33. Razumevanje

628 60 2
                                    

Lisa je porumenela skinuvši pojas za spasavanje. Nije ni primetila da ga nosi sve vreme. Osvrnula se oko sebe. Bila je jedina koja je ostala u njemu. Ispravila se i zagledala u visokog muškarca koji je išao prema njima. Primetila je da je plavokos i da je srednje građe. Mora da ima oko trideset godina, pomislila je ona. Muškarčevo ozbiljno lice je odjednom smekšalo kada joj je pružio ruku i nasmejao se, dok je u drugoj ruci držao legitimaciju. ,,Viši inspektor Pavle Radenković. Ti mora da si Lisa Nagulov."
Lisa je potvrdno klimnula glavom i stegla mu ruku. ,,Tako je. Ja vodim ovaj slučaj."
Murat se osetio izostavljeno. Muškarac koji se prvi put pojavio pred njima nijednom nije pogledao u njega. Sve vreme je gledao u Lisu, s raširenim očima punim divljenja. Odmerio ju je dok im je prilazio, primetio je Murat. Da bi dao nagoveštaj da se i on tu nalazi zakašljao se te su i Lisa i Pavle Radenković pogledali u njega. Murat se predstavio i stegao inspektoru jako ruku, dajući mu do znanja da je on tu mnogo duže od njega.
,,Kako to da vas prvi put vidim?" Upitala je Lisa Pavleta ne bi li prekinula neprijatnu atmosferu između Murata i njega.
,,Ja vodim slučaj Sandre Božić, detektivka Aida Lazić je kontaktirala sa mnom. I mene zanima rešenje ove zavrzlame te mislim da bi vam svaka pomoć dobro došla."
,,Da. Stvarno je tako. Drago mi je što ste ovde."
,,Pavle. Zovi me po imenu. Kolege smo, mislim da bi nam odmah prelazak na "ti" bilo lagodnije."
Lisa je skupila usne i klimnula. Murat je primetio da joj je muškarac spustio ruku na rame. Lisa se nije opirala. Štaviše, bila je prijatna i stekla novo poznanstvo na lep način. Muratu se stegla vilica.
,,Pa, moram da namestim svoj kamp, ali svakako ću biti tu. Ukoliko bude nekih problema ili ti bude potrebna neka pomoć slobodno mi se obrati." Rekao je ljubazno Pavle.
,,Hval..." Lisinu rečenicu prekinuo je Murat koji se ubacio u razgovor. ,,Verujem da neće biti problema jer sam ja tu."
Pavle je klimnuo glavom na to te je polako, kako je i došao, tako i otišao odande.
Sitna kiša počela je da pada sve jače. Svi u timu, dogovorili su se da počnu s istragom malo kasnije kada bude stala jer se nevreme polako najavljivalo. Svi su se sakrili u šatorima, uključujući i Murata i Lisu.
,,Da li imaš devojku?" Upitala je Lisa. Murat je očekivao svakakva pitanja ali samo ne ovo, i to ne od nje.
,,Šta ti misliš? Sigurno ne bih flertovao sa volonterkama da sam zauzet."
,,Muško si, verujem da bi svejedno flertovao." Odbrusila je Lisa. On se nasmejao i seo bliže koleginici.
,,Ko je tebe povredio da bi mislila takvo nešto? Diskriminišeš muški rod."
,,Mora da su to posledice od bivšeg dečka i prošle veze."
Nekada, bilo joj je bolno o tome da govori, jer mislila je da će da se uda za tog čoveka i biti s njim do kraja života. Sada lako govori o njegovoj prevari i o tome šta je pretrpela. Preživela je ona i gore stvari-to je često govorila sebi.
,,Prevario te je?" Pretpostavio je Murat.
,,Kako znaš?"
,,Po načinu na koji si rekla. I dalje vidim u tebi nesigurnost i da se zaustavljaš uvek kada te ponesu emocije prema nekom muškarcu."
,,Koliko si devojaka imao? Čini mi se da razumeš mnogo dobro žene."
,,Imam dve sestre. Jednu stariju i jednu mlađu. A što se tiče devojaka, imao sam ih dosta."
Lisa se nasmejala. ,,Sada me to ni ne čudi. Mora da je istina ono što govore. Da ljudi koji imaju sestre bolje razumeju žene."
Murat je iz šale prevrnuo očima.
,,Da, da, jer godinama slušam o slomljenim srcima i bolovima u trbuhu zbog menstruacije. Nećeš mi verovati ali se razumem i u ulošcima, toliko o tome."
Lisa se gromoglasno nasmejala. Nije očekivala takvo nešto od svog kolege koji je za nju najegocentričnija osoba koja postoji. Radovalo ju je to što je saznala nešto više o njemu. Sada su kvitovi jer nije on jedini koja zna više o njoj.
,,Vi mora da ste bliski. Uroš ne zna ništa o meni ni o ženama."
,,Ti to misliš. Ima samo devetnaest. Kada bude više izlazio mislim da će se više saosecati s njima."
Pogledi su im se ukrstili te su se oboje nasmejali. Lisi se više dopadao ovakav odnos nego onaj hladan između njih. Trebalo je da se upoznaju ranije, mnogo ranije, još u početku. Možda bi onda sve bilo drugačije, makar da su se tada slagali kao što to sada čine.
,,Što si me pitala za devojku?"
,,Onako. Zapitala sam se samo."
,,Priznaj, htela si da me odrukaš mojoj o tome da flertujem s drugima."
,,Tako je, pogodio si." Rekla je Lisa sarkastično i legla na vreću sa spavanje. Kiša je i dalje dobovala po šatoru, sve jače i jače. Ovu potragu će morati da odlože na par sati.
,,Da li ti imaš dečka?" Upitao je Murat posle nekog vremena.
,,Mislim da sam ti sve rekla kada sam pomenula bivšeg."
,,Pre koliko je to bilo?"
,,Tri godine. Zabavljali smo se na akademiji ali on je na kraju odustao od policije. Bila sam srecna što je tako ispalo na kraju. Bilo mi je lakše ne gledati ga više jer, videti ga svakodnevno kako izlazi sa mojom drugaricom, bilo je bolno. I da, pre nego što utvrdiš, prevario me je s jednom od mojih drugarica. Nismo bile mnogo bliske ali svejedno, oboje su bili u tom krugu prijatelja. Tada, pre tri godine, izgubila sam i prijateljicu i osobu koju sam volela."
,,Drago mi je zbog toga." Rekao je Murat. ,,Zato što se pored tebe nisu nalazili pravi ljudi. Nisi izgubila prijateljicu, izgubila si izdajnicu, a ni osobu koju si volela, jer izgleda da nikada nije bio u potpunosti tvoj ako te je prevario."
Lisino srce je ustuknulo. Nikada nije čula da muškarac može tako da govori i misli. Nikada je ničije reči nisu tako raznežile i istovremeno naterale da njeno srce neprestano preskače. A potom je shvatila otkud takva rečitost. Priustala je i približila mu se.
,,Sve ono što je bilo, da li si nekada flertovao i sa mnom?" Progutala je knedlu upitavši ga ozbiljno. On je izvio kraj usne i stegao pesnice.
,,Nisam. Bila bi upućena u to da sam ti se nekada udvarao."
Odjednom se ona našla na granici. Istovremeno joj je pao kamen sa srca i našao joj se novi teret na leđima. Treba li da bude uvređena zbog toga što je jedina kojoj ne laska ili da bude srećna jer ne spada u tu grupu koju on muva?
,,Žao mi je ako si nekad pomislila da ti se udvaram, nisam imao nameru da ostavim takav utisak. To bi bilo čudno. Viđamo se svakodnevno i kolege smo." Pojasnio je on. Lisa se odmakla od njega i spustila glavu na mali jastuk. ,,Nisam, opušteno. Laknulo mi je."
Duboko je udahnula i zatvorila oči slušajući kako pada kiša. To ju je smirivalo. Počela je da razmišlja o večeri koju će pripremiti Oliveru nakon useljenja u novi stan.

Crna sećanja (Završena)Waar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu