2. den ráno+dopoledne

11 2 0
                                    


Nesnáším ten zvuk. Budíček a nadšené orgy, kteří nás budí s úsměvem na rtech. Chci spát! "Vstávejte vojíni, rozcvička za pět minut!" Mám pocit, že dřív nebo pozdějc někoho zabiju. 

Nevím jak jsem se dostala ven, ale moje svaly mě totálně neposlouchají, cítím se hrozně zesláble. Nesnáším ráno. Na snídani jsem seděla vedle nějakých lidí, jejihž jména jsem si ještě nezapamatovala, na mojí obranu, ještě jsem se s nimi nebavila. 

Když orgové říkali anotace ke svým přednáškám, tak jsem si (zase) nebyla schopná vybrat. Jeden z organizátorů řekl, že kdyby byl znovu na soustředku jako účastník, tak by si vybral něco co dál nebude studovat, protože by si chtěl rozšířit obzory. Na jednu stranu to dává smysl, ale na druhou stranu tu máme čínské děti, které sice nemají záběr do více oblastí, ale jsou úspěšné (některé z nich). 

Šla jsem na přednášku z matematiky, všichni říkali, že pokud někdo neumí derivovat a integrovat, tak že tam má jít. Na té přednášce nám nejdřív jeden org vysvětlil co je to derivace a pak nám řekl nějaké vzorečky. Všechno by šlo hladce, až na to že těch vzorečků je nějak moc. Neumím si představit, že bych se to všechno naučila. Ale s tahákem je to snadné to spočítat, teda alespoň většinu věcí co nám na přednášce zadali. Po pauze pár lidí odešlo a pár lidí zůstalo. Druhá přednáška měla být o integrálech což má být něco podobného a zároveň reverzního k derivacím. 

Na druhé přednášce se objevil Jáchym a já jsem si uvědomila, že mám u sebe ještě jeho mikinu. Přednáška začíná za dvě minuty, mohla bych pro ní skočit nahoru a přinést jí, ale nebude to trapný? "Hej tady máš mikinu, cos mi včera půjčil. Už jí nechci a jediné o co se snažím je vrátit ti jí." Na druhou stranu když jí budu mít dlouho u sebe tak to bude taky trapný, protože to bude vypadat jakože mu jí nechci vrátit. I když upřímně? Jaká holka by chtěla vracet klukovi mikinu? I když si nejsem jistá co od toho očekávám, vracíme mikiny jenom proto, že si nechceme přiznat že je vlastně chceme. 

Při mém přemýšlení o mikině, jsem si nevšimla že přenáška už začala. Integrál vypadá daleko více použitelně, i když obecně moc nevím k čemu se to používá. Ano říkají nám tu příklady, jako pro výpočet nějakých fyzikálních veličin, ale přece si někdo (Lagrange a Newton) nevymyslel novou matematickou operaci jen pro to, aby uměl spočítat rychlost. 

Pro výpočet integrálu je zde také hodně vzorečků a jsou přesně opačně než u derivací, takže se to krásně plete. Na konci přednášky, jsem si nebyla jistá už vůbec ničím. 

Při obědě jsem na nikoho neměla náladu. Všichni se tu tváří jako by derivace a integrály byly lehké a důležité jako sčítání a odčítání, ale mě to připadá jako hodně učení a na to tu není prostor, mám pocit, že tu obecně není prostor. V tom si vedle mě sedl Jáchym. "Tak co jaký byly integrály? Na přednášku o nich chodím snad každý sosutředko a je to lepší, ale na konci v tom mám vždycky zmatek."Řekne s úsměvem. Samozřejmně že to říká s úsměvem na rtech, vždyť je to hezký a bezstarostný kluk. "Mám tvojí mikinu." Vysoukám ze sebe a následně zrudnu. Protože jsem to prostě já. "No tak až jí nebudeš potřebovat, tak mi jí můžeš vrátit." 

"Úklidová služba .. Kdo má mít na starosti nádobí?" Zakřičí někdo z orgů. "Safra, já jsem na to zapomněla." A tak se zvednu a jdu do kuchyně, podruhé a naposledy, abych to měla za sebou. 

V kuchyni na mě čeká Martin a ještě někdo, kdo má  v rukou kytaru. Je hezké slyšet někoho hrát na kytaru. Ten kluk se jí chystal odložit, ale já jsem ho přesvědčila aby si jí nechal a hrál dál. A tak jsme strávili umývání s písničkami a v tichosti, což se mi hodilo, protože jsem neměla moc náladu na Martina a jeho divný humor či co. 

Snad již další comeback potřebovat nebudu. Neb doufám že teď mě nic nevyruší. 

Mějte se krásně a díky že to čtete <3



Pro svůj sen udělám všeWhere stories live. Discover now