jonas karlsson: místnost

82 7 3
                                    

Túto knihu som mala v knižnici už vyše roka a vyše roka som sa jej úspešne vyhýbala.
Až do istého okamihu, kedy som sa už veľmi nudila a tak som ju shmatla, že čo najhoršie sa môže stať...

A našla som jednu z najlepších kníh aké som kedy v živote videla.

O čo v tejto (dosť krátkej) poviedke ide?

Istý zamestnanec úradu - Björn - nájde v budove tajnú miestnosť. Najprv tam zablúdi len tak náhodou, kým hľadá papier do tlačiarne, keďže by bolo pod jeho úroveň vysoko ambiciózneho človeka, aby sa niekoho opýtal, kde tam ten papier skladujú a keďže je nový, chce tam hneď na všetkých zapôsobiť. Jeho charakter je asi tá najzaujímavejšia vec na tom celom. Je to totiž otrasný perfekcionista. Keby som ho stretla v realite, liezol by mi na nervy, ale takto v knihe... Bol celkom sympatický, tým, aký bol čudný, ak to mám tak vyjadriť.
Najprv mu liezol na nervy jeho kolega, ktorý mal hrozný strašný zvyk neodkladať si dokumenty zo stola, až ich tam pribúdalo a pretekali na Björnovu polovicu. Keď sa k nej blížili presne o centimeter, náš rozprávač už mal toho dosť, to sa jednoducho strpieť nedalo a zavolal si kolegu na súkromný rozhovor. Chyba bola však, že ho zatiahol do Miestnosti, ktorá - ako sa postupne dozvedáme - existuje len v Björnovej hlave.

Áno. Vtipné je na tom to, že čitateľovi to tak nejak dopáli, kým rozprávač celý čas nechápe o čo ide. A zčasti to úplne nechápu ani ostatní zamestnanci.
(Mimochodom, pre ostatných tam on vždy keď ,,vôjde do Miestnosti" len tak stojí pred stenou a vôbec sa nehýbe, ba dokonca mu raz zvonil mobil a ani ten nezdvihol, kým pre neho je to úplne luxusná kancelária, oveľa lepšia ako ten stôl v spoločnom priestranstve.)

Z tohto vznikajú kadejaké vtipné situácie (a aj kvôli jeho osobnosti). Človek je celý čas v napätí, že kedy sa to už vyostrí a ono sa to vyostruje, vyostruje až kým...

Až kým nedôjde k záveru, ktorý bol fakt dobrý. Naozaj dobrý.

Dočítala som to v škole počas biológie a chystám sa čítať aj Faktúru (čo je vraj presne taká istá kniha ako toto) takže by ma to nemalo sklamať. (Mimochodom, faktúra je zase o tom, že nejakému týpkovi príde faktúra za jeho život. A čo on urobí? No predsa napíše reklamáciu, že jeho život predsa nestojí za nič, prečo by zaňho mal platiť. A ešte lepšie - oni mu späť pošlú ešte väčšiu faktúru, kde mu všetky jeho nešťastia, ktoré v reklamácii spomínal ešte spoplatnia - zrejme sa je na čo tešiť.)

Nejaké špeciality z tohto diela:
1. Znova som otvorila tú knihu ale prišla som na to, že nemám čo sem napísať, ak by som to rovno nechcela prepísať celé. Jednoducho ma už nič tak dlho nebavilo ako toto.

Knihy, ktoré som prečítalaWhere stories live. Discover now