Kalradya'da Çatırtılar

1K 84 126
                                    

Kalradya 'da ilk olaylar Kral Radon 'un yaşlılığında başladı. Otoritesizlikten şikayet eden derebeyleri ve vilayet lordları halkın serbestliğinden dolayı kendileri bir baskı yaratmaya çalışsa da buna muvaffak olamıyor daha kötüsü halkı cezalandırıyordu. Belirlenen miktardan fazla toplanan vergiler ise halkı eziyor ve sürekli isyana teşvik ediyordu.

Kral Radon 1153 yılı yazında hastalanmış akabinde soğuk bir kış gününde vefat etmiş Kalradya babasız kalmıştı. Ağıtlar yakılmış ve günlerce yas tutulmuştu. Cenazesi Zendar şehrinin sokaklarında gezdirilmiş ve kimsenin bilmediği bir yere gömülmüştü.

Tek oğlu olan Lord Banner önce vekâleten daha sonra ise kesin olarak Kalradya tahtına oturmuştu. Halk bu işi pek benimsemese de, Banner rüşvetle tahttaki yerini sağlamlaştırmış olur olmadık kişilere makam mevki vermiş ve Kalradya 'da kargaşa ortamı hâkim olmuştu. Özensiz yapılan devlet işleri, boş yere harcanan paralar önce ekonomiyi bozmuş ve bu askeriyeye de tesir etmişti. Ekonomi ve bozulan askeri düzen için haklı baskılayan vilayet kralı suçlamışlardı. Yaptıkları şeyleri kral adına yaptıklarını söylüyorlardı. Banner 'in yanlış siyaseti ve rüşvete dayalı saltanatı fazla süreceğe benzemiyordu.

Yeni Kral Banner tam 11 sene rüşvet, dikta, kötü işbirlikçiliğine dayalı hükümranlığı Svadya vilayet beyi Lord Magnus'un başkaldırısı ile sekteye uğramış ve bunu diğer vilayetlerin beyleri de takip etmiş 6 vilayet de isyan etmişti. Büyük savaşlar ve katliamlar gerçekleşmişti. Bu şartlar altında daha fazla dayanamayan Kral Banner tahttan feragat etmiş ve ailesi ile birlikte Karadayı'yı terk etmişti. Başında kimse bulunmayan Kalradya kargaşa içinde idi. Vilayet beyleri hem krallık ordularıyla hem de birbirleriyle savaşıyordu. Hepsi krallığın dağılacağını anlayıp kendi kuracakları krallıklara zemin hazırlamak istemişlerdi.

Kral terk ettikten sonra Zendar Şehri işgal edilmiş yakıp yıkılmıştı. Halk terk etmiş, tüm şehir harabeye dönmüştü. Zendar da durum vahim bir hale gelmişti. Sokaklar ölü askerlerin cesetleri ile dolu, yağmur şehri kan kırmızısına boyuyor, yağmalanan evlerden çocuklar ölen ana-babalarının yanında ağlıyor, kundaktaki bebekler yardım bekliyordu. Yeni kurulacak olan krallıklar Zendar'ı ele geçirip Kalradya tahtında bir hak iddia edilmemesi için şehir bilerek yağmalanmış, yıkılmıştı. Bir zamanlar huzurun merkezi olan Zendar yıkılmış, yerle bir edilmiş ve terkedilmişti. Merkezdeki eskiden çeşme olan ölümünden sonra dikilen Kral Radon 'un heykeli hariç sağlam bir yapı kalmamıştı. Kral Radon'a saygılarından dolayı hiçbir asker heykele dokunmamıştı. Uzaktan tarihi bir harabeye benzeyen şehir zamanla yok olup gitmişti. Haritalardan silinmiş, kitaplardan çıkarılmıştı. Hatta ismi, haritası geçen kitaplar yakılmıştı. Vilayet beyleri kendi krallıklarını, hanlıklarını, hatta sultanlıklarını ilan etmişler birbirleri ile kanlı çatışmalara girmişlerdi.

Mount & Blade : WARBAND (DÜZENLEMEDE)Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin