Kar Krallığı

155 10 9
                                    

Kasım ayı gelmiş, tüm diyar (Sarranidler hariç) kışa girmişti. Rodok, Nord ve Veagir krallıkları sert bir kış geçirirken Svadya ve Kalradya devletleri sakin ama soğuk bir kış geçiriyordu. Çiftçiler kendilerini eve kapatmış, hayvancılıkla uğraşanlar ahırlarını sıkı sıkı kitlemişlerdi.

Tulga sarayının üstü açık salonu tamamen boşaltılarak kapıları kapatılmış, tüm eşyalar alt kattaki daha küçük olan salona taşınmıştı. Yafes odasında pencereleri kapalı bir şekilde, çalışma masasında Maliye vekili Muhasebeci Audrey Milencor 'un getirdiği belgeleri inceliyordu. Görünüşe göre devlet kâr ediyordu. Ancak çok cüzi bir miktar edilen kâr, yeni askerler yetiştirmek üzere tekrar Komiser Miles de Consuqror'a veriliyordu. Yafes'in canı sıkkındı çünkü Svadya tarafından gelen bir elçi tüm anlaşmaların feshedildiğini duyurmuştu. Zaten beklenen bir şeydi ancak en azından kış geçtikten sonra olmasını ummuştu. Üstelik Svadya elçilerinin Reyvadin'e gittiği haberini almıştı.

Odasında kışın o kapalı havasından bunalan Yafes kütüphaneye gitmeye karar vermişti. Odasından çıkarak döner merdivenleri inmiş ve kütüphaneye girmişti. Her zamanki gibi sadece yaşlı kütüphaneciden başka kimse yoktu. Kralı gören adam hemen ayağa kalkmış ve kralını selamlamıştı. Yafes ise rahat olmasını söyleyerek raflara göz gezdirmişti. Eski ve çürümeye yüz tutmuş onlarca kitaplara bakarken Kral Radon'un öncesini anlatan hiçbir tarih kitabı görememişti. Tekrar kütüphanecinin yanına gelerek:
-Burada kaç kitap aa isminizi sormayı unutmuşum. "demişti. Gerçekten de birkaç defa gelmesine rağmen adamın ismini hiç sormamıştı. Kütüphaneci önce biraz düşünmüş daha sonra:
-1526 kitap var majesteleri. Bu arada ismim de Libran efendim. "demişti. Yafes :
-Peki kaçı tarihle ilgili?" diye sormuştu. Libran :
-500 kadarı efendim." demişti. Yafes şüpheci bir şekilde:
-Peki niçin bu kadar kitap arasında 1163 yılından öncesini anlatan hiçbir kitap yok. Avrupa ve Asya tarihinin dahi bulunmasına rağmen diyarın kendi tarihi sadece "Kalradya Hikayeleri" kitabında var. O da adı üstünde hikaye."demişti. Kütüphaneci:
-Efendim Kral Radon'u biliyorsunuz Onun ölümünden sonra tahta geçen oğlu Banner'i de biliyorsunuz. Banner Kalradya'yı terk ettikten sonra Lord Magnus Zendar şehrini yağmalayıp 5000'i aşkın kitabı yok etti. Oda yetmedi 1164'ten öncesi Kalradya tarihini anlatan tüm kaynakları yok etti. "diyerek açıklamıştı.
-Ama neden? Neden böyle bir şey yapsın ki? Tarihin ona ne zararı var?" diyerek Libran'ı soru yağmuruna tutmuştu. Libran derin bir nefes alıp:
-Kehanet yüzünden." demişti. Yafes şaşırmıştı çünkü daha önce böyle bir kehanet duymamıştı. Sakince sandalyeye oturarak:
-Ne kehaneti. "diye sordu. Kütüphaneci :
-Babam eski Praven kütüphanecisiyken kitapları yakmadan önce bana okutmuştu. Esfadon'un kehanetine göre :diyarda barışı sadece iki kral sağlayacak. Biri yaşamı boyunca bunu sağlarken diğeri asırlarca geçerli olacak barışı sağlayacak ve bunun için tüm diyarın katılacağı bir savaş olacak. Zendar surlarının önünde." demişti. Yafes hayretler içinde dinlerken Libran :
-Lord Magnus ikinci kral kendisi olarak düşündü ve tüm ordularını toplayarak Zendar şehrinde büyük bir savaş başlattı. Ancak kendisinin kehanetteki kral olmadığını anlayınca şehri talan etti. Kimsenin kehaneti gerçekleştirememesi için elinden geleni yaptı. Şehri yerle bir etti. Tüm kitapları yaktırdı." demişti. Yafes şaşkın ve düşünceli şekilde sandalyede otururken kütüphaneci dışarı çıkmış ve Yafes'i tek başına derin düşüncelere bırakmıştı.

Reyvadin ise klasik bir kış günü yaşıyordu. Kat çoktan yağmış ve şehrin yakınları bembeyaz olmuştu. Şehir ise hareketliydi. 200 askerden oluşan bir Svadya birliği yanındaki üç elçi ile beraber kralın huzuruna gelmişti. Yaroglek ise onları gayet dostane karşılamış ve saraya davet etmişti. Sarayda tüm Veagir lordları toplanmış ve bir ziyafet veriliyordu. Kral Yaroglek'in keyfine diyecek yoktu çünkü elçiler boşa gelmemişti. Yemekler yenilip içecekler içilince Elçiler söz alarak Kraliçe İsolla'nın iyi dileklerini ve bir anlaşma teklifi getirdiklerini söylemişti. Ticaret ve İttifak anlaşması için geldiklerini belirterek Kalradya devletine karşı cephe almak istediklerini söylemişlerdi. Elçi Gate:
-Kraliçemizin ve sizin ortak bir düşmanı var majesteleri. Kral Yafes ve onun vahşi devleti. Yanına topladığı hain lordlar ve barbar askerleri ile size kan kusturdu ve eski kralımızı kandırarak tarafına çekti. Ancak kraliçemiz gerçeği gördü ve size anlaşma teklif ediyor. Eğer ki kabul edersiniz kendine kral diyen o işgalciye iki koldan saldırarak işini bitirebiliriz. " diyerek sözünü bitirip sandalyesine oturmuştu. Kral Yaroglek :
-Ortak düşmanımıza karşı ittifak teklifiniz çok cazip elbette. Benim olan toprakları elinde tutan işgalciye karşı Kraliçe İsolla ve orduları ile beraber savaşmak bizim için onur olacaktır." diyerek teklifi kabul etmişti. Anlaşma metni hemen hazırlanarak resmiyete dökülmüştü. Yaroglek anlaşma mühürlenip nüshası yazılırken Elçi Gate'e :
-Peki Hakim ne olacak. Yafes ile ticaret anlaşması yaptı. İttifakımızı öğrenir öğrenmez hemen müttefik arayışına girecektir. Sınır komşusundan daha iyi birini bulamaz. Sarranidler kış ile uğraşmıyor. İttifakımıza karşı büyük bir tehlike oluşturur. Yafes'i yalnız bırakırsak işini bitirmemiz daha kolay olacaktır. " demişti. Elçi:
-Sarranid tehlikesi için kışın geçmesini beklemekten başka çaremiz yok. Kışın ortasında ordularımızı çöle süremeyiz." demişti.

Elçiler gidince Yaroglek lordlarını salona toplayarak :
-Svadya ittifakımıza fazla bel bağlayamayız biliyorsunuz. Nelag kalesi ve Khudan meselesi hala hatırımda. Kışı fırsat bilmeliyiz. Mareşal Boyar Naldera orduları toplayın, Nelag kalesine saldıracağız. Ayrıca Nord krallığı ile olan Saldırmazlık Paktını yenileyin. Ayrıca Narra'daki Svadya garnizonu da boş durmamasını isteyeceğim. Biz Nelag kalesi ile uğraşırken onlar da köyleri yağmalayıp kervan yollarını kessin. Yafes'e zor bir kış olacak. " diyerek içkisinden büyükçe bir yudum alarak konuşmayı sonlandırmıştı. Lordlar salonu terk ederken Krallarına selam vererek çıkmışlar ve yalnız bırakmışlardı. Boyar Marmun'un babası ve Curaw şehri lordu Boyar Naldera orduyu toplamak için Khudan'a hareket etmişti. Nord krallığına Ismirala kalesini kaptıran Veagirler diğer yandan da Nelag kalesini kaptırınca bir pakt yaparak batı sınırlarını güvene alarak Khudan savunması yapmışlardı.

Kral Ragnar epeydir bir savaşa girişmişti. Nedeni ise Wercheg şehrindeki soyluların ayaklanmasıydı. Fahiş vergilere tepki gösteren soylular emrindekilerle isyan başlatarak şehri ele geçirmişti. Krala taleplerini ileterek kabul ettirip şehri geri vererek anlaşma yapmışlardı. Ragnar'ın otoritesi sarsılmış ve bunu yeniden sağlamadan bir savaşa girmeme kararı almıştı. Bu yüzden paktı bozmayarak ve Svadya'dan uzak durarak kendini eğey bir süre sağlama almıştı.

Mount & Blade : WARBAND (DÜZENLEMEDE)Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin