[44]...koruyucu inanç...

1K 82 6
                                    

🍀Risale-i Nur Külliyatı, 2.inci Lema

Hureyrenin saate bakıp teravih namazını kılmamız gerektiğini söylemesiyle geriye kalan okumamızı sonraki geceye erteledik. Sonraki gün benim de intörn doktorla görüşmem olacaktı.

(...)

Ramazanı yarılamıştık ve Hureyre oruça niyet ettikten birkaç saat sonra işe gitmiş bende doktor için hazırlanıp yola çıkmıştım. Oraya ulaştığımda son olaylarda teşhisi konulan şeylerin evrakını verip bekleme odasında oturup sabr etmekle yetindim. Oturduktan sonra Risale-i Nur Aplikasyonunu açarak Hureyreden bağımsız bir bölümü okumaya koyuldum.

Bu bölümü Risale-i Nur Külliyatıyla ilk tanıştığım zamanlarda okumuştum, subhanallah ne kadar da hayran bırakan ve öğretici bir bölümdü benim için. Allah Azze ve Celle Bediuzzaman Said Nursi den razı olsun.

🌸ﺑِﺴْﻢِ ﺍﻟَﻠّﻪِ ﺍﻟﺮَّﺣْﻤَﻦِ ﺍﻟﺮّﺣِﻴﻢِ ٭ ﺍَﻟﻠّٰﻪُ ﻟﺎَ ﺍِﻟﻪَ ﺍِﻟﺎَّ ﻫُﻮَ ﺍْﻟﺤَﻰُّ ﺍﻟْﻘَﻴُّﻮﻡُ ٭ ﺍِﻥَّ ﺍِﻥَّ ﺍﻟﺪِّﻳﻦَ ﻋِﻨْﺪَ ﺍﻟﻠّٰﻪِ ﺍْﻟﺎِﺳْﻠﺎَﻡُ🌸

🌸Allah Teâlâ ki, Ondan başka hiçbir ilâh yoktur. Hayy Odur (Hayatı ezelî ve ebedî olan ve bütün varlıklara hayat veren Odur). Kayyum Odur (Bizzat kâim olan Odur. Varlığı sonsuza kadar devam eder, bütün varlıklar Onunla ayakta durur ve varlıkları Onunla devam eder)🌸
🍀Bakara Sûresi, 2:255🍀

🌸Şüphesiz ki Allah katında makbul olan din İslâm dinidir.🌸
🍀Âl-i İmran Sûresi, 3:19🍀

Şu dünya ve dünya içindeki ruh-u insanî ve insanda dinin mahiyet ve kıymetlerini ve eğer din-i hak olmazsa dünya bir zindan olması ve dinsiz insan, en bedbaht mahluk olduğunu ve şu âlemin tılsımını açan, ruh-u beşerîyi zulümattan kurtaran

ﻳَﺎ ﺍَﻟﻠّٰﻪُ

ve

ﻟﺎَ ﺍِﻟٰﻪَ ﺍِﻟﺎَّ ﺍﻟﻠّٰﻪُ

olduğunu anlamak istersen şu temsilî hikâyeciğe bak, dinle:

Ve artık bunun üzerine okuduğum misaller beni derin bir dünyanın dertli insanlarının yanına taşıdı ve nazikce bırakıverdi. Bu hikayenin derinliği, miş gibi yapan sözde ilim insanlarının yaptığı üstün koru açıklamadan daha evlâ olduğundan emindim. Bu islamın açıklaması olmalıydı, ancak Allah böyle kusursuz bir sistem var edebilirdi.

Eski zamanda iki kardeş, uzun bir seyahate beraber gidiyorlar. Gitgide tâ yol ikileşti. O iki yol başında ciddi bir adamı gördüler. Ondan sordular: "Hangi yol iyidir?" O dahi onlara dedi ki: "Sağ yolda kanun ve nizama tebaiyet mecburiyeti vardır. Fakat o külfet içinde bir emniyet ve saadet vardır. Sol yolda ise serbestiyet ve hürriyet vardır. Fakat o serbestiyet içinde bir tehlike ve şakavet vardır. Şimdi intihabdaki ihtiyar sizdedir."

Bunu dinledikten sonra güzel huylu kardeş sağ yola ﺗَﻮَﻛَّﻠْﺖُ ﻋَﻠَﻰ ﺍﻟﻠّٰﻪِ (Tevekke'ltü al'Allah) deyip gitti ve nizam ve intizama tebaiyeti kabul etti. Ahlâksız ve serseri olan diğer kardeş, sırf serbestlik için sol yolu tercih etti. Zahiren hafif, manen ağır vaziyette giden bu adamı hayalen takip ediyoruz:

Ahiret eşim ol...(Bitti - Düzenleniyor)Where stories live. Discover now