57. Kada se ponovo budemo sreli....

588 57 1
                                    

Nekom ko je nekada bio na istom mestu nije teško pronaći kamen koji otvara tajni prolaz što vodi do skrovišta. Sve je, zapravo, pojednostavljeno kada ugasiš emocije i misliš glavom koji to beše naredni korak treba da napraviš i ne pogrešiš. Murat je isprve rukom dotakao kamen koji se bojom razlikovao od ostalih. Nije bio tako upadljiv među svim tim sivilom pred njima ali on je uočio nešto što drugi nisu gledajući u stenu pred sobom. Pritisnuo je svom snagom kamen koji se savršeno uklopio u zid. Nije gledao u druge. Nije imao vremena da objašnjava i laže da je sve stvar logike kada to nije istina. Lisa, koncentrisana na stenu koja samo što se nije otvorila, nije se dosetila da upita Murata kako je lako pronašao pravi kamen. Htela je da što pre uđe unutra. Adrenalin joj je brujao u venama kao nikada do sada. Ruke su joj drhtale od uzbuđenja kao i srce. Zid koji se polako odvajao od ostatka imao je pravougli oblik. Lisa je prstima kucnula po plastičnoj steni shvativši da to nije pravi kamen. Sve oko njih jeste priroda napravila, ali ne i ova vrata koja je muškarac napravio specijalno za lakši ulazak i dovođenje žrtava u pećinu ne ostavljajući tragove. Vodopad bi sprao sve tragove s njega krijući to mesto, krv i duše koje je odneo. Neobično za sve, topli vazduh je ošamario četiri detektiva koji su kročili kroz taman hodnik beskonačnih stepenica koje su vodile nadole. Sve četvoro upalili su baterijske lampe i uperili ih pred sobom. Lisa je uočila iste lasere pokreta iznad i pored njihovih nogu kao i na početku pećine ali nije htela da skreće pažnju na to. Murat je bio stabilan i sabran kao i ona, ali druga dva inspektora ispoljavali su strah napolje i veoma vidljivo. Nije mogla da polaže život na njih. Oni bi prvi pobegli, znala je to. Srce joj se popelo u grlo kada se začuo silan prasak ispod njih koji je digao ogromnu prašinu i uprljao vazduh do kog su jedva dolazili. Postajalo je sve više vruće kako su se spuštali dole. Lisa je naredila da stave ruke preko usta i nosa. Možda to što je podiglo oko njih nije bila samo prašina. Skoro da su stigli do dna. Stepenište je stvarno bilo beskrajno. Sada je bilo jasno zašto nisu mogli nigde da uhvate signal na ovom mestu. Bilo je nemoguće da se bilo šta pronađe kada je sve muškarac kontrolisao budući metrima ispod njih. Lisa se udarila o metalna vrata što su se našla pred njom. U njena leđa udario je Murat te se odmakao. Bez nagoveštaja stala ne videvši ispred sebe. To je to. Na kraju stepenica nalazila su se ta vrata. Odavde je trčala kao luda pre četrnaest godina, jelda?
Zapitala se na šta je sve sposoban čovek kada je u velikoj opasnosti. Zaboravila je taj osećaj kako je to kada ti život visi na litici. Bila je znatiželjna da ponovo sazna a isto toliko nije želela da traumu detinjstva oseti na svojoj koži ponovo. Uhvatila se za nestabilnu kvaku koja samo što ne otpadne, te ju je blago pritisnula nadajući se da će otvoriti vrata. Ponovo je nastala promena klime. Ne samo hladan vazduh, već je mraz dolazio iza poluotvorenih rđavih vrata što ne mogu do kraja da se rašire. Lisa se lako provukla jer je bila najmanja. Muškarcima je to teže palo. Našla se na granici između dva koridora koja su se prostirala na dve strane. Pogledala je u oba, tamna, odakle je čak i ispred nje kapala nekakva tečnost koja nije imala miris.
,,Ovo znači da treba da se podelimo." Pogledala je u dva inspektora koji su oklevali. Uperila je prst u jednog. ,,Ti ćeš ići sa mnom."
,,Lisa. Dogovorili smo se da ćemo biti jedno uz drugo." Pobunio se Murat. Mesto je bilo jezivo. Taj čovek je bio psihotični manijak koji siluje i ubija ženske osobe. Nije imao hrabrosti da je pusti samu s detektivom koji bi nju izložio opasnosti umesto sebe.
,,Moramo tako, Murate. Ako ne krenemo na različite strane ova dvojica će se na kraju vratiti tuda odakle smo počeli." Rekla je naglas istinu zbog koje su se muškarci postideli. Murat ju je uhvatio za ruku i udaljio je od ostalih.
,,Lisa." Rekao je tiho.
,,Biće sve u redu. Nećemo pronaći ništa ako se ne podelimo. Verujem da je pojačanje za petama."
,,Možda jeste za petama ali ne znamo na šta je sve sposoban taj muškarac sada."
Lisa je progutala knedlu i izvukla ruku iz Muratove.
,,Trebaju nam rezultati."
,,On te neće zaštiti."
,,Ja ću sebe zaštiti. Moći ću. Ne potcenjuj me."
,,To nije tako." Murat je duboko udahnuo. ,,Ne govorim sve zbog toga. Lisa..."
,,Reći ćeš mi kada se budemo ponovo sreli." Podarila mu je osmeh. ,,Čuvaj se, Murate."

Crna sećanja (Završena)Where stories live. Discover now