19. Sandra Božić

688 59 0
                                    

Umornih očiju Murat Stešević je i dalje tragao na ekranu kompjutera nestale žrtve koje nikada niko nije pronašao. Nije bilo nikog ko se izdvajao u poslednjih četrnaest godina osim tri devojke koje su ostale nepronađene, a nestale su na mestu odakle je sve počelo: Nikolina Jovanović, Iva Đunđerski i Ada Krek. Murat je zapisao njihova imena na papiru označivši ih velikim znakom uzvika. Sve tri imaju jedan zajednički motiv sa Mašom Ristić-nestale su kada su bili na odmoru na Tari, i sve su sličnog uzrasta. Kroz Lisino telo odjednom prođe neprijatna jeza koju dobija samo kada se priseća tog muškarca. Glas njenog kolege ju je povratio u stvarnost.
,,Nikolina Jovanović, devojčica od dvanaest godina, nestala je u maju 2009. godine na porodičnom odmoru. Tačnije, 16. 05. 2009. Njen nestanak primećen je tek kasnije (posle četrdeset minuta otkako su primetili da je ne čuju u svojoj blizini). Mislili su da se udaljila od njih sa sve ostalom decom. I dalje se vodi kao nestala." Čitao je Murat naglas ukratko šta je napisao na papiru. Lisa je klimnula glavom pomno ga slušajući te je on nastavio dalje.
,,Iva Đunđerski, devojčica od trinaest godina. Nestala je 16. 07. 2011. godine. Pobegla je iz apartmana koje su iznajmili njeni stari baba i deda koji su je po njenom nagovoru odveli tamo. Ukratko, rekla je njena baba da se desila mala prepirka između njih te je Iva pobegla u deset uveče. Mislili su da će se ubrzo vratiti. Mislili su da, ako se krije, ne želi da je pronađu. Počeli su da brinu već narednog jutra kada je i dalje nije bilo." Lisa ometena tako jadnom brigom babe i dede naglas je zahuktala i prekinula sagovornika. ,,Kako mogu da puste dete od trinaest godina da hoda samo po šumi? Jebote!" Naglo se podigla sa stolice i stavila ruke na bokove. ,,Strašno! Mislili su da će se vratiti! E pa, loše su mislili. Ne razumem! Prosto ne razumem, nikada nisam razumela, a niti ću razumeti takve roditelje ili bilo koga drugog ko nosi odgovornost!"
Murat je nastavio dalje sa čitanjem naglas ignorišući Lisine izlive besa. ,,Deda je umro nakon dva dana od nestanka unuke od brige i stresa te je sve što je izvučeno samo od njene babe, Mare Đunđerski."
Lisa je mahala rukama pokušavajući da se smiri te mu je klimnula glavom da nastavi dalje. Možda treća žrtva, mislila je, ima da ih dovede do pravog puta.
,,Ada Krek. Jedina razlika između njih je to što je ovo devojčica od četrnaest godina. Čudno, ali po opisu njenih roditelja rečeno je da je bila sama po sebi buntovna i da se nije bojala da istražuje novo i dolazi u dodir sa novim izazovima. Nestala je 16. 08. 2013. godine. Ne znam ko je sve ovo zapisivao i ko je uzimao intervju svim roditeljima i bliskim osobama, ali ovde odsustvuje briga. Mora da su ovo samo početni zapisi jer nastavka nema."
,,Još jedan motiv." Kazala je Lisa. ,,Sve tri su osnovna škola, tačnije, sve četiri." Zapravo pet, ukoliko nema još žrtava. ,,Pedofil je. A tu je i još jedan motiv-primetila sam da ubija poslednje žrtve šesnaestog datuma, ali meseci se ne poklapaju."
,,Sigurni smo da je muškarac?" Oštro ju je pogledao ne sklanjajući oči s nje. Graške znoja pojaviše se na Lisinom čelu. Da li ju je uhvatio nespremnu? Zašto je gleda tako čudno? Da li je posumnjao na nešto u vezi nje?
,,Da." Odgovorila je piskavim glasom. Htela je da zvuči odlučno no nije uspela u tome. ,,Sigurna sam da je muškarac. Posumnjao si sada u to?"
,,Nisam. Hteo sam da vidim da li i dalje misliš isto." Hladno je odgovorio i spustio papire. Lisa je, pukom srećom pogledala u ekran kompjutera te je ugledala nešto novo, sveže. Nešto što je učinilo da cela njena krv u telu proključa od uzbuđenja.
,,Sandra Božić. Nestala je pre pet meseci. Murate!" Stavila je ruke na sto i nagnula se pored njega približivši lice monitoru. ,,Isto mesto. Ali godine su različite. Ona nije osnovna škola. Srednja je! Ovo je neka promena s njegove strane. Pretraži nestale srednjoškolce. Izgleda da je taj muškarac promenio pravac delovanja."

Crna sećanja (Završena)Where stories live. Discover now