4. Novi slučaj

1.1K 93 7
                                    

Lisa je zaustavila automobil pored policijskih kola koja su nepravilno parkirana ispred hotela Zlatnik. Pokazala je legitimaciju dvojici policajca koji su naišli kada je prošla ispod žute postavljene trake. Narod se držao blizu, snimajući telefonima policajce i ljude koji su morali da budu evakuisani iz celokupnog hotela.
,,Brzo si stigla." Kazao je Murat umesto pozdrava. Stao je pored Lise prekrstivši ruke.
,,O čemu je reč?" Upita ona gledajući prema hotelu. Uplašena lica osoblja i pogotovo stranih turista su joj govorili da se desilo nešto sumanuto. Murat joj ništa nije objasnio kada ju je zvao i to ju je silno nerviralo.
,,Pronađeno je telo u hotelskoj sobi. Jedna iz sobarica je zatekla mrtvog muškarca na krevetu u trosobnoj sobi. Sam ju je iznajmio. Naizgled joj se učinilo samo da spava mrtav pijan jer je primećen svakodnevno u baru u prizemlju, ali kada je pokušala da ga probudi, ugledala je i krv na njegovoj plavoj košulji i posteljini. Neko mu je zabio nož u grudni koš."
Lisa je zaškiljila razmišljajući nad novim informacijama. ,,Koliko dana već boravi u hotelu?" Upitala je kolegu.
Murat je izvadio papir s beleškama i pružio Lisi. ,,Deset dana. Srbin je. Kako shvatam, imao je love da ostane u hotelu i da pije najskuplja pića u baru. Mislim da je otišao od kuće."
,,Otišao je od kuće i tek tako ga je neko ubio? Ne čini li ti se to čudno? Traži osoblju video zapise s kamera iz svakog ćoška hotela a ja ću da pronjuškam po njegovoj sobi čim forenzičari odu."
Murat joj klimne glavom te se zajedno uputiše u hotel. Razdvojili su se na stepenicama. Ne, pre svega treba da razgovara sa sobaricom koja je pronašla muškarca i da vidi šta može da izvuče iz nje. Mislim da je sve jednostavnije nego što se čini.
Brzo je došla do mlade sobarice koja je sedela u prizemlju hotela sama na kauču pijuckajući čaj. Gledala je zamišljeno u tačku na zidu i nervozno jednom rukom vrtela rub svoje haljine.
,,Dobro veče, detektivka Lisa Nagulov." Predstavila joj se Lisa pokazavši legitimaciju pre nego je sela pored nje na fotelju.
,,Veče." Pozdravila ju je tiho devojka odloživši šolju s čajem na stakleni sto. Ruke joj zadrhtaše čim joj se pogled sreo s Lisinim. ,,Već su me ispitali vaše kolege." Kaza devojka.
,,Odlično, samo što bih ja sada želela da čujem isto to takođe. U koliko sati si zatekla gospodina Ivanovića mrtvog u sobi?"
Sobarica duboko udahne pokušavajući da se sabere. ,,Nisam sigurna, oko pola deset."
Lisa klimne glavom upitno izvivši jednu obrvu. ,,Šta si radila u toliko sati kod muškarca u hotelskoj sobi? Proverila sam tvoju smenu, rekla bih da je trebalo da je završiš još u devet."
Devojka podigne ruke uvis mašući istima. ,,On me je pozvao. Zakazao je u njegovu sobu čaj i rekao isključivo da samo ja dostavim. Ali, onda, kada sam došla, ugledala sam..." Ostavila je da reči vise u vazduhu ispustivši suzu.
Lisa nije pokušavala da probudi empatiju prema devojci koja sedi pored nje. Takve scene glume mogla je odmah prepoznati. Ova devojka nije tugovala već strahovala.
,,Da li ste imali kakvu vezu s njim?"
,,Ne, nikako. Često sam ga viđala za deset dana i ugledala sam usamljenog i tužnog čoveka koji se teši alkoholom."
Zanimljivo.
,,U koliko sati je tražio da mu doneseš čaj?"
Devojka je okrenula glavu pokušavajući da se seti kada je poslednji put pričala s muškarcem. ,,Mislim da je to rekao oko sedam. Bilo je to tačno u ovom hodniku kada smo se umalo mimoišli ali me je zaustavio i rekao da pre odlaska donesem čaj kako bi lakše zaspao."
,,Zašto si rekla da si mislila da je mrtav pijan kada si došla u sobu?"
,,Jer je to bio koji čas pre njegovog ubistva."
Lisa je klimnula glavom i ustala. Odlučila je da više ne pritiska devojku za večeras već da to ostavi za naredni dan. Ionako se buni pri svakom pitanju a detektivka nije imala živce za nerviranje. Ugledala je da se inspektorka Aida Lazić uputila prema liftu te više nije imala razlog da ide gore. Zna da će njena dobra drugarica obaviti posao i da će ona kasnije biti obaveštena o tome.
Sačekala je Murata ispred hotela. Policija je uveliko oterala ljude sa ulica a turisti koji su gostovali u hotelu pokupili su stvari i zbrisali što je brže moguće. Okrenula se u migu kada joj je neko stavio ruku na rame.
,,Da li si pronašao nešto na kamerama?" Upitala je devojka kolegu koji je prošao pored nje.
,,Ništa. Sve o čemu je govorila ona sobarica se poklapa u priču. On je sve vreme pio i provodio vreme u sobi."
Lisa slegne ramenima i sedne na hladan kameni stepenik. ,,Ona meša priču."
,,Možda je do šoka?" Nagađao je Murat. Potom je odložio blokče i seo pored Lise.
,,Ne bih rekla. Da, ima strah, i to veliki, ali nisam nikako mogla da razumem njena osećanja. Da li si pokušao da pronađeš žrtvinu porodicu?"
,,Mislim da ćemo pronaći nešto u njegovom telefonu, ali sada se on vodi kao dokazni materijal."
,,Znači da ćemo saznati tek u stanici." Kazala je Lisa odlučno.
Dvoje detektiva su istovremeno ustali protegavši noge.
,,Zar ćeš provesti noć u stanici?" Upitao je Murat.
,,Da. Svuda mi je bolje nego kod kuće."

Crna sećanja (Završena)Dove le storie prendono vita. Scoprilo ora