47. Zasluge

577 53 1
                                    

Prvu kameru koju je Lisa pronašla nije bila jedina, kao što je i sama mislila, koja je zakačena za drvo. Volonterima je dodeljen posao pronalaženja ostalih kamera i u tome su uspešno prošli. Pronađeno je čak petnaest kamera na različitim lokacijama. Sve su bile bežične. Taj čovek je stvarno pametan, pomislila je Lisa. Odnekud je posmatrao sve njih. Za jedan dan su uradili posao koji je nadoknadio sve izgubljene dane uzalud. Uveče su se svi skupili oko vatre proslavljajući pomak u istrazi od koje su svi polako počeli da dižu ruke. Za dva dana će otkriti da li je neki DNK pronađen na postavljenim kamerama koje su poslate u laboratoriju nazad u Beograd, i utvrditi da li se poklapa s nekim iz baze podataka. Lisa je odbila da pije bilo šta gazirano te se odlučila da uzme samo vodu. Razmišljala je o šumi, o mestu gde je bila i pronašla kameru. Tim istim stazama je koračao i on. Na istom mestu gde je stajala ona, stajao je i on gledajući u istu kameru koju je bio postavio. Lisa se ježila i gadila na samu pomisao o njemu. Nije joj bilo svejedno to što je stajala na istom mestu gde i njen silovatelj. Stegla je vilicu kada su joj oči zasuzile. Plakalo joj se i vrištalo. Šta će zapravo raditi kada ga bude videla? Hoće li pucati u njega? Nije mogla da ne misli o tome. Interesovala ju je budućnost. Gde će se tačno sresti njene zelene drske i njegove plave hladne oči?
Njene misli prekinula je nečija ruka koja ju je beše dotakla po nozi. Podigla je glavu.
,,Svaka čast, ne znam šta da ti kažem osim toga." Rekao je Murat pruživši joj flašicu s vodom. Video je da celo veče samo pije vodu izbegavajući sokove i bezalkoholno pivo. ,,Ali stvarno, svaka čast. To je veliki pomak za sve nas."
,,Hvala." Rekla je ravnodušno i prihvatila da uzme flašicu. Sklonila je pogled s njega na vatru. I dalje je bila ljuta na Murata jer ju je otvoreno ispalio pred Pavlom i Majom odlučivši se da ide s njom. Slušala je njegove reči. Znala je da mu je krivo što nije pošao s njom jer da jeste, on bi bio taj koga bi takođe hvalili i preuzeo bi zasluge na sebe, kao što to uvek radi. Iako ne radi to već skoro dva meseca Lisa nije sumnjala da bi sada iskoristio priliku. Dva meseca mu se ništa nije nametalo, zato nije imao šta da joj uzme. Dok je Pavle Radenković sve prepisao Lisi i rekao onako kako je bilo. Murat to ne bi uradio. Opustila je mišiće na licu shvativši da izgleda previše napeto i ljuto.
,,Mislim da ćemo uskoro dovesti slučaj do kraja. Ne napredujemo tako loše." Shvativši da Lisa ništa više neće reći posle zahvalnosti Murat je odlučio da nastavi umesto nje. ,,Mislim da ćemo još mesec ili dva provesti u mračnim mislima zaokupirani svim ovim, a onda..." Lisa ga je presekla pogledom.
,,A onda šta?" Grubo je upitala.
,,A onda će doći Nova godina. Misliš li da ćemo završiti do tada?"
,,Ne znam. Ne mogu da predvidim." Ustala je i podigla flašicu s vodom. ,,Hvala za ovo. Laku noć."
,,Nema na čemu." Odgovorio je tiho kada je već ušla u šator. ,,Laku noć i tebi."

Crna sećanja (Završena)Where stories live. Discover now