úvodu.

Keďže mi vonkoncom nenapadá nič iné, poďme na dej: V minulej časti Celaena (už som to chcela napísať Calaena) skoro zomrela, keďže sa proti nej spolčili všetci jej naňhorší nepriatelia a veľa jej teda k prehre nechýbalo. To jej však nezabránilo nakoniec predsa len vyhrať a teraz je kráľova osobná vrahyňa, čo v praxi znamená, že sa vkráda po nociach ľuďom do spální, vraždí ich tam a ich hlavu a pečatný prsteň potom donesie kráľovi ako dôkaz, že sa nefláka niekde úplne inde - síce to je v skutočnosti presne to, čo robí.  Nahemia (jej najlepšia kamoška) z minulého dielu sa na ňu ale napriek tomu nejak urazí, keďže sa jej veľmi nepáči toto Celaenino ,,zamestnanie", ale potom samozrejme vyplynie na povrch, že veľmi etická a morálna vrahyňa Celaena v skutočnosti nikoho nezabila, ale našla nejaké iné dokaličené telo, ktoré sa nápadne ponášalo na jej obeť a to kráľovi doniesla. Po tomto zistení sú už zas kamošky ako predtým.

Lenže, samozrejme, dejú sa tu aj iné závratné okolnosti... Ak si to správne pamätám, tak v minulej knihe to bol Dorian, tak teraz sa Celaena presúša skôr okolo Chaola, čo mne prišlo ako lepšia kombinácia, okrem toho sú tam také tie bežné veci akože: ona má niekoho zabiť, ale v skutočnosti ju sa snaží niekto zabiť... V skratke, udalosti spred asi dvoch rokov sa začínajú stávať zas aktuálnymi, pretože Celaenu zas otrávia tým istým jedom, ako v tú osudnú noc, keď ju uväznili a zabili toho jej predošlého frajera, potom na kráľovský dvor zavíta čarodejnica - baba Žltonohá, ktorú poznáme z ďalších častí (no, ozaj, síce to tam bolo napísané, ale komu mohlo vtedy docvaknúť, čo budú tie čarodejnice zač?).

A teraz raj spojlerov, pre tých, ktorí to (ako ja) už čítali dávno a chcú si to len pripomenúť: je tam boj s tou čarodejnicou. Doteraz nechápem, akože Celaena prežila, však hentá stará striga ju mala už dávno zabiť, ale však dobre. Celé to sprisahanie voči Celaene vyvrcholí tým, že zabijú Nahemiu. Celaena jej tam potom spieva na hrobe, s Chaolom sa už nebaví, pretože jeho z toho nejak nepriamo obviňuje, potom sa ju snaží vyvolať späť zo sveta mŕtvych, začo jej mŕtva Nahemia riadne vynadá, niečo sa ich tam ešte pokúša zabiť (už som zabudla čo) a vyústi to do toho, že sa Cel premení na férku a to ,,niečo" s prehľadom zabije a ešte aj ohromí Chaola, čo zjavne nie je také ťažké. Tak ale zas, kto by nebol ohromený, kebyže sa jeho najlepší kamoš premení na príslušníka starobylej a mocnej rasy? No, neviem, asi aj ja by som sa rovnako tvárila. A potom to odhalenie na konci, to už ani nevravím... To teda je čosi také, čo vám ešte aj v poslednej vete vyrazí dych.

Hneď tá kniha začne byť o niečom úplne inom.

Ale musím povedať, že mne sa najviac páčila tá časť, keď boli v knižnici a niečo ich tam chcelo zabiť, to bolo fakt super. (Asi najlepšia vec na tejto sérii. To som si fakt užila.)

Keď som to ešte dávno čítala, tak sme si s kamoškami preposielali také tie najlepšie strany a odseky, kde sa niečo zaujímavé dialo, ale teraz som tam už skoro nič zaujímavé nenašla a sotva niečo, čo by sa dalo nazvať dobrou hláškou, tak aspoň toto:

,,Stačilo! Nepriateľov máme viac než dosť. Čakajú nás aj horší."
Celaena sa k nemu otočila, v zakrvavenej tvári jej planuli lačné oči. ,,Nie, nečakajú," opravila ho. ,,Ja som práve dorazila."

Knihy, ktoré som prečítalaWhere stories live. Discover now